Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson (J&J) a fost condamnat să plătească despăgubiri de 4,69 miliarde de dolari în procesul intentat de 22 de femei și familiile lor, care au acuzat că o pudră de talc vândută de grup le-a provocat cancere ovariene, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În acest scandal, mii de acțiuni în justiție au fost intentate împotriva J&J.

Potrivit avocatului victimelor, Mark Lanier, un juriu format din șase bărbați și șase femei ai unui tribunal din St. Louis (Missouri) a decis să condamne grupul, după șase săptămâni de proces și opt ore de deliberare.

Reclamantele au acuzat că utilizarea unei pudre de talc pentru toaleta intimă le-a provocat cancere ovariene.

"De peste 40 de ani, Johnson & Johnson a ascuns dovezile prezenței azbestului în produsele sale", a acuzat Lanier, într-un comunicat.

J&J s-a declarat "profund dezamăgit de verdict".

Acesta "rezultă dintr-un proces inechitabil în care reclamantele reprezentând un grup de 22 de femei, dintre care majoritatea nu au legătură cu Missouri, au fost reunite într-un singur caz și afirmă toate că au dezvoltat un cancer ovarian", a precizat grupul.

"Verdictul, care a acordat aceeași sumă de despăgubiri fiecăreia dintre reclamante, fără să țină cont de cazurile lor individuale și de diferențele juridice, reflectă faptul că dovezile prezentate în acest dosar nu pot rezista în fața prejudecăților generate de acest gen de investigații".

J&J a reafirmat că talcul pe care îl comercializează nu conține azbest și no provoacă cancer ovarian, anunțând intenția de a recurge la "toate procedurile în apel de care dispune".

Mai multe procese de acest gen au avut loc și recent o curte din Los Angeles (California) a dat dreptate J&J, respingând o condamnare de 417 milioane de dolari pagube, apreciind că argumentele reclamantei sunt insuficiente și vagi.