Compania suedeză Ikea lansează un nou tip de locuințe gândite special pentru pacienții care suferă de demență prin BoKlok, o asociere între Ikea și Skanska, o companiei suedeză care proiectează locuințe accesibile ca preț, potrivit CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ultimele trei decenii, grupul BoKlok a construit peste 11.000 de case în Suedia, Finlanda și Norvegia folosind modelul Ikea: eliminarea costurilor prin producerea de cantități mari.

Acum, cu unele modificări, compania consideră că poate ajuta persoanele care se luptă cu pierderi de memorie să trăiască mai bine, în propria lor casă, economisind astfel bani guvernamentali care s-ar fi dus pe îngrijirea bătrânilor. Așa că BoKlok a construit primele case de acest tip chiar în apropierea capitalei Stockholm.

Modificările de design includ scoaterea oglinzilor din băi și montarea de electrocasnice cu butoane tradiționale, nu digitale, precum cele moderne.

„Costurile pentru a avea grijă de persoanele în vârstă sunt foarte mari", a declarat directorul executiv al firmei BoKlok, Jonas Spangenberg. „Este mult mai ieftin pentru societate și pentru public să le oferim bătrânilor servicii în propria lor casă.”

Într-o țară precum Suedia, unde speranța de viață este foarte ridicată și unde cele mai multe cheltuieli pentru susținerea persoanelor în vârstă sunt finanțate de guvern, oferirea resurselor și a banilor cere un mare efort din partea statului. O preocupare a oamenilor de afaceri este furnizarea de spații de locuit accesibile, dar confortabile.

„Vedem că devine o problemă din ce în ce mai mare ... că bătrânii ajung să trăiască în instituții unde nu vor să ajungă. Dacă putem găsi soluția care să le ofere oamenilor posibilitatea de a continua să locuiască într-o casă sau într-un apartament care este mai potrivit pentru ei, chiar dacă suferă de diverse sindroame, credem că am putea face un lucru ... bun pentru societate” a spus Spangenberg, directorul executiv de la BoKlok.

Aceasta este ideea care stă în spatele proiectului intitulat SilviaBo. Numele lui vine de la Regina Silvia a Suediei, a căreia mamă suferea de Alzheimer. Regina a fost partener al acestui proiect încă de la început.

Înainte de a muri în 2018, fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad, a făcut o donație generoasă pentru a susține proiectul prin intermediul fundației Reginei, fundație care oferă instruire cu privire la îngrijirea demenței.

Regina Silvia este, de asemenea, membru al consiliului de conducere și a fost implicată și în procesul de proiectare.

BoKlok se află în primele etape ale dezvoltării proiectului SilviaBo în Suedia, prima sa piață, și începe să discute cu guvernele locale despre terenuri. Directorul executiv se așteaptă ca, începând de anul viitor, proiectul să progreseze.