Președintele Huawei a contestat acuzațiile făcute de Statele Unite și de alte guverne fără a furniza dovezi cum că gigantului tech chinezesc prezintă riscuri serioase de securitate. Compania a lansat un proiect intern prin care își propune să înlăture suspiciunile care planează asupra companiei și care amenință să pericliteze rolul de lider în comunicare pe care Huawei vrea să îl câștige, informează AlJazeera.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vorbind cu reporterii invitați la sediul Huawei Technologies Ltd, Ken Hu s-a plâns marți că acuzațiile împotriva celui mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicații își au rădăcinile în "ideologie și geopolitică".

El a avertizat că excluderea Huawei din rețelele de generația a cincea din Australia și de pe alte piețe ar afecta consumatorii prin creșterea prețurilor și încetinirea inovării.

Australia și Noua Zeelandă au interzis Huawei în rețelele 5G din motive de securitate. Ei s-au alăturat Statelor Unite și Taiwanului, care au o abordare ceva mai laxă cu privire la produsele Huawei. Agenția japoneză de securitate a informației declară că furnizorii, inclusiv Huawei, care sunt considerați ca prezentând un risc ridicat, vor fi excluși din achizițiile guvernamentale.

"Dacă aveți dovezi, atunci acestea ar trebui să fie făcute publice", a spus Hu. "Poate că nu pentru Huawei și poate nu pentru public, ci pentru operatorii de telecomunicații, pentru că ei sunt cei care ne cumpără produsele".

"Interzicerea unei companii particulare nu poate rezolva preocupările privind securitatea informatică", a spus el. "Compania Huawei este curată."

Lipsa dovezilor publice pentru a susține acuzațiile împotriva Huawei a determinat analiștii din industrie să sugereze că acestea sunt un paravan menit protejeze concurenții americani sau europeni împotriva competitorului chinez.