Departamentul de Stat din Statele Unite a făcut publice acuzațiile din două dosare deschise împotriva companiei chineze Huawei și a lui Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei și director financiar al acesteia, relatează Reuters și CNN.

Sediul HuaweiFoto: AGERPRES

Printre capetele de acuzare se numără fraudă bancară, spălare de bani, obstrucționarea justiției și furt tehnologic.

Departamentul de Justiție acuză compania Huawei că a furat informații secrete de la compania americană T-Mobile și că a încercat să evite sancțiunile impuse împotriva Iranului.

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei și director financiar al companiei, a fost arestată la începutul lunii decembrie pe aeroportul din Vancouver, la cererea autorităților americane. Ea este acuzată de fraude în legătură cu încălcarea sancțiunilor impuse de Statele Unite împotriva Iranului.

Autoritățile americane au început să ancheteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran și alte țări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA.

Atât Meng Wanzhou cât și reprezentanții companiei Huawei au negat acuzațiile aduse.

Relațiile între Ottawa și Beijing s-au deteriorat abrupt după arestarea lui Meng, China arestând în replică doi cetățeni canadieni și condamnând la moarte un canadian găsit vinovat de trafic de droguri, potrvit Mediafax.