Elon Musk este un vizionar și a inițiat un adevărat cult pentru mulți dintre clienții lui Tesla. Dar ca CEO (Chief Executive Officer) al unei companii listate la bursă a devenit o gură spartă. Acum este din nou în vizorul Securities and Exchange Comission (SEC), temuta autoritate de reglementare a pieței de capital, care vrea să-l lase fără funcția de conducere de la Tesla.

Elon MuskFoto: Flickr

Luni, SEC a cerut unui tribunal federal să-l găsească vinovat pe Elon Musk pentru violarea unui acord încheiat în octombrie. El a scris pe Tweeter săptămâna trecută că Tesla va produce 500.000 de automobile în acest an. Tweetul (pe care l-ați văzut și pe HotNews la momentul respectiv) este acesta:

Anunțul a fost incorect: Tesla a spus că va face doar 400.000 de mașini. Musk nu primise aprobare de la Tesla pentru postare. Aceasta reprezintă violarea înțelegerii cu SEC, chiar dacă Musk a încercat o erată, spunând că se referea la o producție anualizată pe baza ritmului de la finalul anului, nu la una efectivă în 2019:

Regulatorul nu a specificat care vor fi penalitățile în caz că Musk va fi găsit vinovat, dar încercase anterior să-l înlăture din funcție. Anul trecut, Musk pretinsese fals pe Tweeter că a obținut finanțare pentru răscumpărarea acțiunilor și privatizarea companiei. Prin acordul din octombrie, SEC îi permisese să-și păstreze funcția de CEO, iar el acceptase să se retragă din cea de președinte al consiliului. De asemenea, era obligat să obțină aprobarea avocaților companiei pentru postările pe mediile sociale de informații de interes „material” pentru investitori. Decizia de a-l îndepărta sau nu din funcție pe Musk nu va fi luată de SEC; ea va aparține unui judecător. Sau consiliul de conducere al companiei ar putea să-l debranșeze pe Musk, dacă va decide că s-a săturat. (CNN Business)