Producatorul german de masini premium BMW si-a propus ca, incepand cu 2009, sa realizeze reduceri anuale de jumatate de miliard de euro cu forta de munca, scrie AFP.

Dupa eliminarea a cateva mii de locuri de munca, anuntata in decembrie anul trecut, BMW spera sa creasca productivitatea si sa obtina din 2009 o reducere anuala a costurilor de pana la 500 milioane euro (730 milioane dolari), a spus directorul de finante al BMW, Michael Ganal.

Producatorul va propune masuri precum plecarea voluntara a muncitorilor dupa intelegere cu sindicatele si nu-i va inlocui pe muncitorii care ies la pensie sau aleg sa renunte la locul de munca. BMW nu a precizat la cati oameni este dispusa sa renunte, insa presa vorbeste despre 8.000 de posturi.

Reducerea numarului de muncitori este unul din capitolele strategiei prin care directorul executiv BMW, Norbert Reithofer vrea sa imbunatateasca profitabilitatea companiei germane.

Grupul german a incheiat anul 2007 cu 2.727 automobile BMW livrate in Romania, in crestere cu aproximativ 65% fata de anul precedent si 195 automobile MINI, dublu fata de 2007.

BMW se asteapta la un volum record de vanzari pentru toate cele trei divizii ale sale in 2008, dupa ce venitul a crescut cu 14,3% anul trecut, la un record de 56,02 miliarde euro.