Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca derulează un proiect finanțat prin fonduri europene care își propune dezvoltarea unui instrument bazat pe imagistică medicală cu scopul de a determina originea fibrilaţiei atriale persistente - imATFIB.

imATFIBFoto: Smile Media

Interviu cu Doamna Dr. Cristiana Ciortea, Medic Primar Radiologie Imagistică Medicală și Asistent Manager în cadrul proiectului imATFIB.

1. În primul rând, care este scopul principal al acestui proiect? Ce se urmărește?

Obiectivul principal al proiectului imATFIB este de a dezvolta un instrument bazat pe imagistică medicală pentru a determina originea fibrilaţiei atriale persistente. Rezultatul preconizat al proiectului ar fi o nouă metodă de diagnosticare pentru pacienţii care suferă de această boală.

2. Ce este fibrilația atrială?

Fibrilaţia atrială este o tulburare susținută de ritm cardiac frecvent întâlnită în practica clinică. Fibrilaţia atrială este caracterizată prin activare atrială rapidă, aparent haotică, ce se manifestă ca urmare a mai multor grupuri heterogene de patologii. Această patologie prezintă prevalenţă înaltă în rândul pacienţilor vârstnici şi reprezintă o problemă socio-economică la nivel mondial (3% prevalență în populația în vârstă de peste 20 de ani).

3. Ce ne puteți spune despre diagnosticul pacienţior cu fibrilaţie atrială, respectiv partea de imagistică?

Diagnosticul fibrilației atriale necesită documentarea ritmului cardiac folosind o electrocardiogramă (ECG). Imagistica prin rezonanţă magnetică performantă duce la optimizarea cuantificării fibrozei şi creşterea încrederii diagnostice. Există dovezi că noile metode imagistice pot detecta cantitatea şi localizarea fibrozei atriale, oferind informații valoroase pentru cuantificarea riscului şi managementul pacienţilor cu fibrilaţie atrială. Imagistica prin rezonanţă magnetică este o metodă noninvazivă ce se poate folosi atât pentru detectarea deformărilor structurale ale cordului, cât și pentru a evidenţia şi cuantifica fibroza atrială.

4. Cât durează și unde se desfășoară acest proiect european? Ne puteți da detalii despre echipa proiectului?

Proiectul a început în septembrie 2016 și se va derula până în august 2020. Proiectul se implementeză în Cluj-Napoca, la Centrul de Cercetare IMOGEN al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. O echipă multidisciplinară formată din medici, fizicieni medicali, cercetători experimentați și studenți pasionați cumulează eforturile tuturor pentru realizarea cu succes a proiectului imATFIB.

5. Cine sunt principalii beneficiari ai proiectului?

Principalii beneficiari sunt binențeles pacienții. Metoda de diagnostic va reduce problemele pacienților prin asigurarea unei diagnosticări sigure și a posibilității de tratare timpurie a fibrilației atriale. Mai mult, întreaga societate va beneficia de campania publică de conștientizare asupra factorilor de risc ai bolii, campanie inițiată și realizată de membrii proiectului imATFIB.

6. Se mai pot înscrie potențiali participanți în proiectul imATFIB?

Da. Persoanele peste 40 de ani, atât pacienți cu fibrilație atrială cât și persoane sănătoase fără boli cunoscute, pot participa în acest studiu. Aceste persoane vor beneficia de o evaluare cardiologică completă, inclusiv ECG, ecocardiografie și investigarea neinvazivă prin rezonanță magnetică a inimii. Cei interesați ne pot contacta la numărul de telefon 0264-597.852 sau la adresa www.imatfib.ro.

Despre imATFIB - www.imatfib.ro

Director de proiect: Dr. Zoltán Bálint.

Numele proiectului - Imaging-Based, Non-Invasive Diagnosis o Persistent Atrial Fibrilation - imATFIB

Beneficiar - Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Str. Clinicilor, nr. 3-5, cod postal 400006, Cluj-Napoca, jud. Cluj, România.

Valoarea totală a finanțării: 8.554.261,25 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă: 8.469.565,25 lei. Valoarea defalcată a finanțării nerambursabile: FEDR – 7.151.700,8971 lei, BS – 1.317.864,3529 lei.

Obiectiv general:

Fibrilaţia atrială este cea mai comună aritmie cardiacă asociată cu o morbiditate şi mortalitate ridicată. Studiile histopatologice de fibrilaţie atrială persistentă au raportat remodelarea matricei extracelulare cu infiltrare fibroasă cauzând dilatarea atrială. Gradul de fibroză ar putea avea un impact asupra propagării semnalului electric în fibrilaţia atrială persistentă.

Obiectivul principal al acestui proiect este de a dezvolta un instrument bazat pe imagistică medicală pentru a determina originea fibrilaţiei atriale persistente. Rezultatul proiectului este o nouă metodă de diagnosticare pentru pacienţii care suferă de această boală.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014 - 2020.