O caravană a muncitorilor de la fabrica Electrolux din Satu Mare, aflaţi în cea de-a opta săptămână de grevă, a pornit luni spre Ambasada Suediei din Bucureşti pentru a protesta faţă de modul în care sunt trataţi angajaţii, urmând să oprească în faţa mai multe magazine care vând produsele companiei, transmite Agerpres.
Vicepreşedintele Cartel Alfa, Marian Apostol, a declarat că scopul caravanei este de a atrage atenţia asupra modului în care conducerea Electrolux îşi tratează muncitorii de la fabrica din Satu Mare şi nu de a protesta împotriva produselor firmei.
"Am ales să facem această acţiune nu pentru că am avea ceva cu produsele Electrolux, ci pentru că avem ceva faţă de modul în care Electrolux îşi tratează muncitorii români. Din păcate, această practică a Electrolux-ului este valabilă la nivelul mai multor companii multinaţionale din România care s-au înţeles între ele să păstreze nivelul la preţul muncii undeva foarte scăzut, astfel încât să fim în permanenţă dependenţi de ei", a spus Marian Apostol.
Caravana de maşini, pe care sunt inscripţionate mesaje împotriva conducerii Electrolux, se va opri în Zalău, Alba Iulia, Sibiu, Râmnicu Vâlcea şi Piteşti, urmând să ajungă la ambasada Suediei din Bucureşti unde va fi organizat un protest.
Greva de la Electrolux a început pe 4 martie, pe perioadă nedeterminată.
Potrivit sindicaliştilor, muncitorii cer o creştere salarială de 350 de lei, adică 2 lei pe oră.
În total, Electrolux are 930 de muncitori, care beneficiază de Contractul Colectiv de Muncă.
Asa ca asteptam PR-ul ambasadei sa troleze si acum :)
Se vor trezi repede - nici ambasada Suediei si nici firma Electrolux nu cred in lacrimi (stiu Rusia, Putin, Wiki bla bla bla). Si capac peste nici macar ai nostri nu inteleg nimic - de aia avem peste 5 milioane plecati din tara. Aia ce productivitate au acolo prin strainataturi de au salarii mai bune? Poate electrocasnica in Suedia este turnata in aur?
Nu ii intereseaza de fabrica asta.
Au asigurare pe toate contractele.
Profitul le este f. Mic - randamentul fabricii f. Mic.
Vor inchide.
Și mai este un lucru tragic: indiferent de ce fac, în ce ramură activează, toți au la ofertă aceleași salarii, chiar dacă că fac produse pentru industria aeronautică sau fac răhățișuri din lemn pentru industria auto.
De aceea și au venit aici extrem de multe astfel de firme: aveau personal calificat care lucra pe mărunțiș. Acum s-au dus vremurile acelea: personalul calificat nu mai este, ce scoate acum școala, în democrație, sunt analfabeți funcțional iar salariile au început să crească.
cand va mai intrebati de ca va pleaca fratii, tatii sau copiii peste granita sa va ganditi la salariile oferite in Romania!