Economia germană se clatină, iar Europa întreagă tremură, temându-se de contagiune, pe bună dreptate. În luna iunie, producţia manufacturieră în sectoarele industriale, în domeniul construcţiilor şi în cel energetic a suferit o contracţie cu 1,5% faţă de luna anterioară şi cu peste 5,2% faţă de aceeaşi lună din 2018. Datele, făcute publice miercuri de biroul de statistică Destatis, sunt cu mult mai rele decât aşteptările avute de analişti care au prevăzut o scădere cu aproximativ 0,5%. Principala economie europeană suferă, prin urmare, un regres care, în acest moment, riscă să târască ţara într-o recesiune tehnică", potrivit La Stampa, citat de Rador.

Roboti industrialiFoto: MINI

În primul trimestru, PIB-ul a crescut cu 0,4%, în timp ce în previziunile oficiale ale guvernului pentru tot anul este prevăzută încă o creştere totală de 0,5%. Un optimism neîmpărtăşit, însă, de experţi şi care nu găseşte confirmare în principalii indici economici. În iunie au scăzut şi cererea internă şi numărul de locuri vacante.

"Presiunea unui Brexit fără acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, războiul comercial dintre Statele Unite şi China şi tensiunile cu Iranul au impact asupra economiei germane, care încă depinde în mare parte de exporturile sale", spune Scheuerle. Nu întâmplător veştile care ajung de la ţara locomotivă economică a Bătrânului Continent nu sunt deloc pozitive.

Cea mai importantă instituţie financiară din Germania, Deutsche Bank, anunţă eliminarea a 18.000 de locuri de muncă şi retragerea sa de pe pieţele de afaceri internaţionale. Problemele cronice cu care se confruntă de ani buni a doua bancă germană, Commerzbank, au găsit o confirmare ulterioară prin anunţul făcut ieri cu privire la dificultăţile de a atinge profitul din bilanţul curent.

Nu întâmplător titlurile Commerzbank au pierdut miercuri până la 4% din valoarea sa. Principalul furnizor mondial de componente pentru industria automobilistică, Bosch, anunţă la rândul său demiteri din cauza conjuncturii economice slabe şi a crizei dure care este pe punctul de a lovi principalii constructori germani.

"Epoca vacilor grase ia sfârşit, încet-încet", susţine ministrul Economiei, Peter Altmaier (CDU). După opt ani de creştere neîntreruptă, de nivel record al ocupării forţei de muncă şi de rată a şomajului la minimele istorice, Germania începe să şchiopăteze. Însă, datele încă sunt contradictorii. Sectorul chimic este încă în formă deplină şi sectorul construcţiilor nu mai creşte la ritmurile din trecut, dar este încă stabil.