Comisia Europeană a aplicat joi o amendă de 242 de milioane de euro gigantului american al componentelor electronice Qualcomm, acuzat că a practicat prețuri inferioare costurilor de producție pentru a elimina concurența de pe piață, scrie AFP.

QualcommFoto: Hotnews

Această decizie vine după o primă amendă de 997 milioane de euro din ianuarie 2018, pentru un alt comportament considerat abuziv din partea Qualcomm, care a plătit sume enorme către clientul său Apple pentru a nu se aproviziona de la rivalii săi.

Gigantul american este acuzat că a abuzat de poziția dominantă în piață practicând astfel de prețuri între jumătatea lui 2009 și jumătatea lui 2011 cu doi clienți, giganții chinezi ai telecomunicațiilor ZTE și Huawei.

Obiectivul era "eliminarea" britanicilor de la Icera, "principalul concurent în epocă" și care era "pe punctul de a deveni un furnizor viabil", argumentează executivul european.

Icera a fost cumpărată în mai 2011 de compania americană Nvidia, care a decis în 2015 lichidarea filialei de activități vizate de ancheta Comisiei.