REPORTAJ Realitatea din datele oficiale: Fermierii români lucrează pământul cu rable / Minister: "Agricultura are un nivel insuficient de dotare, cu utilaje uzate fizic și moral" (II)

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 23 ianuarie 2019, 9:30 Economie | Companii


Fabrica Semanatoarea in 1970
Foto: Fototeca comunismului
După privatizarea fabricii Semănătoarea, producția de combine a încetat în 2009 . Astăzi, fermierii care doresc să cumpere o combină, au câteva mărci internaționale la dispoziție, prețurile fiind cuprinse între 120.000 și 350.000 de euro. Chiar și la aproape 10 ani de la închiderea fabricii, utilajele încă se mai găsesc de vânzare, la mâna a doua, pe OLX. Prețul pornește de la 2.000 de euro și ajunge până la 8.000 de euro. Proprietarii spun că încă funcționează foarte bine, chiar și după atâția ani.

Dincolo de imaginea nostalgică, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Agriculturii, parcul de combine și tractoare este unul învechit, deoarece fermierii nu își permit să cumpere utilaje noi, prețurile fiind ridicate. Un producător român de combine ar fi putut balansa situația.
Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România, spune că utilajele produse la Semănătoarea s-au comportat foarte bine în timp.

"Ele s-au comportat bine, mai ales după Revoluție, după ce au fost introduse motoare bune. Din păcate, nu știu exact ce s-a întâmplat, de nu se mai produc. Probabil concurența, prețul și mentalitatea românilor. Abia acum începem să spunem că facem și noi lucru de calitate. Până acum rămăsesem la mentalitatea vechii Dacii, după care ne-am revenit. Mai sunt fermieri care le folosesc, unii le vând, alții le cumpără pentru piese de schimb", a declarat Rădulescu pentru HotNews.ro.

Fermierii cumpără acum combine de la producătorii străini, printre care și New Holland, compania care a dorit să se asocieze cu Semănătoarea după 90 și să producă în România, însă Guvernul de atunci a ratat această șansă.

"O combină nouă se poate cumpăra doar de la distribuitorii care aduc din import. În funcție de ce marcă și ce capacitate are, prețul este cuprins între 120.000 de euro și 350.000 de euro. Marea majoritate a celor care produc combine, produc și tractoare și atunci fermierii preferă să-și ia ambele produse de la același productor, fie John Deere, New Holland, Ford, Massey Ferguson. Subvenții de la stat nu primesc, dar pot accesa fonduri europene. Pe actualul exercițiu s-au terminat banii", a mai explicat președintele Asociației Fermierilor din România.

Chiar dacă nu se mai fabrică de 10 ani, pe OLX sunt zeci de anunțuri cu combine la mâna a doua de vânzare. Sunt atât modele vechi, cât și modele produse după 1990, cu prețuri cuprinse între 2000 și 8000 de euro.

"Am folosit această combină cât am lucrat, acum este veche. Cine se pricepe mai bine să o repare, ea nu este în formă excepțională, dar merge și acum. Am cumpărat-o de nouă", spune un vânzător din Satu Mare, primul proprietar al combinei. Prețul utilajului este 10.000 lei.

Un alt vânzător, Mihai din Arad, cere pe combină 3.500 de euro: "Acum 3 ani am cumpărat-o, ea este din 1993. Încă mai funcționează, nu am avut probleme mari la ea. Mai trebuie făcute mici chestii, dar în rest nu are nicio problemă, pornește la prima cheie. La piese de schimb este o problemă, nu se mai fabrică".

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Agriculturii, parcul de combine și tractoare este unul învechit, deoarece fermierii nu își permit să cumpere utilaje noi, ceea ce duce la un nivel scăzut de productivitate.

"Agricultura din România are un nivel insuficient de dotare, cu utilaje/echipamente, uzate fizic/moral cu impact negativ în productivitate. Mulți fermieri, inclusiv cei din zona montană, au sistemele de producție bazate pe o mecanizare învechită, de calitate slabă și clădiri/facilități de depozitare inadecvate. Activele corporale nu sunt adaptate condițiilor de producție, mai ales în perioadele de vârf. Multe ferme au dificultăți în adoptarea de noi tehnologii din cauza mijloacelor financiare proprii insuficiente și accesului redus la finanțare", se arată în Planul Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014 - 2020.

Strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu şi lung, orizont 2020-2030, elaborată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), vine cu cifre și mai îngrijorătoare.

Peste 73% din parcul de tractoare şi combine de recoltat din agricultura Românei au durata de viaţă depăşită, iar dotarea tehnică cu maşini agricole are o influenţă directă asupra performanţei pe piaţă a producătorilor, potrivit documentului, citat de Agerpres.

"Dotarea tehnică cu maşini agricole are o influenţă directă asupra performanţei pe piaţă a producătorilor. Din datele centralizate la nivelul MADR, la sfârşitul anului 2012, în parcul de tehnică agricolă se înregistrau 184.446 tractoare, 24.078 combine de recoltat cereale păioase, 147.471 pluguri, 90.092 grape cu discuri, 73.519 semănători de diferite tipuri etc. Această dotare tehnică a agriculturii presupune o încărcare teoretică de 50,7 ha arabil/tractor fizic, de circa trei ori mare faţă de media europeană şi de 91,3 ha/combină de recoltat cereale în vârf de campanie agricolă. La această situaţie trebuie specificat că peste 73,1% din parcul de tractoare şi combine de recoltat cereale au durata normală de funcţionare depăşită şi, în plus tractoarele din gama de 61-79 CP deţin o pondere numerică însemnată în parcul total (59,2%), urmate de tractorul de 45 CP (24,1%)", se precizează în strategie.

Soluţia prevăzută în document pentru rezolvarea acestei nevoi vizează un sprijin pentru investiţii în maşini agricole pentru producători şi modernizarea unităţilor de procesare a produselor agroalimentare, deoarece creşterea productivităţii în domeniul agricol depinde într-o mare proporţie de mecanizarea sectorului.

"Deşi în ultimii ani parcul de maşini agricole s-a îmbunătăţit şi extins, inclusiv prin existenţa unor scheme de sprijin public co-finanţate din FEADR în cadrul PNDR 2007-2013, este necesară continuarea sprijinului pentru investiţii în perioada următoare. Dotarea cu tehnologii, maşini şi utilaje noi este în continuare o măsură critică de reformă a sectorului agricol în care investiţiile de capital sunt încă mult deficitare. Întrucât parcul de maşini şi utilaje agricole este deficitar şi învechit, pentru a răspunde nevoilor şi obiectivelor agriculturii pe termen mediu şi lung, ar trebui ca până în anul 2030 să se atingă un grad de încărcare teoretică de 35 ha arabil/tractor fizic (echivalent 65 CP). O astfel de ţintă ambiţioasă presupune o investiţie susţinută în dotarea exploataţiilor agricole cu maşini şi utilaje, cu sau fără sprijin din partea fondurilor europene", se mentionează în document.

Potrivit unei analize realizate de UTILBEN, unul dintre cei mai mari importatori de utilaje noi și second hand din România, numărul combinelor din România este în creștere de la an la an, în 2015 ajungând la peste 33.000 unități. În topul preferințelor agricultorilor români se află Claas, urmat de John Deere și New Holland.

HotNews.ro va face într-o serie de reportaje o radiografie a industriei românești și va încerca să vadă ce a mai rămas din vechile fabrici. În total vor fi analizate șase ramuri ale industriei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8822 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  daca si-ar lua combine (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 10:45)

  Kosmos [utilizator]

  De 100 000 euro bucata cu credit de la banca toata lumea ar fi fericita..
  Dar ca sa si plateasca rata va trebui sa faca productie iar semintele sa fie Mosanto
  • 0 (4 voturi)    
   Dai 250 mii pe combina și se strica repede (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 13:45)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   O combina de 250000 Euro poate fi plătită cu profitul de la 1500 hectare recoltate. Daca iei în considerație și costul reparațiilor vezi ca ieși în pierdere și oricum la un moment dat, sub 10 ani, se ajunge în situația când trebuie sa iei alt utilaj ca cel vechi este ieșit din fabricație și nu mai exista piese de schimb.

   Citat:
   " Astăzi, fermierii care doresc să cumpere o combină, au câteva mărci internaționale la dispoziție, prețurile fiind cuprinse între 120.000 și 350.000 de euro."
  • +2 (4 voturi)    
   de la banca !? Romania e singura (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 20:25)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   tara din U.E. fara o banca agricola.
 • +2 (4 voturi)    
  Nu se lauda Daea ca face si drege? (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 12:55)

  asavreau [utilizator]

  Este drept ca il baga in ecuatie si pe tovarasul presedinte de partid,sef de trib Dragnea.Acu sincer,cand nu ai cu ce iti bati capul ce sa faci nu nu te mai uiti la hotiile PSD-ALDE.Deci nici-o sansa cat sunt astia la guvernare.Trebuie un ministru al agriculturii care sa priceapa si sa nu fie presul lui Dragnea.
  • 0 (0 voturi)    
   Daia (Joi, 24 ianuarie 2019, 20:49)

   TudoracheCopilulDeDiamant [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   a blagoslovit comisia UE prin prezenta sa de ieri: sa urmaresti o astfel de somitate, pe viu, este intr-adevar o sansa unica in viata pentru Juncker & co.
 • -4 (6 voturi)    
  date antice (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 14:58)

  barzaunu [utilizator]

  Bine ca suntem in 2019 si voi utilizati date si citate din 2012 si faceti sa para recente. Intre timp au mai intrat in agricultura multe miliarde de euro.
 • +2 (4 voturi)    
  De ce? (Joi, 24 ianuarie 2019, 12:25)

  Bota [utilizator]

  Începeți să faceți deosebire între a funcționa și productivitatea pe oră. Dacă în străinătate o combină se poate amortiza aici de ce nu se poate? De la un număr de hectare lucrate într-un an combina se amortizează ca și în străinătate că prețurile produselor agricole sunt comparabile.
 • 0 (2 voturi)    
  articolul (Joi, 24 ianuarie 2019, 14:48)

  codrean [utilizator]

  Mi se pare fara sens ! Agricultorii romani, care-au pornit o agricultura moderna in conditii dificile, subfinantati, cu masini invechite si, da, adesea cu vechituri cumparate la mana a doua au asigurat an de an cresterea productiei agricole. Si nu se vor opri aici, posibilitati de crestere mai sunt ! Da, "banii europeni" au avut un rol important - la fel ca si in celelalte tari ale UE - dar este de admirat
  la agricultorii nostri harnicia si staruinta, pasiunea,insusirea tehnologiilor moderne , a folosirii semintelor de calitate si a ingrasamintelor . In absenta unui sistem de irigatii extins !, aici sunt inca multe posibilitati de progres.
  Si-n loc de aprecieri si laude niste neispraviti incearca sa-i batjocoreasca ! Ca la noi ...
 • -1 (3 voturi)    
  PATRIOTI ? (Joi, 24 ianuarie 2019, 18:02)

  ben10 [utilizator]

  Fermierii nostri vor sa cumparam produse romanesti ca sa fim patrioti, dar ei sunt patrioti ? Ei cumpara utilaje din import la fel si semintele , pesticide, ingrasaminte ierbicide s.a.m.d. cu toate ca avem si noi loi producatori de imputuri. In agriclutura sunt pompate miliarde de euro prin diferite forme dar problema ca majoritatea acestor bani nu ajung in agricultura. Platim subventii din banii bani publici deci si din buzunarul meu si unii mafioti se imbogatesc din acesti bani. Am ajuns o tara producatoare de materie prima pentru alte tari iar noi importam alimente de o calitate josnica . Daca tot producem cereale hai sa le procesam noi sa avem mancare ieftina si de calitate , exportam grau si importam paine congelata. Subventiile si ajutoarelor din agricultura au atrasa ca un magnet tot felul de profitori iar taranu roman are de suferit. Prin metode comunisto-securisto au pus mana pe terenurile taranilor iar in schimb au semanat saracie , scalvism munca la negru la tara multi traiesc ca acum 100 de ani.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by