Guvernul a renunțat, deocamdată, la prevederile prin care Consiliul Concurenței urma să fie transformat în instrument politic. Ordonanța privind înființarea unei orchestre a fost publicată joi în Monitorul Oficial, însă fără prevederile ciudate privind suprimarea independenței Consiliului Concurenței. Potrivit informațiilor HotNews.ro, această ordonanță ar fi stârnit îngrijorare la nivelul Bruxelles. Aceasta în condițiile în care ne aflăm în plină președinție a Consiliului UE.

HotNews.roFoto: Hotnews

Eliminarea indendenței Consiliului Concurenței încalcă puternic legislația UE.

Reamintim că Executivul a vrut introducă într-un proiect de ordonanță inițiat de Ministerul Culturii articole total nepotrivite cu restul actului normativ. Oficial, proiectul prevedea înființarea unei orchestre, denumită pompos "Orchestra Uniunii Europene". Neoficial, miza este obligarea Consiliului Concurenței să înceapă și să finalizeze rapid investigații, în maxim 6 luni, asupra companiilor private, ținta principală fiind mediul bancar. Altfel spus, să pună presiune pe companiile private și să obțină cât mai rapid bani la buget din amenzi, chiar și cu riscul unor sancțiuni din partea UE și cu pierderea în instanță a proceselor pe care ar fi urmat să le deschidă firmele amendate.

Fiind o ordonanță care încalcă legislația UE, în condițiile în care activitatea Consiliului Concurenței trebuie să fie total independentă politic, Ministerul Justiției a ezitat să semneze.

Rămâne de văzut dacă nu cumva Guvernul va încerca să aprobe aceste prevederi printr-un alt act normativ.

Povestea Ordonanței

Ministerul Culturii a introdus în ședința de Guvern din 17 ianuarie un proiect de Ordonanță care prevede înființarea Orchestrei UE, fiind un proiect cultural. Însă numele actului normativ spunea altceva, titlul fiind: Ordonanță privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare. În cadrul ședinței, Ministerul Finanțelor a încercat să introducă articole care nu aveau nicio legătură cu proiectul cultural.

Interesant este că pe 17 ianuarie, Executivul a anunțat, printr-un comunicat de presă, că Ordonanța se află printre actele normative aprobate, în condițiile în care lipsea semnătura de la Justiție. Vezi aici comunicatul.

Aceste articole ar obliga autoritatea de concurență să finalizeze investigații în maxim 6 luni, aceasta în condițiile în care media unor astfel de anchete este de 2-3 ani. Procedurile pe care trebuie să le urmeze Consiliul Concurenței sunt numeroase și necesită mult timp, pornind de la analiza unei sesizări, până la începerea efectivă a unei investigații, care cuprinde mulți pași, și până la elaborarea unui raport final. Este un întreg lanț de proceduri, una dintre acestea fiind sesizarea Comisiei Europene și așteptarea unui răspuns din partea acesteia, fapt care necesită iarăși timp.

Articolele pe care vrea să le introducă Ministerul Finanțelor contravin legislației europene în materie de concurență. Autoritățile de concurență din statele UE trebuie să fie independente politic și să acționeze conform propriilor regulamente. Practic, aprobarea lor ar duce automat la declanșarea unei proceduri de infringement.

Legea Concurenței prevede clar că autoritatea de concurență este independentă. Vezi aici Legea Concurenței.

Darius Vâlcov, omul care a ajuns să controleze, din poziția de consilier al premierului, tot ce înseamnă legislație pe fiscalitate și mediul de afaceri, a lansat, zilele trecute, un atac asupra Consiliului Concurenței, exact pe motivul că durata investigațiilor este prea mare. Vâlcov a spus la Antena 3 că are în vedere schimbarea legislaţiei Consiliului Concurenţei, astfel încât să oblige instituția să finalizeze investigațiile în termen de maxim 6 luni, cu raport final, prezentând o sinteză preliminară după doar 3 luni.

Practic, a anunțat care sunt intențiile sale în privința concurenței, însă nu a prezentat foarte clar modalitatea în care vor fi aprobate acele prevederi. „Soluţia există şi a fost introdusă în ultima OUG. Le-a scăpat marilor artişti. Există o obligaţie acolo. Faimosul Consiliu al Concurenţei să nu mai tărăgăneze. OUG spune aşa: în trei luni trebuie să dai primele indicii şi în şase rezultatul final. Şi ministrul Finanţelor este pregătit să ceară intervenţia Consiliului Concurenţei, să vedem dacă există vreo înţelegere. Domnul Zamfir a fost aici şi a arătat cum în 2008 au dat-o pe faţă această tendinţă. Acum vor fi obligaţi să prezinte în şase luni raportul final”, a spus Vâlcov. El a mai zis că imediat cum se publică ordonanța, ministrul Finanţelor este pregătit să ceară pentru Robor şi pentru euro intervenţia Consiliului Concurenţei.

Vezi și Metoda incredibilă prin care Guvernul vrea să transforme Consiliul Concurenței în instrument politic: O ordonanță privind înființarea unei orchestre va suprima independența autorității de concurență