​​Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de OUG care prevede ca Loteria Română să poată face parte din viitorul fond suveran de dezvoltare și investiții. Ordonanța a fost necesară înainte de hotărârea de guvern prin care se va crea, practic, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, a declarat Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Guvernului.

Sediu Loteria RomanaFoto: Loto.ro

Prin această ordonanță sunt abrogate prevederile din OUG 159/1999 privind înfiinţarea Companiei Naţionale „Loteria Română” – S.A., precum și a actului constitutiv al societății, prevăzut în anexa actului normativ, în scop de asanare legislativă. De-a lungul timpului printr-o serie de hotărâri ale adunărilor generale a acționarilor companiei s-au aprobat noi statute, forma sa actuală fiind diferită de cea din anexa actului normativ, se arată în nota de fundamentare a ordonanței aprobate de Guvern.

Cea mai recentă formă a statutului CNLR a fost aprobată prin Hotărârea Adunării generale a acționarilor nr. 30/14.12.2017. Abrogarea actului constitutiv, prevăzut în anexa actului normativ, este necesară luând în considerare obligația societății de a transpune în actul constitutiv prevederi legale incidente. Or, modificarea unui act normativ ori de câte ori intervine necesitatea de armonizare a actului constitutiv al unei societăți cu legislația incidentă s-ar putea realiza într-un orizont temporal îndelungat, se precizează în nota de fundamentare.