Jean-Claude Juncker a respins criticile Germaniei și Franței legate de politica de concurență a Uniunii Europene, în momentul în care comisarul pentru Competiție ar putea să anunțe un veto pentru fuziunea dintre giganții Siemens AG și Alstom SA, scrie Bloomberg.

Jean-Claude JunckerFoto: Comisia Europeana

Președintele Comisiei Europene spune că tocmai această abordare antitrust permite apariția unor companii puternice în Europa. El a mai afirmat faptul că în aproape 30 de ani de la instituirea primelor reguli europene de fuziune, Comisia a aprobat mai mult de 6.000 de acorduri și a blocat mai puțin de 30.

"Acesta este un mesaj pentru cei care spun că Comisia este compusă din tehnocrați orbi, proști și încăpățânați", a declarat marți Juncker, la o conferință la Bruxelles. "Noi credem în competiție atâta timp cât este corectă pentru toți. Nu vom juca niciodată politică și nu vom recurge la favoritisme atunci când vine vorba de asigurarea unor condiții de concurență echitabile."

Aceste declarații arată cât de politizată a devenit în ultimele luni activitatea comisiei în legătură cu acordul Siemens-Alstom, când în mod normal funcționarii antitrust ai comisiei operează de obicei în afara luminii reflectoarelor și independent de interferențe politice.

Comisarul european pentru Competiție Margrethe Vestager ar putea anunța o decizie miercuri în privința fuziunii Siemens-Alstom, care ar putea conduce la apariția unui gigant european capabil să concureze cu marile firme din China.