Ce am pierdut? Pe lângă un patrimoniu uriaș, și locurile de muncă create, businessul era unul extrem de profitabil pentru statul român. Un exemplu este fabrica de la Ploiești a BAT.
Fabrica din Regie, cunoscută inițial sub denumirea de Atelierele pentru manufactura de tutun „Belvedere”, a fost construită de Effingham Grant în 1864. În același an, prin decretul lui Alexandru I.Cuza, se creează monopolul statului asupra tutunului. În momentul construirii, fabrica avea 4 mașini de făcut țigări fără carton, 12 mașini de tăiat tutun și 400 de lucrători. La începutul secolului XX, la Fabrica de Tutun Belvedere lucrau circa 1.250 de oameni.
Fabrica de ţigarete a fost înglobată Regiei Monopolului Statului între anii 1879-1929, iar apoi, Casei Autonome a Monopolurilor (1929-1952).

Povestea prăbuşirii tutunului românesc începe după anul 2000, când statul decide să vândă Regia Autonomă a Tutunului din România și o transformă în societate pe acțiuni: Societatea Naţională Tutunul Românesc. La momentul privatizării, SNTR avea opt fabrici de fermentare a tutunului, șase fabrici de ţigarete la Timișoara, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Râmnicu Sărat, Iași și București, o Staţiune Centrală de Cercetare pentru Cultivarea şi Industrializarea Tutunului, o fabrică de piese şi 4.000 de salariaţi.
Digi 24, în cadrul emisiunii România furată, a reconstituit filmul privatizării. În anul 2000, pachetul majoritar de acţiuni este câştigat de Interagro, pentru 40 de milioane dolari. Firma lui Ioan Niculae își asumă și plata unor datorii vechi, de 55 de milioane de dolari. Leaf Tabacco Michailides contestă rezultatul procedurii în justiție, iar Curtea de Apel decide că Ministerul Agriculturii a încălcat procedura de privatizare. Licitația este anulată. Pentru a -şi recupera avansul plătit, Interagro dă statul în judecată și câştigă, cere executarea silită a Societății Naționale Tutunul Românesc, dar până la urmă ajunge la pace cu Ministerul Agriculturii, care în decembrie 2001 cedează către SC INTERAGRO SA peste 1 milion şi jumătate de acţiuni, adică 53,72% din SNTR. Așa seîncheie prima etapă a privatizării. În 2004, în a doua etapă a privatizării, Consorţiul Tobacco UE/2003, în spatele căruia se afla tot Ioan Niculae, ia restul de acțiuni, iar omul de afaceri pune astfel mâna pe tot Tununul Românesc.
După un an însă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cere firmelor câștigătoare să aducă acordul pentru privatizare de la Consiliul Concurenţei, miza fiind plata datoriilor SNTR, proces câștigat în 2014 de omul de afaceri, însă în timp ce statul român se judeca cu omul de afaceri, fabricile de țigarete au murit încet-încet. Citește aici tot reportajul.
Ca să ne facem o idee cât a pierdut statul român din această afacere păguboasă, ne putem uita la fabrica de țigări a British American Tobacco de la Ploiești.
BAT a construit fabrica de la Ploiești în 1996, iar producția a început efectiv în 1997. Grupul deține în România în prezent trei mari entități economice: fabrica de țigarete și de Neostik-uri de la Ploiești, compania de distribuție la nivel național (BAT Trading) și un centru global de servicii.
”BAT a investit constant în dezvoltarea afacerii sale în România în cei peste 20 de ani de prezență locală, devenind liderul pieței de tutun, al doilea cel mai mare contribuitor la bugetul de stat și un angajator strategic, cu peste 2.500 de angajați și alte 25.000 de locuri de muncă create pe lanțul de distribuție și aprovizionare. România este una dintre cele mai de succes piețe pentru afacerea noastră. De aceea, în 2017 România a devenit un centru regional pentru coordonarea strategică a piețelor din Aria Europa Centrală și de Sud, respectiv Albania, Macedonia, Montenegro, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Serbia, Slovenia și Kosovo. Principalele elemente ale succesului nostru pe piața din România sunt mediu fiscal competitiv și resursa umană deosebit de valoroasă, o echipă performantă ale cărei rezultate au contribuit direct la poziția de lider de piață și la asumarea rolului de centru regional de coordonare strategică”, a declarat Ram Addanki, Directorul Ariei Europa Centrală și de Sud (SCEA) din cadrul British American Tobacco.

Fabrica din România face parte din top 5 fabrici ale grupului la nivel mondial
”Datorită investiției constante, fabrica de la Ploiești a devenit a doua unitate de producție a Grupului ca mărime din Europa după cea din Polonia și între primele cinci la nivel global. Aproximativ 70% din produsele fabricate aici pleacă în peste 45 de piețe din întreaga lume, între care Italia, Japonia, Brazilia sau Rusia. Fabrica BAT de la Ploiești este în prezent singura din Uniunea Europeană unde se produc Neostik-uri, consumabilele din tutun pentru glo, produsul nostru inovator care încălzește, nu arde tutunul. În această privință, unitatea de la Ploiești este a treia producătoare de Neostik-uri la nivel global, după cele din Coreea de Sud și din Rusia”, a mai declarat Ram Addanki, Directorul Ariei Europa Centrală și de Sud (SCEA) din cadrul British American Tobacco.
Compania este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 13,7 mld. Euro în taxe și accize plătiți în ultimii 10 ani. ”În 2017, contribuția anuală la bugetul de stat a British American Tobacco, sub formă de taxe și accize, a fost de 1,7 mld. €, echivalentul a aproximativ 6% din veniturile fiscale ale României și a circa 1% din PIB. În cei 20 de ani de prezență a BAT pe piața din România, contribuția totală – directă, indirectă și indusă – la bugetul de stat a fost de cca 90 de mld Euro”, se arată în datele furnizate de companie.
Numărul angajaților BAT România a crescut în mod constant, cu o medie anuală de 10% de la deschidere.
”În 1997, echipa cu care am demarat era formată din 300 de oameni. Astăzi, BAT este un angajator strategic în România, oferind peste 2.500 de locuri de muncă și generând alte 25.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare”, a declarat directorul Ariei Europa Centrală și de Sud (SCEA) din cadrul British American Tobacco.
Anul trecut grupul a anunțat că, până în 2022, investiția totală a companiei în fabrica de la Ploiești va depăși 1,1 miliarde de euro, semn că afacerea funcționează. ”BAT a anunțat anul trecut o investiție majoră în dezvoltarea capacității sale de producție de la Ploiești, pentru susținerea expansiunii în piețe din Europa a tehnologiei glo, produsul nostru care încălzește, nu arde tutunul, oferind astfel consumatorilor adulți o experiență a tutunului cu potențial de risc redus. Ca urmare a planurilor de dezvoltare, la Ploiești se construiesc capacități de producție de peste 8.000 de mp, dedicate exclusiv producției de Neostik-uri, consumabilele din tutun folosite cu glo”, a mai explicat Ram Addanki.
p.s. Nu BAT contribuie la buget cu accizele, ci fumatorii. Asa cum nu BAT contribuie la buget cu TVA, ci fumatorii
Dar aia care fumeaza tigari de contrabanda? Depun si ei la buget, voluntar, ca un fel de PFA?
Pai daca o iei asa nicio firma nu aduce TVA la buget - pana la urma contribuie doar consumatorul final.
Datorita acestei fabrici BAT care produce tigari in tara, se varsa la buget sume substantiale - asta este situatia.
Ce sa zic: bietul Nicolae - securist cu epoleti grei e victima campaniei de presa! Mi-e si mila de el; a umplut tara de fabrici care mai de care mai moderne, mai stralucitoare si le face concurenta multinationalelor ca plateste salarii de lux iar angajatii lui lucreaza de drag, in conditii de sanatoriu elvetian, nu-i asa?
A pus ghiara pe orice a putut sa prinda si se comporta ca cel mai rapace capitalist sablon din cartile de propaganda ale (defunctului?) pcr. Dar e de-al nostru, din popor, roman verde cu ochi albastri si revolver in dotare.
La fel si in cazul producatorilor de tigari (sau alcool sau carburant) Ei incaseaza TVA si accize, dar faptul ca ei le varsa la buget nu este egal cu sunt platite de ei, ei le-au incasat de la tine si apoi le-au virat la buget, sunt taxele tale, nu ale lor, degeaba se lauda cu ele.
E ca si cum Enel s-ar fi laudat ca plateste taxa TV de milioane de lei. In realitate, ei varsau la buget ce incasau de la populatie.
Sper ca s-a inteles acu.
Ca sa puna in vanzare produsul trebuie sa-l produca. Trebuie sa plateasca salarii la niste mii de cetateni. E valabil pentru toate produsele si asa merge economia intr-un stat cu economie reala.
Da! chiar si enel se lauda ca plateste TVA si toate companiile.
TVA este partea pe care si-o ia statul din faptul ca economia functioneaza.
Faptul ca TVA este definita in acest mod, pentru simplitatea calcularii taxarii (dupa o lunga istorie de cautari) nu inseamna ca este doar contributia cumparatorilor. Este partea pe care si-o ia statul din valoarea oricarui produs, calculata simplu si usor trasabil.
Poti sa te amagesti cat vrei, tva-ul e contributia consumatorului la buget, nu a producatorului.
Sigur, BAT ofera 2500 de locuri de munca. Dar nu de grija poporului roman, ci pentru ca e mai ieftin la noi decat in Germania ;)
NU exista produs sau serviciu pe care un stat sa nu-l taxeze. De-aia-i stat vorba lu Conu Leonida. TVA este vehiculul prin care se aduc banii in buget. Daca nu e productie - aici sau aiurea, nema TVA.
Mercedesurile se taxeaza in Romania cand sunt vandute in Romania dar atunciGermania nu le taxeaza (deci pierde valoarea adaugata).
BAT are fabrici in mai multe locuri din lume chiar si acolo unde salariile sunt mai mari.
Daca tovarasul capitalist patriot Nicolae a preferat sa-si indese buzunarele si sa nu faca nimic in fabricile pe care le-a luat pe nimic de la stat, nu e vina BAT adica a multinationalelor, aia era tema.
Ca ar fi raportat el ca aduce TVA si s-ar fi mandrit pesedeul cu realizari marete
si atunci de ce se lauda BAT ca o plateste?
lasa-l naibii pe ala de i-a dat videanu gaze ieftin si acu vrea si de la psd.
eu tot vorbesc ca noi platim taxele si altii se lauda ca le-ar plati ei :)
BAT sa lase ciocul mai mic, ca pana una alta... vinde dependenta si boli
Intamplator "al de i-a dat videanu gaze ieftin" este capitalist de cumetrie mosit de iliescu (ca i-a tras plasa si lui videanu, nu-i mare branza, ala avea alte treburi) acum este doar albit de vechii tovarasi.
Si voi tot il mai ridicati in slavi ca e d-al nostru, tine cu poporu roman verde, nu ca odioasele multinationale. O sa-i dam si compensatie pentru anii de puscarie, cam la nivelul cat ar fi furat daca ar fi fost liber.
Acum, daca mi-ai scos si lozinca ca BAT otraveste poporu cu mahoarca, m-ai lamurit. Un propagandist pcr poate intoarce orice argument in favoarea lui si chiar dintr-un muc poate face o urma de glont si sa-si ia o decoratie pe asta
Sa stii motane ca si in Bulgaria si in Ungaria si in Croatia, etc salariile sunt mai mici decat in Germania.
Daca voi, securistii, ati fi facut vreodata vreo afacere care sa nu implice un sprijin masiv de la stat sau o hotie, ati fi observat ca pana la TVA sunt o gramada de alte taxe de achitat si multe altele.
Nu cumva sunt capitalistii "patrioti"?
(Ca tot e cuvantul la moda acum in psd - o sa ajunga si asta un cuvant de bascalie).
Ca te si crucesti, cum dracu au avut unii timp sa NU plateasca acele sume imense?
e realitatea capitalista, babaeatule!
Sunt lucruri stiute de toata lumea!
Ceeace nu pricepi tu este ca pentru ca statul sa incaseze acel tva trebuie sa existe mai intai producatorul care trebuie sa aiba un produs vandabil...!
Bineinteles ca cel care produce si vinde se poate “lauda” ca a virat bani la bugetul statului...ca sunt din tva sau impozit pe profit, nu conteaza...important este ca fara produsul lor statul nu ar incasa acei bani.
Pe principiul invocat de tine...important este doar consumatorul pentru ca el plateste pana la urma pretul total al produsului!
Conform teoriei lui Maslow si a piramidei sale exista produse care creaza piata de consum dar si produse create de piata de consum.
Si in primul dar si in al doilea caz important este producatorul si capacitatea sa de a produce marfuri competitive cerute de piata.
Articolul a vrut sa atraga atentia asupra unor
fabrici ce produceau tigarete(un produs...nociv dar foarte profitabil si cu piata asigurata)pe care le-a pierdut in favoarea unui profitor patriot fara scrupule.
Statul nu numai ca a pierdut monopolul asupra unei industrii deosebit de profitabile dar a pierdut si prin “vanzarea”pe nimic a fabricilor de tigarete.
Oricat de nocive ar fi tigarile si pana la momentul cand vor fi (poate) interzise ele produc un profit asigurat pentru producatori...oricine ar fi acestia atata timp cat cerea pietei este uriasa.
De asemenea era normal ca locul lasat liber sa fie ocupat imediat de un producator, de data asta nepatriot dar care a construit o fabrica ultramoderna si plateste salarii pentru vreo 2500 de romani.
M-as fi bucurat sa aud ca patriotul Nicolae ar fi modernizat vreo fabrica primita pe maruntis de la statul roman sau sa fi construit vreo fabrica de la zero ....adica investitie greenfield!
Asa ceva nu exista mă!
Pe de o parte vindem moarte (inclusiv copiilor, pentru ca stim cati fumeaza si de la ce varste fragede incep asta) si pe de alta parte, dupa un numar de ani, toti acesti "contribuitori" la buget ajung in sistemul medical infect al Romaniei care ii omoara. Si pana sa ii omoare ii trateaza PROST tot din banii nostri, intr-un sistem subfinantat.
Deci... ce? mai multi bani la buget din tutun, boala si moarte pentru... mai multe contracte de partid pe bani publici? Unde e mandria, ca mie imi scapa?
Nu face Carmen Avram un reportaj pe tema asta?
Iliescu a fost doar păpușa KGB-ului din anii 90.
Cine a pierdut? Statul roman si un patron roman!
Cine a castigat? British American Tobacco!
Nu-i limpede?
Nu stiu de ce toti "antiimperialistii" cred ca firmele straine au datoria de a se abtine in a profita de timpenia si hotia noastra si eventual de a face si acte de caritate, nu profit. Probabil ca firmele romanesti sint toate societati caritabile, cine stie?