O curte de judecată din Tokio a decis să prelungească perioada de detenția a lui Carlos Ghosn, șeful Nissan, până pe 11 ianuarie, relatează Reuters.

Carlos GhosnFoto: Renault

Ghosn este acuzat de fraudă fiscală. Ghosn a fost arestat pe baza suspiciunilor că, în octombrie 2008, el a transferat asupra companiei pierderi de circa 1,85 miliarde de yeni (16,6 milioane de dolari) rezultate din investiții personale, au declarat procurorii.

Aceștia au declarat că transferul a provocat daune companiei Nissan, care a constituit un depozit de 14,7 milioane dolari, între iunie 2009 și martie 2012, într-un cont bancar asociat.

Decizia curții japoneze vine cu a zi înainte de expirarea perioadei de extindere a detenției cu 10 zile pe care Ghosn o are de înfruntat.

Arestarea lui Ghosn a venit ca un mare șoc pentru industria auto și a distrus legăturile cu partenerii francezi ai Nissan, Renault SA, unde Ghosn este în continuare director executiv și membru al consiliului director.

Pe de altă parte, arestarea lui Ghosn a adus în atenția comunității internaționale sistemul juridic al Japoniei, ceea ce a născut o serie de critici virulente cu privire la practica acestora de a ține suspecții în detenție perioade lungi de timp, dar și interzicerea participării avocaților apărării la interogatorii, care se pot întinde pe opt ore, zilnic.