Care sunt drepturile lucrătorilor din UE pe care Eugen Teodorovici le-ar vrea limitate: Libera circulație este un principiu fundamental al Uniunii Europene

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 27 noiembrie 2018, 15:32 Economie | Companii


Muncitori
Foto: Comisia Europeana
Libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris chiar în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, la articolul 45, potrivit Comisiei Europene. În plus, legislaţia secundară a UE şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie prevăd drepturi clare ale cetățenilor Uniunii Europene în privința liberei circulații. Reamintim că ministrul finanțelor Eugen Teodorovici vrea să propună limitarea dreptului de a lucra în statele membre UE.

Drepturile cetățenilor UE
 • să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE
 • să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă
 • să locuiască în ţara respectivă în acest scop
 • să rămână în ţara respectivă după expirarea perioadei de angajare
 • să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscale.
În căutarea unui loc de muncă, cetățenii mai au dreptul
 • să beneficieze de asistenţă din partea agenţiilor naţionale de ocupare a forţei de muncă, la fel ca şi resortisanţii ţării gazdă
 • să locuiască în ţara gazdă pentru o perioadă suficientă pentru a-şi putea căuta un loc de muncă, pentru a aplica pentru un post şi pentru a fi angajat.
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă nu pot fi expulzate dacă pot dovedi că încă sunt în căutarea unui loc de muncă şi că au şanse reale de a fi angajate.

Cetăţenii UE îşi pot transfera anumite drepturi legate de asigurările de sănătate şi de securitate socială în ţara în care urmează să se angajeze.

În cazul persoanelor care lucrează în anumite sectoare de activitate, este posibilă recunoaşterea calificărilor profesionale în alte ţări.

Coordonarea sistemelor de securitate socială la nivelul UE prevede dispoziţii menite să protejeze drepturile cetăţenilor care se deplasează în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Cine poate beneficia de această libertate de circulaţie?
 • Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (ex. cetăţenii UE care se stabilesc într-o altă ţară a UE pentru a căuta un loc de muncă, în anumite condiţii)
 • Cetăţenii UE care lucrează în alt stat membru
 • Cetăţenii UE care revin în ţara de origine după ce au lucrat în alt stat membru
 • Membrii de familie ai acestora.
Ce restricţii se aplică?
 • Există restricţii aplicabile din considerente care ţin de siguranţa publică, de ordinea publică, de protecţia sănătăţii şi de eligibilitatea pentru un loc de muncă în sectorul public.
 • Anumite restricţii temporare se aplică în cazul cetăţenilor din Croaţia.
Pentru mai multe amănunte, vezi aici informațiile Comisiei Europene

Potrivit tratatului UE, articolul 45, lucrătorii au dreptul la:

(1) Libera circulație a lucrătorilor este garantată în cadrul Uniunii.
(2) Libera circulație implică eliminarea oricărei discriminări pe motiv de cetățenie între lucrătorii statelor membre, în ceea ce privește încadrarea în muncă, remunerarea și celelalte condiții de muncă.
(3) Sub rezerva restricțiilor justificate de motive de ordine publică, siguranță publică și sănătate publică, libera circulație a lucrătorilor implică dreptul:
 • (a) de a accepta ofertele reale de încadrare în muncă;
 • (b) de a circula liber în acest scop pe teritoriul statelor membre;
 • (c) de ședere într-un stat membru pentru a desfășura o activitate salarizată în conformitate cu actele cu putere de lege și actele administrative care reglementează încadrarea în muncă a lucrătorilor statului respectiv;
 • (d) de a rămâne pe teritoriul unui stat membru după ce a fost încadrat în muncă în acest stat, în condițiile care vor face obiectul unor regulamente adoptate de Comisie.
Reamintim că marți, Teodorovici a afirmat că românii care lucrează în străinătate ar trebui să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată.

“Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștrii de finanțe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci și întărești partea de Vest și lași restul de Europă din fel de fel de condiții, în afară”, a spus ministrul Finanțelor.

"Iar văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a mai spus Teodorovici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2480 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  De acord cu o conditie (Marţi, 27 noiembrie 2018, 15:51)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Sa fie limitat si numarul de mandate de parlamentar, ministru etc.
  - Vrei ministru? Pai o singura data in viata nu mai mult de 2 ani
  - vrei parlamentar? Desigur, dar doar o legislatura, dupa care nu mai ai dreptul sa lucrezi la stat
  - vrei primar? un mandat de maxim 4 ani, apoi nu mai ai voie sa lucrezi la stat

  Si tot asa.... cum spui matale: La revedere si cauta-ti un loc de munca la privat sa vezi cam cum sta treaba.

  Va convine? Sau la voi nu se aplica? Sunt functii si slujbe pe viata cu drept de lasat mostenire la beizadele?
  • +1 (1 vot)    
   Sa manance - ce'au ales!.. (Marţi, 27 noiembrie 2018, 18:56)

   ex nihilo [utilizator] i-a raspuns lui CapitanulPanait

   I-au ales, stand acasa - prin neprezentare la vot?? Sau au votat psd??..

   Multi dintre cei ce locuiesc in zonele rurale, au copiii plecati in strainanate.. Statisticile rezultatate in urma votului - in general, nu numai la ultimul vot - arata, ca o majoritate covarsitoare a votantilor psd, provin din zonele rurale.. Acum parintii celor ce au votat psd sa poarte consecintele alegerii (votului) lor!

   Valabil si pentru cei ce-au stat acasa si au ales psd, prin neprezentare(!) - ca asa zice dragnea: "romanii ne-au ales!..." (nu-mi pot permite sa scriu numele lui dragnea, cu majuscula..)
 • +14 (14 voturi)    
  pentru Teodorovici (Marţi, 27 noiembrie 2018, 15:51)

  ..13 [utilizator]

  Ar trebui sa stie MF ca atunci cand cetatenii din tara sa pleaca mai ceva ca aia din Siria, desi in Ro nu este razboi civil inca, inseamna ca statul este bolnav tare si ca este nevoie de o reformare ca nu tine de cate sute de lui le mai bagi in buzunar romanilor - ci de cate libertati le restabilesti romanilor in conformitate cu Tratatul de la Maastricht.

  greu tare pentru dl. Teodorovici - lectura poate sa fie daunatoare domniei sale care poate se descurca, zic poate, la cifre...
 • +11 (11 voturi)    
  Urmarea (Marţi, 27 noiembrie 2018, 15:55)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Haita de mafioti si hoti psd+alde+udmr vrea SCLAVI ca sa aiba cine munci pentru ca ei sa fure. TICALOSIA ACESTOR SCURSURI NU ARE MARGINI!
 • +10 (10 voturi)    
  Mare este foamea... (Marţi, 27 noiembrie 2018, 16:00)

  bilbofil [utilizator]

  ...și tare gol sacul statului. Sper însă ca alegătorii care au rude ce și-au luat lumea în cap de necazuri și trudesc în Europa să țină minte la ce se pot aștepta de la fomiștii de lux ai M-PSD.
  • +5 (5 voturi)    
   Fomisti? (Marţi, 27 noiembrie 2018, 16:09)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

   Nu. Hoti, penali, mafioti si complici. In aceasta cloaca pestilentiala nu pot fi oameni cinstiti, ci doar scursuri si ticalosi
 • -6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 noiembrie 2018, 16:12)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 noiembrie 2018, 20:32)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +1 (1 vot)    
  Ministrii tot unul si unul... (Marţi, 27 noiembrie 2018, 18:24)

  Rdu [utilizator]

  De la cel care a propus impozitarea bacsisului si a dat exemplu ca daca ai comandat o pizza acasa si-i dai bacsis 5 lei celui care a adus-o, apoi mergi cu el la furnizor si ceri bon pe bacsis ,nu trebuie sa te astepti la prea mult...
 • +1 (1 vot)    
  Doar nu v-ati asteptat (Marţi, 27 noiembrie 2018, 19:52)

  fat.cat [utilizator]

  ca don’ Orlando sa cunoasca sau sa dea doi bani pe drepturile cetatenilor europeni, el care si-a facut un nume muncind din greu pe piata libera (sic!). Iese cu o ordonanta direct din club, dupa meditatii adanci, sa dea cum trebuie, ca doar nicio prostie nu e prea mare daca e pentru partid. E absolut inegalabil.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by