Republica Cehă se alătură Irlandei, Finlandei și Suediei în demersul lor contra impozitului impus de Uniunea Europeană pe marile companii de internet exprimat într-un document comun care avertizează că măsurile ar putea încălca obligațiile tratatelor internaționale, potrivitReuters.

Miniștrii de finanțe din UE sunt de acord că normele fiscale ar trebui modificate pentru a spori taxele pentru serviciile digitale și urmăresc finalizarea unei taxe pentru cifra de afaceri a firmelor mari până la sfârșitul anului, dar se află în contradicție cu modul în care se realizează acest lucru.

Statele mai mici, cu rate de impozitare mai mici, cum ar fi Luxemburg și Irlanda, care găzduiesc multinaționale americane, doresc ca schimbările UE să vină împreună cu o reformă globală a impozitării digitale, care este discutată de ani de zile.

Țările nordice și-au îndemnat, de asemenea, partenerii să rezolve planul de acțiune în primul rând la nivelul UE, în legătură cu modul în care ar putea afecta propriile companii digitale mari și li s-au alăturat și cehii în lucrarea comună trimisă colegilor luna trecută.

Cele patru țări au declarat că noua taxă ar putea necesita renegocierea și eventuala încheiere a tratatelor fiscale bilaterale cu țări terțe și trebuie să se asigure că toate tratatele viitoare vor permite impunerea taxei digitale.