Aproximativ 400 de angajaţi ai fabricii de maşini de gătit Electrolux din Satu Mare au intrat luni în cea de-a şasea săptămână de grevă generală, nemulţumiţi de nivelul de salarizare, trei dintre muncitori intrând în greva foamei, relatează Agerpres. Greva de la Electrolux a fost începută pe 4 martie, pe perioadă nedeterminată. Muncitorii cer o creştere de 350 de lei/lună.

Greva la ElectroluxFoto: AGERPRES

Sindicalistul Cristian Câmpan a declarat la protestul din faţa fabricii că nu a fost o decizie greu de luat, având în vedere că n-a avut loc un dialog real cu conducerea fabricii.

"Am hotărât ca din 8 aprilie, ora 0,00, să mă declar în greva foamei. Am luat această decizie pentru mine, pentru familia mea şi pentru cei care sunt alături de noi. N-a fost greu de luat o asemenea decizie având în vedere că cei din conducerea societăţii de la început n-au vrut să dialogheze cu noi, n-a avut loc un dialog real. De la început noi am cerut sumă fixă, ei au dorit în procente. Nu suntem de acord pentru că se face un decalaj foarte mare între cei care au salarii peste 1.000 de euro şi muncitorii care au 350-400 de euro. Nu suntem de acord pentru că 20, 10 sau 5% cum e acum reprezintă pentru cei care au salarii mari o sumă mult mai mare decât pentru colegii care lucrează în producţie", a spus Cristian Câmpan.

Preşedintele sindicatului Samus, Sorin Faur, a arătat că sunt oameni care se descurcă foarte greu.

"E a şasea săptămână de grevă, e foarte greu, devine cea mai lungă grevă din istoria Electroluxului. Sunt oameni care se mai descurcă, sunt oameni care au probleme mai grave. Noi mai încercăm să scoatem bani din fondul de rezistenţă, să îi ajutăm pe cei care nu mai pot. Haideţi să mai stăm o săptămână să vedem ce se va întâmpla", a spus Sorin Faur.

Greva de la Electrolux a fost începută pe 4 martie, pe perioadă nedeterminată. Potrivit sindicaliştilor, muncitorii cer o creştere de 350 de lei/lună, adică doi lei pe oră. Circa 250 dintre aceştia au depus sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), reclamând că nu au primit tichetele de masă pe luna trecută.