Actualizat acum

Articol recomandat de Clariant

Fabrica de biocombustibili, investiție de 140 de milioane de euro pentru carburanți care nu poluează

de     Smile Media
Joi, 6 iunie 2019, 9:57 Economie | Companii


Clariant, viitoarea fabrica din Podari
Foto: Clariant
​Compania elveţiană Clariant, lider global în produse chimice de specialitate, deschide la Podari, în județul Dolj, cea mai inovativă fabrică de producere a combustibililor bio, mai exact bioetanol. Întreprinderea va fi operată de peste 100 de angajați, dar crearea ei la Podari va genera încă aproximativ 300 de locuri de muncă în rândul partenerilor și furnizorilor de servicii logistice specifice acestei industrii.

Bioetanolul are ca materie primă exclusiv resturi agricole: paie de grâu care în mod tradițional nu sunt folosite de industria agricolă. Abundența acestor resurse naturale și infrastructura care facilitează accesul la ele, dar care permite și realizarea unei strategii de distribuție a bioetanolului, i-au făcut pe cei de la Clariant să-și deschidă fabrica pilot din România la Podari.

Investitorul elvețian mai deține o fabrică de demonstrație în Germania, unde se află și centrul de cercetare-dezvoltare al afacerii. Tehnologia folosită la producerea bioetanolului celulozic este una specifică, dezvoltată exclusiv de laboratoarele Clariant, un proiect tehnologic numit "Sunliquid". O tehnologie nepoluantă care produce biocombustibil care utilizat în combinație cu carburanții clasici contribuie la reducerea emisiilor de carbon în atmosferă.

250.000 de tone de paie românești procesate


Noua unitate de producție care va deveni funcțională din 2020 își propune să proceseze anual o cantitate de 250.000 de tone de paie. A fost aleasă zona Podari pentru această investiție datorită faptului că în zonă există producători de cereale pe suprafețe mari, dar și pentru a avea acces la utilități, la căi rutiere și la transport pe calea ferată. O parte din contractele de furnizare a paielor și resturilor agricole sunt deja negociate cu fermierii din zonă.La deschiderea șantierului construcției fabricii Clarian Sunliquid de la Podari, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa a menționat că "investiția Clariant nu este importantă doar pentru că va crea câteva sute de locuri de muncă în județ, ci este importantă pentru că reprezintă o premieră națională și o premieră în cercetare și, de aceea, și noi îi vom acorda toată atenția".

Autoritățile locale și guvernamentale și-au arătat tot sprijinul pentru compania Clariant în lansarea acestei noi ramuri industriale datorită faptului că procesul tehnologic este unul curat, nu sunt utilizate niciun fel de produse chimice în procedeul de fermentare a reziduurilor agricole iar produsul finit este unul care cel mai utilizat biocombustibil la nivel mondial.

140 de milioane de euro investiție

Proiectul beneficiază de 40 de milioane de euro finanţare din partea Uniunii Europene printr-un program-cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică şi din partea Bio-based Industries Joint Undertaking, în contextul programului Uniunii Europene Orizont 2020 pentru Cercetare şi Inovare.

România face parte din strategia UE de reducere a emisiilor de carbon, iar fabrica de la Podari a companiei Clariant completează politicile de mobilitate sustenabilă dezvoltate la nivel mondial.

Clariant este o companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate, cu sediul în Muttenz lângă Basel / Elveția. La data de 31 decembrie 2018, compania avea un număr total de 17 901 de angajați. În anul fiscal 2018, Clariant a înregistrat vânzări de 6,623 miliarde de franci elvețieni din afacerile în derulare. Compania activează în patru domenii de afaceri: Produse Chimice de Îngrijire, Cataliză, Resurse Naturale și Materiale Plastice și Învelișuri. Strategia companiei Clariant se bazează pe cinci piloni: accentul pe inovație și cercetare-dezvoltare, valoare adăugată și sustenabilitate, repoziționarea portofoliului, accelerarea dezvoltării și creșterea profitabilității.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


7342 vizualizari

 • -8 (22 voturi)    
  Bine da pretul e de 3 ori mai mare decat petrolu (Joi, 6 iunie 2019, 10:26)

  Lok [utilizator]

  Si ma refer la pretul de productie, ignorand faptul ca e probabil subventionat la greu.
  Pe cat posibil incerc sa evit benzina cu etanol. La un continut de 10% etanol, primesti 3% mai putin energie pentru acelasi pret. Dar nu ai platit taxe si ai subventionat o industrie ce consuma mai mult decat produce.
  • -5 (11 voturi)    
   las ca e ecologic (Joi, 6 iunie 2019, 11:08)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   poluarea la combustibilii traditional il face de 5 ori mai scump ..
   Problema este ca se vor folosi de hrana pt bietle animale care vor trebui sa transfere la om nutrienti din furaje toxice importate.
   • -7 (15 voturi)    
    Nu ai inteles economia. (Joi, 6 iunie 2019, 11:30)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Daca e de 3 ori mai scump e pentru ca se foloseste combustibil fosil in agricultura de grane, transportul granelor, fermentare si distilare industriala cu un consum de apa ridicat. Daca pretul este de 3 ori pot spune cu incredere ca pentru fiecare litru de etanol produc se ard 2 litrii de Petrol.
    Dar asta e ecologic in anului curent!!!
    Poti observa ca pretul bioetanolului este direct corelat cu cel al petrolului. Daca creste cu 50% se scumpeste si celalalt cu 50%.
    • -7 (15 voturi)    
     ecologism (Joi, 6 iunie 2019, 14:21)

     Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Ca sa produci 1 l etanol din cereale se consuma echivalentul a 1.1 l etanol, de fapt consumi combustibil conventional ca sa il produci. Adica trimiti in atmosfera cu 10% mai mult CO2 decit daca ai folosi benzina asa zis poluanta. Tradus in CO2, iei din atmosfera 1 unitate de CO2 ca sa faci cereale si trimiti apoi inapoi 1.1 unitati dupa arderea etanolului. Nu stiu cit la ala din paie, dar sigur mai mult. Nu mai vorbesc de pret dar, ... cap avem, minte ce ne mai trebuie.
     • -6 (8 voturi)    
      Daca iei in considerare doar procesul da (Joi, 6 iunie 2019, 14:44)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

      Dar daca iei in considerare tot costul instatliilor si utilajelor pe durata lor de viata ajungi la raportul evidentiat din pretul de productie.
      Acuma alcoolul are si alte intrebuintari dar este o diferentiere clara intre cel alimentar si combustibil la calitate. De aceea presupun (garantat eronat) ca raportul de pret ar fi doar 2l la 1l si nu 3l la 1l cum spune pretul. Oricum nu bate cu ecologia.
      Dar iti apreciez confirmarea.
     • +3 (5 voturi)    
      Bine ca nu mai folosim atata hartie! (Joi, 6 iunie 2019, 14:53)

      Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

      Pentru ca toate comentariile astea adanci sa fi fost scrise pe hartie se consumau toate paiele alea si nu mai ajungea nici de-o cinzeaca de etanol.
      Bitii nu consuma celuloza.
      • -5 (7 voturi)    
       plus (Vineri, 7 iunie 2019, 8:36)

       Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

       plus ca nici consum de neuroni nu faci intelegind sa vezi ce spun altii. Cap ai, minte ...
 • +2 (2 voturi)    
  Zimnicea (Joi, 6 iunie 2019, 10:31)

  Ilidia [utilizator]

  Dar de instalatia de etanol de la Zimnicea a Interagro ce se mai aude?
 • -2 (12 voturi)    
  Cum reduce emisiile de CO2? (Joi, 6 iunie 2019, 11:37)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  Prin arderea bioetanolului nu se emite CO2?
  Bioxid de paie?
  • -8 (20 voturi)    
   Prin inchiderea gurilor ecologistilor. (Joi, 6 iunie 2019, 13:23)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

   Alta forma de reducere de CO2 nu vad.
   • +9 (17 voturi)    
    poti cauta pe google (Joi, 6 iunie 2019, 13:35)

    raduteleaga [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    si sa te mai documentezi inainte de a comenta..
    • -8 (14 voturi)    
     Uite aici. (Joi, 6 iunie 2019, 13:40)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui raduteleaga

     Nu iti dau articole stiintifice ca sunt peste commenturile de aici:
     https://www.organicconsumers.org/scientific/70-percent-more-energy-required-make-ethanol-actually-ethanol-cornell
    • -7 (11 voturi)    
     poate cauti in chimia si fizica din liceu (Joi, 6 iunie 2019, 21:59)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui raduteleaga

     Nu pe Google.
     O sa gasesti niste formule interesante dar cu conditia sa stii sa le intelegi si sa le aplici.
  • +9 (15 voturi)    
   este vorba de circuitul in natura (Joi, 6 iunie 2019, 13:34)

   raduteleaga [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

   Cand folosesti combustibili fosili (petrol) atunci scoti din scoata terestra CO2 si il emiti in atmosfera creand un surplus de CO2.
   Cand folosesti biocombustibil emiti in atmosfera CO2-ul inmagazinat in plante prin fotosinteza. Adica plantele acumuleaza CO2 din atmosfera in decursul anului, apoi tu il arzi si il emiti in atmosfera si la anul noua cultura de plante inmagazineaza iar CO2 si tot asa..
   Deci la biocombustibil e un proces ciclic cu rezultat 0..
   • -4 (20 voturi)    
    Bine dar arzi 2 litri de petrol pentru a face 1. (Joi, 6 iunie 2019, 13:41)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui raduteleaga

    de alcool ce contine 30% mai putin energie la ardere.
    Daca ar fi cu adevarat 0 emisii, eficient ar arde alcool pentru distilare, dar nici acolo nu se poate.
    • +2 (4 voturi)    
     Ethanol fuel energy balance (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 9:09)

     bestol [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Documenteaza-te. Energia eliberata de biocombustibilii obtinuti din porumb, cei mai ineficienti, este mai mare cu 30% decat energia necesara pentru producerea lor.
     Mult mai bine stau biocombustibilii obtinuti din trestia de zahar, unde energia eliberata este de 8 ori mai mare decat energia necesara pentru producerea lor.
     https://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol_fuel_energy_balance

     Generatia a doua de biocombustibili, cei obtinuti din resturi celulozice de vegetatie, elibereaza intre 2 si 36 de ori mai multa energie decat e necesar pentru producerea lor.

     Reducerea emisiilor de carbon se situeaza intre 60-80% la prima generatie si pana la 90% pentru a doua generatie de biocombustibili fata de combustibilii fosili.
     https://en.wikipedia.org/wiki/Second-generation_biofuels#Greenhouse_gas_emissions
     https://www.idpublications.org/wp-content/uploads/2014/08/A-REVIEW-ON-SECOND-GENERATION-BIOFUEL-A-COMPARISON-OF-ITS-CARBON-FOOTPRINTS-Full-Paper.pdf
     • 0 (0 voturi)    
      E de pe wikiul tau. (Marţi, 11 iunie 2019, 9:31)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui bestol

      https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11053-005-4679-8
      Ethanol production using corn grain required 29% more fossil energy than the ethanol fuel produced. • Ethanol production using switchgrass required 50% more fossil energy than the ethanol fuel produced. • Ethanol production using wood biomass required 57% more fossil energy than the ethanol fuel produced. • Biodiesel production using soybean required 27% more fossil energy than the biodiesel fuel produced
      Eu sunt de o parere simpla. Daca era mai putina energieera mai ieftin la pret. Alcoolul poate nu este un exemplu bun, dar biodieselul nu este mai ieftin si nu are alte utilizari decat arderea.
   • -7 (15 voturi)    
    aiurea (Joi, 6 iunie 2019, 14:23)

    Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui raduteleaga

    Trimiti inapoi CO2-ul ala care l-ai luat din atmosfera si inca cel putin pe atita ca sa produci etanolul respectiv. Cap ai, minte ...
    • +2 (4 voturi)    
     No problem (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 9:15)

     bestol [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

     CO2 din atmosfera nu pune probleme pentru ca face parte din ciclul natural. Combustibilii fosili adauga la carbonul existent pe cel scos din pamant, care amplifica efectul CO2 existent in atmosfera. Biocombustibilii reduc emisiile de CO2 cu 60-90% fata de cei fosili.
     https://en.wikipedia.org/wiki/Second-generation_biofuels#Greenhouse_gas_emissions
     • 0 (0 voturi)    
      Eu zic sa ajungem cu CO2ul la 1000 ppm. (Marţi, 11 iunie 2019, 9:34)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui bestol

      Si poate atunci cand vom avea destul CO2 pentru a amplifica serios vegetatia vom putea sa trecem spre alte metode de producere de combustibili. Pana atunci sunt doar vise subventionate de platitorul de taxe.
   • -3 (7 voturi)    
    filozofule, asta era valabil strict daca arzi paie (Vineri, 7 iunie 2019, 19:26)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui raduteleaga

    Daca stii vreo metoda sa arzi direct paie in motor, ai dreptate.
    Daca nu, exista un mijloc de transport pe baza de paie imortalizat de Grigorescu.
    PS pana si boii sau caii nu pot trai doar cu paie exact datorita densitatii energetice foarte mici din ele.
  • +3 (3 voturi)    
   Se emite CO2 existent (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 9:11)

   bestol [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

   Cel din atmosfera pe care plantele l-au inglobat in structura lor. Nu se emite CO2 scos din pamant si adaugat la ciclul carbonului, asa cum se intampla cu arderea combustibililor fosili. Per total emisiile se reduc fata de combustibilii fosili.
 • +7 (7 voturi)    
  Rachiu de caldare (Vineri, 7 iunie 2019, 13:04)

  Cartisoara [utilizator]

  Acest articol prezinta mare, mare interes la Vaslui pentru producerea de bioetanol pe cai artizanale in gospodariile proprii! Deja R2D2 si C3PO au fost transformati in instalatie artizanala facand copii fidele pentru fabrica de la Podari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by