Facebook a fost amendată cu suma record de 5 miliarde de dolari pentru faptul că a "înșelat" utilizatorii rețelei sociale în privința capacității sale de a controla confidențialitatea informațiilor lor personale, potrivit unui comunicat publicat miercuri de autoritatea americană de reglementare, scrie AFP.

Mark ZuckerbergFoto: Captura YouTube

Este vorba de cea mai mare amendă aplicată vreodată pentru încălcarea vieții private a consumatorilor și una dintre cele mai mari aplicate vreodată de guvernul american, indiferent de tipul infracțiunilor acuzate.

În plus, autoritatea a impus crearea unui comitet independent pentru protejarea vieții private, "suprimând astfel controlul absolut al PDG-ului Facebook, Mark Zuckerberg, asupra deciziilor care afectează confidențialitatea utilizatorilor", potrivit comunicatului citat.

"Membrii comitetului de protecție a vieții private trebuie să fie independenți și vor fi numiți de un comitet independent. Membrii nu pot fi concediați decât de o majoritate a membrilor consiliului de administrație al Facebook", precizează autoritatea de reglementare.

"Acest acord va necesita o schimbare fundamentală în modul nostru de lucru", a reacționat Facebook într-un comunicat. "Tipul de responsabilitate cerut de acest acord merge mai departe decât legea americană și sperăm că va fi un model pentru întregul sector".

Rețeaua socială s-a angajat să adauge noi funcționalități care să permită utilizatorilor să controleze mai bine datele legate de viața privată la toate nivelele platformei și să furnizeze rapoarte regulate legate de riscuri, probleme și soluțiile aplicate pentru a asigura confidențialitatea informațiilor.

Autoritatea a anchetat peste un an rolul jucat de Facebook în scandalul care a implicat compania britanică Cambridge Analytica, care a lucrat pentru campania lui Donald Trump în 2016 și a deturnat date personale a zeci de milioane de utilizatori.

Datele personale ale celor peste 2,7 miliarde de utilizatori activi sunt datele cele mai prețioase ale Facebook, care le colectează și le exploatează pentru a obține imense venituri publicitare.

Ancheta autorității americane, FTC, viza să determine dacă Facebook a încălcat un acord amiabil din 2012 în care se angaja să respecte datele personale și la transparență în ceea ce privește utilizarea lor.

Ancheta a fost deschisă în martie 2018 după scandalul declanșat de informația că aceste date au ajuns la firma britanică Cambridge Analytica.

Deși amenda reprezintă un record, amenda nu va afecta sănătatea financiară a companiei.

Pentru exercițiul financiar 2018, Facebook a afișat o sănătate de fier, cu un profit de 22 de miliarde de dolari, la o cifră de afaceri de 55 de miliarde de dolari.

Facebook urmează să publice miercuri rezultatele trimestriale, după închiderea de la Wall Street.