Istoria românească a unei industrii de peste 100 de ani: distrusă de stat, reînviată de privat. Ram Addanki (BAT): Am devenit al doilea cel mai mare contribuitor la bugetul de stat și un angajator strategic

de     Smile Media
Luni, 25 martie 2019, 18:19 Economie | Companii


Regia Autonomă a Tutunului
Foto: Hotnews
Pe bulevardul Regiei, chiar lângă pasajul Basarab, terenul fostei Regii Autonome a Tutunului din Bucuresti zace abandonat. În perioada regimului comunist aici se produceau țigările Carpați, Snagov sau Mărășești. După revoluție, Societatea Națională Tutunul Românesc, care deținea și această fabrică, a fost privatizată, ajungând în portofoliul firmei Interagro, controlată de controversatul om de afaceri Ioan Niculae. În 2012 societatea a inițiat un proiect imobiliar uriaș acolo, ce viza construirea a două turnuri de 30 și 35 de etaje, un parc cultural și un cartier rezidențial, însă totul a rămas la stadiul de proiect, din cauza unor litigii cu statul în ceea ce privește achitarea datoriilor SNTR. Cât despre producerea țigărilor, fosta industrie românească a murit.

Ce am pierdut? Pe lângă un patrimoniu uriaș, și locurile de muncă create, businessul era unul extrem de profitabil pentru statul român. Un exemplu este fabrica de la Ploiești a BAT.

Fabrica din Regie, cunoscută inițial sub denumirea de Atelierele pentru manufactura de tutun „Belvedere”, a fost construită de Effingham Grant în 1864. În același an, prin decretul lui Alexandru I.Cuza, se creează monopolul statului asupra tutunului. În momentul construirii, fabrica avea 4 mașini de făcut țigări fără carton, 12 mașini de tăiat tutun și 400 de lucrători. La începutul secolului XX, la Fabrica de Tutun Belvedere lucrau circa 1.250 de oameni.

Fabrica de ţigarete a fost înglobată Regiei Monopolului Statului între anii 1879-1929, iar apoi, Casei Autonome a Monopolurilor (1929-1952).Povestea prăbuşirii tutunului românesc începe după anul 2000, când statul decide să vândă Regia Autonomă a Tutunului din România și o transformă în societate pe acțiuni: Societatea Naţională Tutunul Românesc. La momentul privatizării, SNTR avea opt fabrici de fermentare a tutunului, șase fabrici de ţigarete la Timișoara, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Râmnicu Sărat, Iași și București, o Staţiune Centrală de Cercetare pentru Cultivarea şi Industrializarea Tutunului, o fabrică de piese şi 4.000 de salariaţi.

Digi 24, în cadrul emisiunii România furată, a reconstituit filmul privatizării. În anul 2000, pachetul majoritar de acţiuni este câştigat de Interagro, pentru 40 de milioane dolari. Firma lui Ioan Niculae își asumă și plata unor datorii vechi, de 55 de milioane de dolari. Leaf Tabacco Michailides contestă rezultatul procedurii în justiție, iar Curtea de Apel decide că Ministerul Agriculturii a încălcat procedura de privatizare. Licitația este anulată. Pentru a -şi recupera avansul plătit, Interagro dă statul în judecată și câştigă, cere executarea silită a Societății Naționale Tutunul Românesc, dar până la urmă ajunge la pace cu Ministerul Agriculturii, care în decembrie 2001 cedează către SC INTERAGRO SA peste 1 milion şi jumătate de acţiuni, adică 53,72% din SNTR. Așa seîncheie prima etapă a privatizării. În 2004, în a doua etapă a privatizării, Consorţiul Tobacco UE/2003, în spatele căruia se afla tot Ioan Niculae, ia restul de acțiuni, iar omul de afaceri pune astfel mâna pe tot Tununul Românesc.

După un an însă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cere firmelor câștigătoare să aducă acordul pentru privatizare de la Consiliul Concurenţei, miza fiind plata datoriilor SNTR, proces câștigat în 2014 de omul de afaceri, însă în timp ce statul român se judeca cu omul de afaceri, fabricile de țigarete au murit încet-încet. Citește aici tot reportajul.

Ca să ne facem o idee cât a pierdut statul român din această afacere păguboasă, ne putem uita la fabrica de țigări a British American Tobacco de la Ploiești.

BAT a construit fabrica de la Ploiești în 1996, iar producția a început efectiv în 1997. Grupul deține în România în prezent trei mari entități economice: fabrica de țigarete și de Neostik-uri de la Ploiești, compania de distribuție la nivel național (BAT Trading) și un centru global de servicii.

”BAT a investit constant în dezvoltarea afacerii sale în România în cei peste 20 de ani de prezență locală, devenind liderul pieței de tutun, al doilea cel mai mare contribuitor la bugetul de stat și un angajator strategic, cu peste 2.500 de angajați și alte 25.000 de locuri de muncă create pe lanțul de distribuție și aprovizionare. România este una dintre cele mai de succes piețe pentru afacerea noastră. De aceea, în 2017 România a devenit un centru regional pentru coordonarea strategică a piețelor din Aria Europa Centrală și de Sud, respectiv Albania, Macedonia, Montenegro, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Serbia, Slovenia și Kosovo. Principalele elemente ale succesului nostru pe piața din România sunt mediu fiscal competitiv și resursa umană deosebit de valoroasă, o echipă performantă ale cărei rezultate au contribuit direct la poziția de lider de piață și la asumarea rolului de centru regional de coordonare strategică”, a declarat Ram Addanki, Directorul Ariei Europa Centrală și de Sud (SCEA) din cadrul British American Tobacco.Fabrica din România face parte din top 5 fabrici ale grupului la nivel mondial

”Datorită investiției constante, fabrica de la Ploiești a devenit a doua unitate de producție a Grupului ca mărime din Europa după cea din Polonia și între primele cinci la nivel global. Aproximativ 70% din produsele fabricate aici pleacă în peste 45 de piețe din întreaga lume, între care Italia, Japonia, Brazilia sau Rusia. Fabrica BAT de la Ploiești este în prezent singura din Uniunea Europeană unde se produc Neostik-uri, consumabilele din tutun pentru glo, produsul nostru inovator care încălzește, nu arde tutunul. În această privință, unitatea de la Ploiești este a treia producătoare de Neostik-uri la nivel global, după cele din Coreea de Sud și din Rusia”, a mai declarat Ram Addanki, Directorul Ariei Europa Centrală și de Sud (SCEA) din cadrul British American Tobacco.

Compania este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 13,7 mld. Euro în taxe și accize plătiți în ultimii 10 ani. ”În 2017, contribuția anuală la bugetul de stat a British American Tobacco, sub formă de taxe și accize, a fost de 1,7 mld. €, echivalentul a aproximativ 6% din veniturile fiscale ale României și a circa 1% din PIB. În cei 20 de ani de prezență a BAT pe piața din România, contribuția totală – directă, indirectă și indusă – la bugetul de stat a fost de cca 90 de mld Euro”, se arată în datele furnizate de companie.

Numărul angajaților BAT România a crescut în mod constant, cu o medie anuală de 10% de la deschidere.

”În 1997, echipa cu care am demarat era formată din 300 de oameni. Astăzi, BAT este un angajator strategic în România, oferind peste 2.500 de locuri de muncă și generând alte 25.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare”, a declarat directorul Ariei Europa Centrală și de Sud (SCEA) din cadrul British American Tobacco.

Anul trecut grupul a anunțat că, până în 2022, investiția totală a companiei în fabrica de la Ploiești va depăși 1,1 miliarde de euro, semn că afacerea funcționează. ”BAT a anunțat anul trecut o investiție majoră în dezvoltarea capacității sale de producție de la Ploiești, pentru susținerea expansiunii în piețe din Europa a tehnologiei glo, produsul nostru care încălzește, nu arde tutunul, oferind astfel consumatorilor adulți o experiență a tutunului cu potențial de risc redus. Ca urmare a planurilor de dezvoltare, la Ploiești se construiesc capacități de producție de peste 8.000 de mp, dedicate exclusiv producției de Neostik-uri, consumabilele din tutun folosite cu glo”, a mai explicat Ram Addanki.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37362 vizualizari

 • +27 (27 voturi)    
  interesant (Luni, 25 martie 2019, 19:03)

  Cetateanu [utilizator]

  Acelasi Ioan Nicolae beneficiar al unor subvetii de stat in toate regimurili, acolo unde nu putea primi subventii a ingropat o industrie profitabila!
  • +22 (22 voturi)    
   IN (Luni, 25 martie 2019, 21:16)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   Individul era ofiter de securitate, apoi, chipurile, a lucrat la ministerul chimiei. Acolo se dirijau exporturile, in primul rad de ingrasaminte. Ori stie toata lumea ale cui erau intreprinderile de comert exterior ...
  • -15 (27 voturi)    
   ce coincidenta, nu-i asa? (Luni, 25 martie 2019, 22:36)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   cum a aparut discutia despre pretul mic la gaze de care ar beneficia, apare si articolul asta :)))
   p.s. Nu BAT contribuie la buget cu accizele, ci fumatorii. Asa cum nu BAT contribuie la buget cu TVA, ci fumatorii
   • +11 (15 voturi)    
    Vrei sa zici ca aia care fumeaza (Marţi, 26 martie 2019, 11:01)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    o fac de grija bugetului?
    Dar aia care fumeaza tigari de contrabanda? Depun si ei la buget, voluntar, ca un fel de PFA?
    Pai daca o iei asa nicio firma nu aduce TVA la buget - pana la urma contribuie doar consumatorul final.
    Datorita acestei fabrici BAT care produce tigari in tara, se varsa la buget sume substantiale - asta este situatia.
    Ce sa zic: bietul Nicolae - securist cu epoleti grei e victima campaniei de presa! Mi-e si mila de el; a umplut tara de fabrici care mai de care mai moderne, mai stralucitoare si le face concurenta multinationalelor ca plateste salarii de lux iar angajatii lui lucreaza de drag, in conditii de sanatoriu elvetian, nu-i asa?
    A pus ghiara pe orice a putut sa prinda si se comporta ca cel mai rapace capitalist sablon din cartile de propaganda ale (defunctului?) pcr. Dar e de-al nostru, din popor, roman verde cu ochi albastri si revolver in dotare.
    • 0 (8 voturi)    
     n-ai inteles, mai explic (Marţi, 26 martie 2019, 16:46)

     Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

     Tu cand cumperi un produs platesti TVA. Evident nu-l cumperi de grija bugetului. Dar contribui la buget cu TVA-ul aferent produselor pe care le-ai cumparat. Ala e TVA platit de tine, contributia ta la buget, nu a comerciantului de la care ai cumparat si care varsa TVA-ul la buget. TVA-ul ala e contributia ta, nu a comerciantului.
     La fel si in cazul producatorilor de tigari (sau alcool sau carburant) Ei incaseaza TVA si accize, dar faptul ca ei le varsa la buget nu este egal cu sunt platite de ei, ei le-au incasat de la tine si apoi le-au virat la buget, sunt taxele tale, nu ale lor, degeaba se lauda cu ele.
     E ca si cum Enel s-ar fi laudat ca plateste taxa TV de milioane de lei. In realitate, ei varsau la buget ce incasau de la populatie.
     Sper ca s-a inteles acu.
     • +4 (4 voturi)    
      N-ai citit ce-am scris. Mai citeste! (Miercuri, 27 martie 2019, 8:55)

      Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      Daca nu pune ala in vanzare produsul nu platest tu TVA.
      Ca sa puna in vanzare produsul trebuie sa-l produca. Trebuie sa plateasca salarii la niste mii de cetateni. E valabil pentru toate produsele si asa merge economia intr-un stat cu economie reala.
      Da! chiar si enel se lauda ca plateste TVA si toate companiile.
      TVA este partea pe care si-o ia statul din faptul ca economia functioneaza.
      Faptul ca TVA este definita in acest mod, pentru simplitatea calcularii taxarii (dupa o lunga istorie de cautari) nu inseamna ca este doar contributia cumparatorilor. Este partea pe care si-o ia statul din valoarea oricarui produs, calculata simplu si usor trasabil.
      • -4 (6 voturi)    
       daca nu produce ala tigarile, se importa (Miercuri, 27 martie 2019, 10:27)

       Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

       Ca la Mercedesuri, nu le face nimeni in tara, dar tot platim tva pt ele :))))
       Poti sa te amagesti cat vrei, tva-ul e contributia consumatorului la buget, nu a producatorului.
       Sigur, BAT ofera 2500 de locuri de munca. Dar nu de grija poporului roman, ci pentru ca e mai ieftin la noi decat in Germania ;)
       • +2 (2 voturi)    
        greu, tata, greu ca si aseu' e facultate grea (Miercuri, 27 martie 2019, 14:32)

        Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

        Evident ca consumatorul final suporta, in final taxa... dar asta e deja filozofie.
        NU exista produs sau serviciu pe care un stat sa nu-l taxeze. De-aia-i stat vorba lu Conu Leonida. TVA este vehiculul prin care se aduc banii in buget. Daca nu e productie - aici sau aiurea, nema TVA.
        Mercedesurile se taxeaza in Romania cand sunt vandute in Romania dar atunciGermania nu le taxeaza (deci pierde valoarea adaugata).
        BAT are fabrici in mai multe locuri din lume chiar si acolo unde salariile sunt mai mari.
        Daca tovarasul capitalist patriot Nicolae a preferat sa-si indese buzunarele si sa nu faca nimic in fabricile pe care le-a luat pe nimic de la stat, nu e vina BAT adica a multinationalelor, aia era tema.
        Ca ar fi raportat el ca aduce TVA si s-ar fi mandrit pesedeul cu realizari marete
        • -2 (2 voturi)    
         hai ca pricepi pana la urma (Miercuri, 27 martie 2019, 16:14)

         Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

         "Evident ca consumatorul final suporta, in final taxa..."
         si atunci de ce se lauda BAT ca o plateste?
         lasa-l naibii pe ala de i-a dat videanu gaze ieftin si acu vrea si de la psd.
         eu tot vorbesc ca noi platim taxele si altii se lauda ca le-ar plati ei :)
         BAT sa lase ciocul mai mic, ca pana una alta... vinde dependenta si boli
         • +2 (2 voturi)    
          "babaeatule" (Miercuri, 27 martie 2019, 19:35)

          Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

          nu ai inteles nimic fiindca tot speri "intr-o lume mai buna si mai dreapta" in care consumatorul final nu plateste taxe - a facut o demonstratie pingelica prin anii 70 - si te straduiesti sa explici ca (doar) capitalismul e cu taxe.
          Intamplator "al de i-a dat videanu gaze ieftin" este capitalist de cumetrie mosit de iliescu (ca i-a tras plasa si lui videanu, nu-i mare branza, ala avea alte treburi) acum este doar albit de vechii tovarasi.
          Si voi tot il mai ridicati in slavi ca e d-al nostru, tine cu poporu roman verde, nu ca odioasele multinationale. O sa-i dam si compensatie pentru anii de puscarie, cam la nivelul cat ar fi furat daca ar fi fost liber.
          Acum, daca mi-ai scos si lozinca ca BAT otraveste poporu cu mahoarca, m-ai lamurit. Un propagandist pcr poate intoarce orice argument in favoarea lui si chiar dintr-un muc poate face o urma de glont si sa-si ia o decoratie pe asta
        • -1 (1 vot)    
         Am rămas tot la stadiul otravă. (Joi, 28 martie 2019, 9:37)

         asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

         Noi din tutun producem numai otravă.Alții scot produse medicale,parfumuri,aditivi,etc.din tutun,adică fac și folosesc rezultatele cercetării.Răsucește badea o țigară și face și Nicolae asta dar mecanizat.Mare scofală.Dacă actuala industrie a tutunului ar produce și altceva în loc de otravă,ar merita lăudați.Din ce știu,înainte de 1989 industria tutunului mai producea și altceva,nu numai țigări.Acel//ceva//dă importanță industriei tutunului.
       • +3 (5 voturi)    
        Voiculescu? tu esti, ghidus batran? (Miercuri, 27 martie 2019, 14:33)

        AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

        Ca dupa lectiile de economie securistoida pe care le dai cam ai profilul varanului.
        Sa stii motane ca si in Bulgaria si in Ungaria si in Croatia, etc salariile sunt mai mici decat in Germania.
        Daca voi, securistii, ati fi facut vreodata vreo afacere care sa nu implice un sprijin masiv de la stat sau o hotie, ati fi observat ca pana la TVA sunt o gramada de alte taxe de achitat si multe altele.
        • +1 (1 vot)    
         hehe - si cine sunt cei mai mari evazionisti ? (Miercuri, 27 martie 2019, 15:16)

         Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

         La TVA? ... si la contributii?
         Nu cumva sunt capitalistii "patrioti"?
         (Ca tot e cuvantul la moda acum in psd - o sa ajunga si asta un cuvant de bascalie).
         Ca te si crucesti, cum dracu au avut unii timp sa NU plateasca acele sume imense?
        • 0 (4 voturi)    
         ce lectii de economie securistoida vezi? (Miercuri, 27 martie 2019, 16:15)

         Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

         cand spun ca taxele le plateste consumatorul, iar agentul economic doar le colecteaza si apoi vireaza la buget se cheama ca dau lectii de economie securistoida? :)))))
         e realitatea capitalista, babaeatule!
     • +4 (4 voturi)    
      “Bă băiatule”....! (Miercuri, 27 martie 2019, 20:30)

      paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      Nu mai insista in a da explicatii puerile...legate de cum primeste statul tva...
      Sunt lucruri stiute de toata lumea!
      Ceeace nu pricepi tu este ca pentru ca statul sa incaseze acel tva trebuie sa existe mai intai producatorul care trebuie sa aiba un produs vandabil...!
      Bineinteles ca cel care produce si vinde se poate “lauda” ca a virat bani la bugetul statului...ca sunt din tva sau impozit pe profit, nu conteaza...important este ca fara produsul lor statul nu ar incasa acei bani.
      Pe principiul invocat de tine...important este doar consumatorul pentru ca el plateste pana la urma pretul total al produsului!
      Conform teoriei lui Maslow si a piramidei sale exista produse care creaza piata de consum dar si produse create de piata de consum.
      Si in primul dar si in al doilea caz important este producatorul si capacitatea sa de a produce marfuri competitive cerute de piata.

      Articolul a vrut sa atraga atentia asupra unor
      fabrici ce produceau tigarete(un produs...nociv dar foarte profitabil si cu piata asigurata)pe care le-a pierdut in favoarea unui profitor patriot fara scrupule.
      Statul nu numai ca a pierdut monopolul asupra unei industrii deosebit de profitabile dar a pierdut si prin “vanzarea”pe nimic a fabricilor de tigarete.
      Oricat de nocive ar fi tigarile si pana la momentul cand vor fi (poate) interzise ele produc un profit asigurat pentru producatori...oricine ar fi acestia atata timp cat cerea pietei este uriasa.
      De asemenea era normal ca locul lasat liber sa fie ocupat imediat de un producator, de data asta nepatriot dar care a construit o fabrica ultramoderna si plateste salarii pentru vreo 2500 de romani.

      M-as fi bucurat sa aud ca patriotul Nicolae ar fi modernizat vreo fabrica primita pe maruntis de la statul roman sau sa fi construit vreo fabrica de la zero ....adica investitie greenfield!
      Asa ceva nu exista mă!
   • -3 (7 voturi)    
    Dar fumatorii ar fuma Papura (Marţi, 26 martie 2019, 16:31)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    si ar contrinui si mai aprig la buget fara BAT, JTI, etc, japcanii astia straini!!!
  • 0 (18 voturi)    
   ce gluma sa te lauzi (Marţi, 26 martie 2019, 9:24)

   naenae [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   cu o "industrie" care vinde adictie si moarte. Cica sunt locul 2 la buget... unde e mandria? Din asa ceva sa ne sustinem tara?

   Pe de o parte vindem moarte (inclusiv copiilor, pentru ca stim cati fumeaza si de la ce varste fragede incep asta) si pe de alta parte, dupa un numar de ani, toti acesti "contribuitori" la buget ajung in sistemul medical infect al Romaniei care ii omoara. Si pana sa ii omoare ii trateaza PROST tot din banii nostri, intr-un sistem subfinantat.

   Deci... ce? mai multi bani la buget din tutun, boala si moarte pentru... mai multe contracte de partid pe bani publici? Unde e mandria, ca mie imi scapa?
   • 0 (0 voturi)    
    Nu-i glumă,este economie sinistră. (Joi, 28 martie 2019, 9:42)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui naenae

    Un fel de firme de pompe funebre,că plătesc și ălea taxe la stat.Ce mai insistă unii pe taxele ăstea plătite la stat și nu spun ce face statul cu taxele plătite de noi.Unii insistă că nu noi plătim.Noi murim.De la tutun.
 • +18 (20 voturi)    
  Nop. Industre distrusă de Niculae (Luni, 25 martie 2019, 19:24)

  ouyang [utilizator]

  da, ăla cu gaze pe nimic. acum chiar a doua oară.
  • +13 (13 voturi)    
   stati (Luni, 25 martie 2019, 21:11)

   andrei1232000 [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   un pic, se pune de un alt tun. Se pare ca Romgaz se pregateste sa preia ceva din fabricile de ingrasaminte al lui Nicolae (a preluat tot in afara de Azomures, singura care mai functioneaza si se modernizeaza).
   Nu face Carmen Avram un reportaj pe tema asta?
  • +2 (2 voturi)    
   acum (Luni, 25 martie 2019, 21:19)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   Acum, a doua oara, nu va profita prea curand ptr. ca ind. de ingrasaminte a cam fost pusa pe butuci. Dupa ani de oprire e nevoie de reparatii, inspectii ISCIR...
   • +3 (3 voturi)    
    Contează că-l cumpără la preț redus. (Marţi, 26 martie 2019, 17:10)

    ouyang [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    Cine zice că o să folosească gazul în întreprinderi? Va fi plimbat doar prin acte, nimic altceva. Noii băieți deștepți, adică hoți. Să le spunem dracului hoți.
 • +11 (13 voturi)    
  nu este (Luni, 25 martie 2019, 20:15)

  reddry [utilizator]

  doar IN vinovatul! toate distrugerea natiei si a economiei a fost dictata de Iliescu; el este groparul si cel care a sters natia de pe harta! noii conducatori sunt de alt calibru;cat de curand doar Dragnea va vinde carne de porc...altii vor avea carnea infestata ... pesta porcina sau aviara sau..
  • +5 (9 voturi)    
   Nu Iliescu e de vina (Marţi, 26 martie 2019, 1:28)

   John_english [utilizator] i-a raspuns lui reddry

   A fost un consemn intre foștii securiști.

   Iliescu a fost doar păpușa KGB-ului din anii 90.
 • +16 (16 voturi)    
  A mai ramas ceva de pus pe butuci? (Luni, 25 martie 2019, 20:17)

  ady77 [utilizator]

  Vorbiti cu Ioan Niculae, si se rezolva.
 • -11 (15 voturi)    
  ... (Marţi, 26 martie 2019, 8:14)

  vitan.sandu [utilizator]

  Pentru cei fara minte si/sau legati la ochi:
  Cine a pierdut? Statul roman si un patron roman!
  Cine a castigat? British American Tobacco!
  Nu-i limpede?
  • +8 (10 voturi)    
   Limpede? (Marţi, 26 martie 2019, 11:20)

   amicugri [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Doar daca mai pui doua intrebari: de ce si cum s-a intimplat? Altfel ajungi la concluzii gresite, ca orice psd-ist.
   Nu stiu de ce toti "antiimperialistii" cred ca firmele straine au datoria de a se abtine in a profita de timpenia si hotia noastra si eventual de a face si acte de caritate, nu profit. Probabil ca firmele romanesti sint toate societati caritabile, cine stie?
  • +6 (6 voturi)    
   Vitane, BAT nu incaseaza taxe ci staul roman (Marţi, 26 martie 2019, 15:29)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Iar statul roman, in prostia lui, pune pe butuci orice bussines propriu.
  • +5 (5 voturi)    
   Tu pierzi, votand PSD (Marţi, 26 martie 2019, 16:32)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Care e o gasca de mafioti care ti-au devalixzat tara!!!
 • +14 (14 voturi)    
  Miliardarii de "carton" ai Romaniei... (Marţi, 26 martie 2019, 10:44)

  Olyx [utilizator]

  au pus mana prin tertipuri speculative si cu concursul functionarilor Statului asupra unor valoroase active pe care le-au manageriat in bunul lor plac : mie, totul, dupa mine, potopul !...De fapt asa se intampla cand castigi bani (MULTI!) nemeritat ; usor ii castigi, usor ii pierzi...Nu iti pasa ! Pana mai ieri figura, ca si Patriciu, Adamescu, Popoviciu si altii in topul celor mai bogati romani, cu averi fabuloase...Cand li s-a "taiat" conducta ce ii alimenta cu bani de la stat nu au mai stiut (!) sa faca afaceri pentru ca, de fapt, nu au fost niciodata ADEVARATI oameni de afaceri...Numai ca, cel care le-a taiat conducta, DNA-ul, este pus "la colt" de partidul ce guverneaza in prezent tara, tocmai pentru a-i proteja pe cei care au FRAUDAT-O ani in sir ...! Trist, dar adevarat !...Romania, la cheremul unor infractori !...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by