Compania Aerospațială Romaero și compania americană Raytheon au semnat miercuri, un Memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea cooperării industriale pentru programul Patriot. Compania românească ar putea să ofere servicii de producție și mentenanță tehnică pentru sistemele Patriot deținute de România, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

RomaeroFoto: romaero.com

Romaero ar putea exporta produse și servicii la nivel global, având posibilitatea să devină unul dintre furnizorii globali ai companiei americane Raytheon. Zonele în care ar putea colabora Romaero și Raytheon includ atât fabricarea de părți componente și subansamble mecanice, cât și asistența tehnică pentru sistemele Patriot deținute de România.

”Acordul semnat astăzi între reprezentanții companiei Romaero și cei ai Raytheon reprezintă pentru Ministerul Apărării Naționale un moment foarte important, deoarece avem certitudinea ca sistemele Patriot care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene și Terestre Române vor beneficia de asistență tehnică de înaltă performanță, în modul cel mai rapid și oportun posibil”, a declarat Gabriel Leș.

Patriot este un sistem defensiv antiaerian și anti-rachetă care reprezintă elementul de bază al apărării NATO împotriva rachetelor balistice și de croazieră, aeronavelor avansate și dronelor.

”Compania Raytheon continuă să construiască parteneriate sustenabile cu industria românească de apărare”, a spus Tom Laliberty, vicepreședinte pentru sisteme de apărare antiaeriană și anti-rachetă din cadrul diviziei de sisteme integrate de apărare a Raytheon.

Semnarea a avut loc la Palatul Victoria, în prezența premierului Viorica Dăncilă, ministrului Economiei Niculae Bădălău, ministrului apărării Gabriel Leș, și a reprezentanților Ambasadei SUA în România.

Cu vânzări de 27 miliarde de dolari în 2018 și 67.000 de angajați, compania Raytheon este unul dintre liderii în domeniul tehnologiei și al inovației, specializat în soluții de apărare, guvernare civilă și securitate informatică. Raytheon are sediul în Waltham, Massachusetts.

Citește și Americanii de la Raytheon au emis către Aerostar Bacău o comandă de lucrări pentru piese destinate sistemului de rachete Patriot