Compania americană Microsoft a șters o bază de date care cuprindea aproximativ 10 milioane de imagini, folosite în instruirea sistemelor de recunoaștere facială, conform BBC. Baza de date se crede că ar fi fost folosită de poliție și de forțele armate pentru îmbunătățirea propriilor sisteme de recunoaștere facială.

MicrosoftFoto: www.vpnsrus.com

„Baza de date a fost destinată scopurilor academice. A fost condusă de un angajat care nu mai lucrează la Microsoft”, a fost răspunsul oficial oferit de Microsoft ziarului financiar din Marea Britanie, Financial Times, conform techspot.com.

Hotărârea de a șterge baza de date vine după ce compania americană le-a solicitat politicienilor să facă o treabă mai bună în încercarea de a reglementa sistemele de recunoaștere facială. De altfel, chiar anul trecut, președintele Microsoft, Brad Smith, a cerut Congresului Statelor Unite să-și asume sarcina de a le reglementa.

Baza de date, numită MS Celeb, a fost o bază de date concepută special pentru instruirea sistemelor de recunoaștere facială și tocmai din acest motiv în baza de date se aflau imagini cu oameni celebri, preponderent cu actori americani și britanici. Totuși, baza de date cuprindea în realitate mai multe imagini, inclusiv cu jurnaliști, artiști, muzicieni, scriitori sau activiști. În total, baza de date cuprindea 10 milioane de imagini cu aproximativ 100.000 de persoane.

Chiar dacă datele nu mai sunt disponibile la Microsoft, există o mare posibilitate ca ele să mai fie încă folosite de persoanele care au apucat să descarce o copie.