​Compania elveţiană Clariant, lider global în produse chimice de specialitate, deschide la Podari, în județul Dolj, cea mai inovativă fabrică de producere a combustibililor bio, mai exact bioetanol. Întreprinderea va fi operată de peste 100 de angajați, dar crearea ei la Podari va genera încă aproximativ 300 de locuri de muncă în rândul partenerilor și furnizorilor de servicii logistice specifice acestei industrii.

Clariant, viitoarea fabrica din PodariFoto: Clariant

Bioetanolul are ca materie primă exclusiv resturi agricole: paie de grâu care în mod tradițional nu sunt folosite de industria agricolă. Abundența acestor resurse naturale și infrastructura care facilitează accesul la ele, dar care permite și realizarea unei strategii de distribuție a bioetanolului, i-au făcut pe cei de la Clariant să-și deschidă fabrica pilot din România la Podari.

Investitorul elvețian mai deține o fabrică de demonstrație în Germania, unde se află și centrul de cercetare-dezvoltare al afacerii. Tehnologia folosită la producerea bioetanolului celulozic este una specifică, dezvoltată exclusiv de laboratoarele Clariant, un proiect tehnologic numit "Sunliquid". O tehnologie nepoluantă care produce biocombustibil care utilizat în combinație cu carburanții clasici contribuie la reducerea emisiilor de carbon în atmosferă.

250.000 de tone de paie românești procesate

Noua unitate de producție care va deveni funcțională din 2020 își propune să proceseze anual o cantitate de 250.000 de tone de paie. A fost aleasă zona Podari pentru această investiție datorită faptului că în zonă există producători de cereale pe suprafețe mari, dar și pentru a avea acces la utilități, la căi rutiere și la transport pe calea ferată. O parte din contractele de furnizare a paielor și resturilor agricole sunt deja negociate cu fermierii din zonă.

La deschiderea șantierului construcției fabricii Clarian Sunliquid de la Podari, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa a menționat că "investiția Clariant nu este importantă doar pentru că va crea câteva sute de locuri de muncă în județ, ci este importantă pentru că reprezintă o premieră națională și o premieră în cercetare și, de aceea, și noi îi vom acorda toată atenția".

Autoritățile locale și guvernamentale și-au arătat tot sprijinul pentru compania Clariant în lansarea acestei noi ramuri industriale datorită faptului că procesul tehnologic este unul curat, nu sunt utilizate niciun fel de produse chimice în procedeul de fermentare a reziduurilor agricole iar produsul finit este unul care cel mai utilizat biocombustibil la nivel mondial.

140 de milioane de euro investiție

Proiectul beneficiază de 40 de milioane de euro finanţare din partea Uniunii Europene printr-un program-cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică şi din partea Bio-based Industries Joint Undertaking, în contextul programului Uniunii Europene Orizont 2020 pentru Cercetare şi Inovare.

România face parte din strategia UE de reducere a emisiilor de carbon, iar fabrica de la Podari a companiei Clariant completează politicile de mobilitate sustenabilă dezvoltate la nivel mondial.

Clariant este o companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate, cu sediul în Muttenz lângă Basel / Elveția. La data de 31 decembrie 2018, compania avea un număr total de 17 901 de angajați. În anul fiscal 2018, Clariant a înregistrat vânzări de 6,623 miliarde de franci elvețieni din afacerile în derulare. Compania activează în patru domenii de afaceri: Produse Chimice de Îngrijire, Cataliză, Resurse Naturale și Materiale Plastice și Învelișuri. Strategia companiei Clariant se bazează pe cinci piloni: accentul pe inovație și cercetare-dezvoltare, valoare adăugată și sustenabilitate, repoziționarea portofoliului, accelerarea dezvoltării și creșterea profitabilității.