Telefoanele și tabletele mobile din ziua de astăzi procesează rapid un volum imens de date, sunt un mijloc de "a ține Internetul în mână", așa cum a prezentat Steve Jobs prima tabletă Apple. Dacă aceste funcționalități ar fi fost integrate folosind tehnologia de la începutul anilor ’70, telefoanele ar fi atins dimensiunile unui loc de parcare. Cu toate acestea, tehnologia digitală a avansat exponențial după predicția făcută în anii de început ai industriei de către fondatorul Intel, Gordon Moore, făcând posibilă miniaturizarea acestor echipamente de care ne servim în fiecare zi.

Transformarea digitalaFoto: Luxoft

Fie că vorbim despre calculatoare, laptopuri, tablete sau telefoane mobile, ne dorim ca device-urile pe care le folosim zilnic să fie tot mai performante, mai rapide și mai bine integrate, în același timp să devină tot mai fiabile și mai ușor de operat. Iar în contextul în care primii pași spre mașini autonome, complet digitalizate, case și orașe inteligente au fost deja făcuți, nevoia accelerării ritmului de dezvoltare a tehnologiei folosite devine tot mai stringentă.

În ultimii ani, industria a cunoscut o nouă dezvoltare – lansarea unor produse specializate în rezolvarea sarcinilor complexe de inteligență artificială. Pentru a răspunde cererii globale, producătorii sunt nevoiți să găsească soluții avansate din ce în ce mai compacte, cât mai eficiente din punct de vedere al vitezei, energiei consumate și al costurilor, pentru a asigura accesibilitatea de masă a produselor digitale.

Astfel, s-a dezvoltat o industrie globală de miliarde de dolari în care activează companii specializate în hardware și software din toată lumea.

Industria de semiconductoare are ca scop producția de circuite integrate digitale, constituind baza dezvoltării societății digitale moderne de astăzi. Capabile să simuleze funcții ale creierului uman, precum memorie și procesare de informații, cipurile sunt probabil cea mai avansată unealtă produsă de om, făcând posibile echipamentele electronice pe care le folosim zilnic în autoturisme, servere, roboți și dispozitive de realitate virtuală.

Marius Trestioreanu, Delivery Manager Luxoft România

"Orice scădere aparent mică de productivitate a mașinilor care produc cipuri, de fapt se traduce în pierderi de cost enorme", descrie industria Marius Trestioreanu, Delivery Manager Luxoft România, în echipa dedicată ASML, cel mai mare furnizor de echipamente pentru producția de cipuri la nivel global.

"Poate una dintre cele mai importante aplicații dezvoltate de echipa Luxoft de ingineri din București pentru mașinile ASML este ProductivityMonitor, care oferă indicații asupra productivității și duce la economii importante pentru producătorii de cipuri. Este extrem de motivant să facem parte din efortul care înseamnă ultima fază de evoluție a tehnologiei de microprocesoare bazată pe tranzistori integrați, marcând următorii 10 - 15 ani ai predicției lui Moore", a completat acesta.

Goana spre digitalizare și perspectiva integrării inteligenței artificiale în toate industriile, de la agricultură, la transporturi și sănătate, oferă toate premisele dezvoltării unei noi nișe în producția de cipuri, sporind, astfel, competitivitatea la nivel global. În următorii ani ne așteptăm să vedem nu doar cipuri mai mici, cu o densitate computațională semnificativ îmbunătățită, ci, implicit, mașini de măsurare mai performante, care să ducă mai departe civilizația digitală.

Despre echipa Luxoft România care dezvoltă softurile folosite de unele dintre cele mai avansate mașini de măsurare din lume și despre oportunitățile de carieră în dezvoltare și testare puteți afla aici.