Guvernul a decis să mărească pe neașteptate povara fiscală în România. Practic, vor fi introduse, de la 1 ianaurie 2019, impozite noi și vor crește altele care se aplică deja, deși nu mai sunt nici două săptămâni înainte de finalul anului. Această decizie este în totală contradicție cu promisiunile făcute de premierul Viorica Dăncilă, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici și șeful PSD Liviu Dragnea că nu vor veni cu impozite noi sau cu majorări de taxe în mandatul lor.

Viorica Dancila si Liviu DragneaFoto: Hotnews

„Cât timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Scopul meu este de a ușura și de a simplifica viața economică, nu de a o complica", spunea Viorica Dăncilă pe 29 ianuarie 2018, în Parlament, la numirea sa în funcția de premier.

De asemenea, șeful PSD Liviu Dragnea, care este și președinte al Camerei Deputaților, a dat asigurări că nu vor crește taxele, ci dimpotrivă. În luna mai, acesta a declarat pentru Reuters că Executivul va menține politica sa de reducere a taxelor. ”Nevoia de relaxare fiscală, atât pentru sectorul privat cât și pentru angajați era acută. Și ... va continua, vom reduce atât numărul taxelor cât și cuantumul lor”, a afirmat Dragnea.

În luna ianuarie, la numirea sa în funcție, Eugen Teodorovici spunea că în mandatul său nu va crește nicio taxă. "În mandatul meu de ministru nu o să adaug taxe noi, nu o să cresc cuantumul lor, dimpotrivă, obligația mea e să fim în sens invers".

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, spunea în luna mai că "nici pentru anul viitor nu se pune problema de a creşte vreo taxă, vreun impozit, absolut deloc". Mai mult, îi cataloga drept iresponsabili pe cei care spuneau că Executivul ar putea mări taxele. "Aşa ceva nu există în discuţii la nivel de guvern, la nivel de coaliţie. Nici pentru anul viitor nu se pune problema de a creşte vreo taxă, vreun impozit, absolut deloc. Cei care spun tot timpul, dau astfel de veşti sunt inconştienţi, pentru că în felul acesta sunt şi iresponsabili. Sunt persoane în anumite funcţii politice mai ales care trebuie să înţeleagă ceea ce înseamnă funcţia pe care ei o ocupă. Din păcate, se pare că nu se înţelege acest lucru, dar contaţi pe ce vi se spune în mod oficial de către oamenii din guvern şi de cei din coaliţie", a declarat Teodorovici pe 2 mai.

Potrivit surselor HotNews.ro, aceste modificări urgente sunt făcute deoarece Guvernul nu poate întocmi bugetul pe 2019. Pur și simplu nu ies socotelile pe partea de venituri. Acestea sunt mult prea mici, dacă păstrează nivelul fiscal din prezent, comparativ cu toate cheltuielile pe care trebuie să le facă pentru plata salariilor în sectorul bugetar și pensiilor. În aceste condiții este sacrificat mediul de afaceri.

Aceste modificări făcute peste noapte dau peste cap planurile de afaceri ale companiilor, mai ales că multe dintre ele și-au întocmit deja bugetele pe 2019. Ministerul Finanțelor nu a calculat un potențial impact negativ asupra economiei. De altfel, pentru aceste decizii nu s-a consultat cu reprezentanții mediului de afaceri, aceștia fiind luați prin surprindere.