Intenția Guvernului de a majora din nou salariu minim, aleatoriu și fără un studiu de impact prealabil, va duce în rândul comunității germane de business din România, pe termen scurt și mediu, la regândirea modelului de business, potrivit Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), potrivit Mediafax.

„Ceea ce poate însemna că unele companii germane din România – mai ales cele din industria prelucrătoare – își vor reduce anumite activități sau pe viitor vor renunța complet la ele. În ultimii patru ani, salariul minim s-a dublat, fără însă ca productivitatea să poată ține pasul cu aceste creșteri. Pentru a se asigura că creșterea salariilor este legată și de creșterea productivității, este deosebit de important pentru companiile germane din România ca Guvernul României să investească masiv și urgent în educația profesională și universitară, dar și în proiecte de infrastructură”, au mai scris reprezentanții AHK România, într-un comunicat de presă transmis luni.

În afară de asta, mai este absolut necesar ca Guvernul să creeze pentru mediul economic condiții-cadru stabile și sustenabile din punct de vedere economic, mai susțin reprezentanții comunității de afaceri germane.

„Există pericolul ca, prin creșterea salariilor, odată cu creșterea importurilor, deficitul de cont curent să continue să crească, ceea ce ar duce la creșterea inflației respectiv la deprecierea leului. Efectele creșterii economice stimulate de consum sunt în pericol a se evapora. Rămâne un nivel crescut al prețurilor și al salariilor, dar în detrimentul atractivității amplasamentului investițional”, au subliniat reprezentanții AHK România.

De aceea reprezentanții Camerei de Comerț Româno-Germane pledează pentru o corelare strânsă între creșterile salariale și creșterea productivității muncii.

„Legarea salariului minim de o diplomă nu își are sensul, în opinia noastră, pentru că nu este vorba în primul rând de ceea ce a învățat sau studiat o persoană, ci de ceea ce realizează efectiv. La fel de inoportună este legarea salariului minim de vechimea în muncă – această măsură ar putea să fie chiar contraproductivă, pentru că respectiva categorie profesională va fi privită de angajatori ca fiind și mai puțin atractivă”, au detaliat reprezentanții AHK România.

De asemenea, competitivitatea branșelor și regiunilor este necesar ca acestea să fie privite diferențiat. „Astfel, o creștere a nivelului salariului minim unitară la nivel național va duce la pierderea atractivității în ochii investitorilor a regiunilor mai slab dezvoltate, pentru că aceștia vor lua decizia de a investi în favoarea regiunilor mai bine dezvoltate”, au evidențiat reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană.

În condiții în care o prioritate ar trebui să o constituie predictibilitatea, „o măsură de asemenea importanță nu poate intra în vigoare într-un timp atât de scurt”, începând cu salariile lunii decembrie, mai afirmă reprezentanții oamenilor de afaceri germani.

„Ne-am dori, și am subliniat acest lucru în nenumărate rânduri, ca factorii de decizie să se așeze la aceeași masă cu reprezentanții mediului de afaceri și să decidă împreună modul de realizare și implementare, înainte de a lua astfel de măsuri”, au mai spus reprezentanții AHK România.

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane, aparținând, alături de Camerele de comerț și industrie germane (IHK), rețelei globale a Camerelor de comerț germane bilaterale, reunite sub umbrela Uniunii Camerelor de Comerț și Industrie din Germania (DIHK).

Înființată în 2002, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană numără peste 600 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. În România, AHK se implică activ în implementarea sistemului dual de învățământ după model german prin inițiativa EduPro și a înființat platforma GreenTech econet romania, cât și o Curte Permanentă de Arbitraj.