Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) susține că este îngrijorată de îndepărtarea progresivă a economiei României de la obiectivul atingerii unei rate sustenabile de creștere pe termen lung, pe fondul adâncirii deficitului de cont curent și al accelerării importurilor. AOAR consideră ca neproductivă și periculoasă pentru mediul de afaceri continuarea disputelor politice pe teme periferice față de evoluțiile economice la nivelul României, al UE și la nivel global.

Oameni de afaceriFoto: Comisia Europeana

Angajamentele asumate de autorități, care presupuneau respectarea unor condiții și calendare de implementare (precum planul național de adoptare a monedei euro), par a fi dispărut de pe agenda publică, mai arată AOAR printr-un comunicat.

AOAR solicită reluarea urgentă a dezbaterilor publice vizând viitorul economic al Romaniei în UE, modernizarea radicală a sistemului educațional și pregătirea forței de muncă pentru a răspunde cerințelor secolului XXI.

Reprezentanții oamenilor de afaceri invită partidele politice, patronatele, sindicatele, precum și societatea civilă la punerea în dezbatere a unor teme reale legate de dezvoltarea mediului de afaceri. Solicită dezbateri pentru găsirea unor soluții concrete pentru creșterea încrederii mediului de afaceri în posibilitatea de adoptare și implementare transparentă, documentată și realistă a unor politici publice capabile să determine mediul de afaceri să facă investiții, îndeosebi în sectoare care pot asigura o reechilibrare progresivă a balanței comerciale.

AOAR susține necesitatea continuării reformelor structurale și crearea în Romania a unei economii performante, pentru a putea discuta, în mod realist și pragmatic, despre adoptarea monedei euro.

AOAR mai cere tuturor decidenților politici să facă eforturi consistente pentru a fundamenta măsurile economice pe care le propun, implicând mai mult expertiza economică românească, acceptand și stimulând dezbaterile deschise între specialiști, indiferent de viziunile lor.