Fermele afectate de pesta porcină vor primi circa 43 de milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, a afirmat miercuri, la începutul ședinței de guvern, premierul Viorica Dăncilă.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Din fonduri europene, mai exact din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, precum şi din bugetul naţional, vom disponibiliza aproximativ 43 de milioane de euro. Sunt bani care vor ajunge direct la crescătorii de porcine, cu prioritate la fermele mici şi mijlocii, dar şi indirect prin serviciile publice de combatere şi prevenire a răspândirii pestei porcine africane", a spus Dăncilă.

Românii vor mânca la masa de Crăciun carne de porc românească, deoarece pesta a afectat doar o mică parte a producţiei autohtone, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent la târgul produselor agroalimentare româneşti din parcul Izvor din Capitală.

Ministrul a arătat că săptămâna trecută a fost la o discuţie la Bruxelles pe tema pestei porcine, despre care a spus că a fost "excepţională".

"Avem veşti foarte bune. În comisarul Hogan (comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan n.r.) am găsit un ataşament deosebit faţă de problemele pe care le are România. El este mai român decât mulţi din această ţară. Ne susţine în sensul că ne dă banii şi ne susţine să facem mult mai multe, astfel încât să punem stăpânire pe acest nenorocit de virus care a ocupat o parte din Europa", a arătat Daea.