Ministerul Finantelor incearca in aceste zile sa clarifice daca firmele care depun declaratiile fiscale anuale pe profit sunt sau nu obligate sa obtina aviz de la un consultant fiscal, asa cum cere ordonanta 47 din 2007. Clarificarea a devenit necesara, dupa ce senatorii au eliminat obligatia certificarii declaratiilor, iar Finantele au sustinut modificarea in speranta ca dezbaterea ordonantei va fi finalizata si de Camera Deputatilor, care este decizionala, pana la primul termen de depunere a declaratiilor.

Estimarile ministerului s-au dovedit optimiste avand in vedere ca ordonanta este inca la Parlament, iar prevederea privind certificarea a ramas in vigoare. Ca urmare a informatiilor contradictorii, consultantii au la rindul lor opinii diferite: unii sunt reticenti in a aviza declaratiile anuale, altii considera ca trebuie aplicata ordonanta.

Ordonanta 47 din 2007, in vigoare din septembrie 2007, prevede ca persoanele juridice sunt obligate obtina certificarea de catre un consultant fiscal a declaratiei anuale pe profit (formularul 101), incepand din 2008. Sunt exceptate companiile pentru care este obligatorie auditarea.

La dezbaterea in Senat a ordonantei, aceasta obligatie a fost eliminata. In prezent, actul normativ se afla la Camera Deputatilor, spre aprobare. Fiscul a anuntat ca scopul principal al acestei reglementari a fost, pe de o parte, de a diminua erorile din declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, evitandu-se in acest caz depunerea ulterioara a unor declaratii fiscale rectificative, precum si de a-i proteja pe contribuabili de eventuale sanctiuni (majorari de intarziere, amenzi contraventionale), in caz de completare eronata a declaratiei sau de neindeplinire la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege.

Consultantii fiscali au opinii diferite in privinta certificarii

"In acest moment nu exista clarificari si proceduri de lucru agreate cu privire la ceea ce reprezinta concret munca de certificare a declaratiilor fiscale anuale si nici cu privire la raspunderea consultantului fiscal in privinta preluarii informatiilor contabile necesare calcularii obligatiilor fiscale. Pana la o eventuala modificare a Codului de Procedura Fiscala cerinta de certificare este in vigoare. Firmele de consultanta fiscala par insa a fi inca reticente cu privire la oferirea acestor servicii, cel putin pana la aparitia unor clarificari procedurale legate de aceste certificari”, a declarat Angela Rosca, Managing Partner, Taxhouse.

Tax Partner KPMG, Niculae Done, a anuntat, printr-un comunicat, ca declaratiile anuale pe profit care urmeaza a fi depuse pe 15 februarie trebuie sa fie avizate de un consultant fiscal, potrivit ordonantei 47/2007. "Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice trebuie sa fie certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea", a precizat Done.

Fiscul precizeaza ca declaratiile necertificate nu pot fi respinse si nici sanctionate

Pe de alta parte, ordonanta si Codul de Procedura Fiscala nu stabilesc sanctiuni pentru companiile care omit sa-si certifice declaratiile anuale pe profit. "Legislatia prevede amenzi doar pentru nedepunerea declaratiilor, dar ordonanta trebuie aplicata in privinta certificarii pentru ca este in vigoare si pina la o decizie in Parlament avizarea este obligatorie", au explicat experti din Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

In aceste conditii, Fiscul a emis o circulara catre administratiile financiare prin care anunta inspectorii fiscali ca declaratiile anuale pe profit pot fi acceptate si fara avizul consultantului fiscal, cu mentiunea ca ulterior autoritatea trebuie sa emita o comunicare catre fiecare contribuabil in care sa ii explice ca avizul este obligatoriu." Codul de Procedura Fiscala nu prevede posibilitatea respingerii declaratiei anuale in cazul in care nu a fost certificata de catre un consultant fiscal si de asemenea nu prevede nici sanctiuni contraventionale in caz de nerespectare a acestei obligatii. Organul fiscal competent va informa contribuabilii asupra neindeplinirii obligatiei de certificare a declaratiei fiscale in vederea aplicarii corecte a legislatiei in vigoare", se arata in circularea emisa in aceasta saptamina de catre ANAF.

Primul termen de depunere a declaratiei fiscale anuale pe profit este 15 februarie. In aceasta prima etapa se incadreaza contribuabilii care definitiveaza pana la data de 15 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, organizatiile nonprofit.

Majoritatea companiile depun insa declaratia anuala de impozit pe profit pana la data de 15 aprilie.

Consultanta fiscala a fost definita prin lege, inca din 2001, ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata fiscului, dar nu a avut un cadru de functionare pana in vara anului 2006.