TAROM ar putea rămâne în zilele următoare fără certificatul de operator aerian emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română din cauza faptului că Guvernul a provocat o criză în conducerea companiei, avertizează deputatul PNL Marius Bodea, secretar al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților. „O asemenea situație dramatică nu a mai existat niciodată în istoria de 64 de ani a companiei”, susține deputatul.

Avion Tarom pe Aeroportul OtopeniFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

„Mâine, 21 martie, încetează de drept mandatul Directorului General al TAROM, iar un interimar nu poate fi numit din cauza faptului că operatorul aerian deținut de statul român nu mai are nici Consiliu de Administrație! Pe cale de consecință, în lipsa unui „Accountable Manager“, în cazul de față un Director General, Autoritatea Aeronautică retrage certificatul de operator aerian”, avertizează deputatul PNL, Marius Bodea, secretar al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților.

„O asemenea situație dramatică nu a mai existat niciodată în istoria de 64 de ani a companiei TAROM! Întinderea prejudiciului ca urmare a unei asemenea lovituri este greu de calculat, iar pasagerii vor putea cere despăgubiri de ordinul milioanelor de euro. Nu mi-am închipuit niciodată că o luptă internă între clanurile din PSD va produce ca victimă chiar o companie-fanion românească, cum este Tarom”, mai susține deputatul liberal.

„În alte părți ale lumii, în Lumea A Treia, se suspendă certificatele de operator aerian pentru neîndeplinirea unor condiții tehnice ale flotelor de aeronave, dar niciodată pentru decapitarea conducerii unei companii care nu mai poate asigura existenta unui nou «manager responsabil», condiționalitate primară pentru menținerea valabilă a certificatului de operator aerian. Demiterea Ministrului Transporturilor nu mai este suficientă, tot Guvernul trebuie să plece de îndată, în frunte cu premierul lui Dragnea, Viorica Dăncilă!“, mai susține parlamentarul PNL.

Scurt istoric:

» 13.03.2019: Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, convoacă Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) TAROM pentru demiterea Consiliului de Administrație (CA)

» 15.03.2019: AGA demite CA. AGA nu primește mandat pentru numirea unui CA provizoriu.

» 21.03.2019: Mandatul Directorului General al TAROM încetează de drept și nu mai există posibilitatea legală de numire a unui nou CA care sa numească, la rândul său, un nou Director General pentru evitarea suspendării certificatului de operator aerian al TAROM!