Premierul Viorica Dăncilă a cerut luni o acțiune de control la Compania Națională de Transporturi Aeriene – TAROM S.A. Astfel, Corpul de control al prim-ministrului urmează să verifice printre altele și modul în care au fost vândute în 2018 două aeronave Airbus A310.

Airbus A310 - avion retras din flota TaromFoto: Wikipedia

"Obiectivele acțiunii de control constau în verificarea respectării dispozițiilor legale privind organizarea și funcționarea TAROM S.A., regulile care guvernează sistemul de administrare și control, precum și circumstanțele în care două aeronave Airbus A310 au fost înstrăinate în anul 2018", se arată într-un comunicat al Guvernului.

La finalul verificărilor, concluziile vor fi prezentate prim-ministrului Guvernului României și, după caz, vor fi comunicare instituțiilor abilitate pentru dispunerea măsurilor legale ce se impun, mai precizează Guvernul.

În toamna anului 2016, Tarom a retras din flotă cele două aeronave, iar în iunie 2018 le-a vândut. Pe 25 iunie, Tarom a anunţat vânzarea a două aeronave AIRBUS A310 către compania aeriană Armenia Airways Aircompany pentru care a obţinut 5,48 milioane de dolari. Avioanele au fost scoase la vânzare în februarie 2018, cele două aeronave fiind neoperabile şi aflându-se în stare de conservare din septembrie 2016, potrivit unui comunicat al Tarom citat de Mediafax.

Tarom susținea în iunie 2018 că valoarea celor două aeronave a fost amortizată complet la momentul vânzării, air preţul stabilit de evaluator, respectiv 5.472.977,87 USD, a fost uşor depăşit de oferta Armenia Airways. Decizia de vânzare ar fi fost justifică prin prisma faptului că pentru operaţionalizarea acestora, în vederea reluării zborurilor comerciale, Tarom ar fi ajuns să plătească o sumă aproximativă de 26,5 milioane USD în doi ani.

Tarom a luat în calcul vânzarea celor două Airbus A310 încă din 2013.Vezi aici.