Acțiunile Bayer cad cu 10% pe bursa din Frankfurt, după ce Monsanto a fost condamnat în SUA pentru erbicidul glifosat
La ora 07,25 GMT, acțiunea cădea cu 10,37% până la 83,68 euro, pe o piață în scădere cu 0,65%.
Procesul istoric pierdut de Monsanto, primul legat de caracterul posibil cancerigen al produselor cu glifosat ale Monsanto, ar putea costa scump Bayer, care tocmai a încheiat, în iunie, procesul de cumpărare a companiei americane, pentru 63 de miliarde de dolari.
Un tribunal din San Francisco a condamnat vineri Monsanto la plata unei amenzi de 289 de milioane de dolari pentru că nu a informat asupra gradului de pericol al erbicidului său Roundup, la originea unui cancer suferit de Dewayne Johnson, o victorie pentru acest grădinar american, care speră acum la un efect de avalanșă.
Cel puțin 4.000 de dosare similare sun în diferite grade de soluționare în justiția americană.
Justiția a apreciat că erbicidul Roundup, precum și versiunea sa RangerPro, au contribuit "considerabil" la boala suferită de Dewayne Johnson.
Monsanto va ataca decizia în apel.
Bayer a reacționat în week-end afirmând că "pe baza dovezilor științifice, a evaluărilor de reglementare la scară mondială și a decenii de experiență practică a folosirii glifosatului, (...) glifosatul este sigur și necancerigen".
Conștient de imaginea proastă a Monsanto, numit de unii "Monsatan" sau "Mutanto", grupul german a anunțat rapid intenția de a renunța la marca "Monsanto".
Cel mai utilizat erbicid din lume, după ce brevetul deținut de Monsanto a expirat în 2000, acesta este acuzat că este nefast pentru mediu, contribuie la dispariția albinelor și are efect de perturbator endocrin.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi