Navigarea prin incertitudinile produse de Brexit se dovedește o grea încercare pentru nou-veniții din sectorul serviciilor financiare, notează CNBC. Companiile de tehnologie financiară din Europa se pregătesc tot mai serios pentru un Brexit fără acord.

Companii fintechFoto: Flickr

În vreme ce incertitudinea planează asupra divorțului Marii Britanii de Uniunea Europeană și a condițiilor în care acesta se va produce, reprezentanții industriei s-au adunat săptămâna aceasta la Forumul Fintech din Paris.

Însă navigarea acestei situații se dovedește o sarcină dificilă pentru nou-veniții din sectorul serviciilor financiare, care își ademenesc clienții cu soluții inovatoare de transfer de bani.

,,Este evident că, pe măsură ce piața devine tot mai mare, companiile fintech o duc mai bine, este mai ușor să intre pe piață, au mai multe oportunități”, susține Wim Mijs, CEA la Federația Europeană Bancară. ,,Dacă reduci piața, îți faci rău singur, iar ăsta e Brexit într-un singur cuvânt”.

N26 este o bancă digitală cu sediul în Berlin care a fost recent numită una dintre cele mai mari companii de fintech din Europa. Co-fondatorul acesteia, Maximilian Tayenthan, susține că și ei sunt precauți în legătură cu scenariul în care vom asista la un Brexit fără acord.

,,Din nefericire, nimeni nu știe cât de greu va fi Brexitul raportat la licențele bancare. Una dintre opțiuni este să ne procurăm licențe curând, așa că avem o echipă care lucrează la asta.”

Sub reglementările actuale din UE, instituțiile financiare britanice pot opera peste tot în blocul comunitar cu o licență bancară britanică. Acest lucru se va schimba odată ce Marea Britanie va părăsi UE.

Rezultatul: firmele fintech și băncile aplică pentru licențe în țările UE încă de pe acum. Acest lucru le va permite să opereze pe piață chiar dacă Marea Britanie va eșua în a obține un acord cu UE.

Între timp, băncile tradiționale precum RBS sau Lloyd’s și-au asigurat licențe de operare în țări din blocul comunitar.