Compania franceză producătoare de vaccinuri Ceva-Phylaxia va construi în oraşul Monor, judeţul Pesta, o uzină pentru fabricarea vaccinurilor pentru animale, precum şi un centru de cercetare şi dezvoltare, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 10 miliarde de forinţi (aprox. 32 milioane euro - n. red.), potrivit Magyar Hirlap, citat de Rador.

La o conferinţă de presă organizată marţi, la Budapesta, cu prilejul anunţării acestei investiţii, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că firma cu capital francez va investi 8,17 miliarde de forinţi la care guvernul ungar va contribui cu 1,63 de miliarde de forinţi.

Ajutorul statului ungar a fost argumentat de Péter Szijjártó prin faptul că uzina va asigura locuri de muncă pentru personal cu o înaltă calificare şi va aduce în Ungaria tehnologii inovative. "Mai mult de atât" - a adăugat şeful diplomaţiei ungare - "medicina veterinară este o ramură a economiei ungare care are o importanţă naţională, deoarece din cauza îmbolnăvirilor efectivelor de animale interzicerea exportului cauzează pierderi mari la încasări".

Péter Szijjártó a subliniat că, în mod tradiţional, industria farmaceutică este o ramură puternică, iar dintre ţările Grupului de la Visegrad Ungaria alocă cel mai mare procent pentru cercetare-dezvoltare în domeniul industriei farmaceutice. Valoarea producţiei acestei ramuri a economiei, în care lucrează peste 30 de mii de oameni, a depăşit 810 miliarde de forinţi până în luna decembrie a anului trecut.

84,5% din medicamentele produse în Ungaria sunt comercializate în străinătate, însă compania Ceva-Phylaxia a înregistrat un procent şi mai mare, de 95%, prin exportul produselor sale, a adăugat ministrul de externe. Péter Szijjártó a mai precizat că, în afară de Ungaria, Ceva-Phylaxia îşi mai desfăşoară activitatea de cercetare şi dezvoltare doar în SUA şi Japonia, iar pe piaţa mondială a vaccinurilor pentru păsări este cel de-al treilea mare producător.

Preşedintele companiei Ceva-Phylaxia, Thierry Le Flohic, a precizat la conferinţa de presă că jumătate din numărul angajaţilor, respectiv peste 130 de persoane, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării vaccinurilor, lucrează în Ungaria, produsele lor fiind vândute în America de Sud, Africa, China şi în alte ţări din Asia, iar, în Brazilia, fiecare a doua pasăre este vaccinată cu un produs fabricat în Ungaria.