Administratorul Fondului Proprietatea va fi selectata pana la sfarsitul lunii octombrie, pana in prezent 37 de societati internationale aratandu-se interesate de administrarea Fondului, a declarat Emanoil Negut, presedintele consiliului de supraveghere al FP, citat de NewsIn. Acesta si-a mentinut estimarile in ceea ce priveste listarea Fondului la finele acestui an.

"Daca lucrurile merg bine, preconizam listarea Fondului la sfarsitul anului 2008", a afirmat Negut.

In data de 4 februarie, reprezentantii Fondului Proprietatea au anuntat Mercer, Schroders Investment Management si asciatia formata din Industrie un Finanzkontor si Independent Capital Management sunt cele trei companii selectate pentru etapa a doua a procesului de selectie a unui consultant financiar care sa desemneze societatea de administrare a Fondului.

Alegerea consultantului financiar este al doilea pas pentru listarea la bursa a Fondului Proprietatea, dupa selectarea evaluatorului pentru activele Fondului. Dupa aceasta etapa, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) trebuie sa desemneze un administrator al fondului.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (3,9 miliarde euro). La inceputul acestui an, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3.028, iar valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York.