Google a transferat în 2017 către Insulele Bermude 19,9 miliarde de euro (22,7 miliarde de dolari) printr-o companie-paravan olandeză, o strategie care i-a permis să își reducă impozitele plătite în străinătate, rezultă din documentele depuse la Camera de Comerț din Olanda, anunță Reuters.

Logo GoogleFoto: Google

Suma canalizată prin Google Holdings BV a fost cu aproximativ 4 miliarde de euro mai mare decât în 2016, arată documentele depuse pe 21 decembrie.

"Noi plătim toate impozitele datorate și respectăm legile fiscale din fiecare țară în care lucrăm", este reacția Google transmisă printr-o declarație de presă. ”Google, la fel ca alte multinaţionale, își plătește impozitele principale pe profit în ţara sa de origine, iar la nivel global am plătit un impozit efectiv de 26% în cursul ultimilor zece ani”.

Strategia fiscală, cunoscută sub numele de "dublu sandviș irlandez, olandez", este legală și permite companiei Google să evite impunerea impozitelor pe venit din S.U.A. sau a impozitelor europene reținute la sursă, care reprezintă cea mai mare parte a profiturilor sale din străinătate.

Totuși, sub presiunea Uniunii Europene și a Statelor Unite, Irlanda a decis în 2014 să elimine treptat acordul, urmând ca din 2020 să pună capăt avantajelor fiscale ale Google.