Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) solicita in instanta anularea partiala a hotararii actionarilor Petrom din data de 27 noiembrie, prin care s-a aprobat bugetul de investitii al companiei petroliere pe anul 2007. Primul termen de judecata a fost fixat pentru 6 martie.

Potrivit unui comunicat remis BVB, "Petrom considera ca cererea AVAS este neintameiata intrucat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor a carei decizie este atacata a fost convocata si s-a desfasurat cu respectarea deciziilor legale in vigoare, fiind respectate drepturile tuturor actionarilor societatii".

Actionarii Petrom au decis in data de 27 noiembrie suplimentarea cu 114 milioane de lei a bugetului de investitii pentru anul 2007, pana la 3,865 miliarde de lei, pe fondul majorarii sumelor alocate activitatilor de explorare si productie. In urma revizuirii bugetului, segmentului de explorare si productie i-au fost alocate 2,421 miliarde de lei, cu 44% mai mult decat era prevazut in bugetul initial, adica 1,681 miliarde lei.

Reprezentantul AVAS in AGEA a votat impotriva aprobarii bugetului de investitii, autoritatea motivand ca a luat aceasta decizie deoarece, "desi a solicitat proiectele de investitii, nu i-au fost puse la dispozitie, in timp util, documentele si informatiile absolut necesare pentru formularea unui punct de vedere competent care sa-i permita acordarea unui vot in deplina cunostinta de cauza".

Compania Petrom a fost privatizata in 2004, principalul actionar al companiei fiind societatea austriaca OMV Aktiengesellschaft, ce controleaza 51,01% din actiuni. AVAS are 20,64% din capitalul social al companiei petroliere, un alt pachet de 20,11% fiind detinut de Fondul Proprietatea, in vreme ce BERD controleaza 2,03% din actiunile Petrom, iar alti actionari au 6,21% din titluri.