REPORTAJ ​Istoria Oltchim Râmnicu Vâlcea de la înființare până la privatizarea eșuată cu Dan Diaconescu și circul grotesc cu pungile de bani - Episodul I

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 13 august 2019, 9:51 Economie | Companii


Oltchim Ramnicu Valcea
Foto: AGERPRES
În perioada de glorie, Combinatul Chimic Râmnicu Vâlcea (mai târziu Oltchim) avea 15.000 de angajați, funcționa la 95% din capacitate, iar 80% din producție mergea la export având piețe de desfacere în 80 de țări. În 2012 producția colosului a fost oprită din cauza datoriilor uriașe, nu mai puțin de 800 milioane de euro. Cei 3000 de angajați nu își mai primiseră salariile de câteva luni. Cum a ajuns cel mai mare combinat petrochimic din România în această situație?

Construirea Combinatului Chimic Râmnicu Vâlcea a început în 1966, iar în 1968 este pusă în funcțiune prima instalație. Până în 1990 se pun în funcțiune alte zeci de instalații, combinatul crescând de la an la an. La Revoluție lucrau acolo între 10 și 15.000 de oameni, în funcție de nevoi, iar combinatul avea instalații pentru producerea de: Clorură de Vinil, Policlorură de Vinil I, Solvenți Clorurați, Sodă Caustică Electrolitică, Oxo-alcooli II, Propilenoxid, Propilenglicol, Acid 2 etil hexanoic, Copolimeri vinilici, Polimeri polisulfidici (tiocoli), Chituri bicomponente, Polieteri polioli, Clorură de etil, Policarbonați, Metilcloroform, Erbicide tiocarbamice, Alfanaftol, Cloroformiați, Carbaril etc.

Oltchim


Gigantul se întindea pe o suprafață de circa 223 de hectare, pe teritoriul a două județe - Argeș și Vâlcea. 80 de hectare sunt la Pitești, restul la Râmnicu Vâlcea.

În 1990, Combinatul Chimic Râmnicu Vâlcea devine S.C. Oltchim S.A., societate comercială pe acțiuni. Fiindcă produsele sale se vindeau bine la export, chiar și după Revoluție, combinatul se dezvoltă în continuare. În 1991 se deschide instalația de polieteri pentru spume rigide, inițial cu o capacitate de 1.500 t/an (inițial) și ajunge la 5.000 t/an (ulterior). În 1992 se deschide o instalație de producție plastifianți, iar în 1995 instalația de producție ambalaje, ambalare automată pesticide. În 1996 se deschide o instalație pentru producerea panourilor și profilelor din PVC, iar în 1997 panouri termoizolante de tip sandwich și compania este listată la Bursă. Până în 2005 se modernizează chiar câteva secții, potrivit informațiilor de pe site-ul combinatului. Cele mai cunoscute produse ale combinatului erau: policlorură de vinil (PVC), sodă caustică, propenoxid, propilenglicol, polieteri polioli sau materiale de construcții.

Problemele majore încep din 2005, după privatizarea Arpechim Piteşti, societate cu care Oltchim lucra integrat, compania furnizând materia primă pentru procesul de producţie. Mai exact, Oltchim este legat de rafinăria Arpechim Piteşti prin două conducte subterane lungi de 80 de kilometri. Prin aceste conducte se transportau materiile prime, etilena şi propilena, de la Arpechim la Oltchim. Arpechim avea două instalaţii de bază: rafinarea petrolului şi petrochimia. Prima rafina petrolul, apoi o parte a substanţelor rafinate ajungeau în instalaţia de petrochimie și mai departe la Oltchim.

Arpechim Pitești - 1989


În anul 2008, noul proprietar - OMV Petrom - a închis instalaţia de petrochimie, iar Oltchim a rămas fără materie primă. "Închiderea în 2008 a instalațiilor de petrochimie de la rafinăria Arpechim Pitești a însemnat pentru Oltchim debutul unei perioade foarte dificile care a dus la funcționarea la jumătate din capacitate și a determinat pierderi importante pentru combinat", declara în 2011, Constantin Roibu, director general Oltchim în acea perioadă.

În decembrie 2009, Oltchim a preluat de la Petrom divizia de petrochimie pentru suma de 13 milioane Euro, însă în 2011 noul proprietar a închis și instalația de rafinare, acest lucru afectând combinatul.

În 2012, Oltchim avea datorii de aproximativ 800 milioane de euro, din care 200 de milioane de euro către bănci și 1,8 miliarde de lei, datorii neachitate la AVAS şi Electrica. Ministerul Economiei a scos la licitație pachetul majoritar de acțiuni (54%) sperând să scape astfel de datorii. Privatizarea a fost însă un eșec.

În septembrie 2012, Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat. La licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni şi creanţele Electrica şi AVAS asupra Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, Aisa Invest şi Chimcomplex.


Câteva săptămâni mai târziu, pe 1 octombrie, Dan Diaconescu, patronul OTV, a pierdut contractul pentru privatizarea Oltchim, pentru ca nu a semnat documentele oficiale în timp util și nu a dovedit că are banii necesari. Din tot acest episod, în amintirea românilor rămâne acel circ grotesc făcut de Dan Diaconescu când a venit la Ministerul Economiei cu o maşină cu banii pentru salariile angajaţilor Oltchim, însă jandarmii care asigură paza instituţiei nu au permis accesul autovehiculului în parcare.

Oltchim


În toamna anului 2012, Oltchim și-a sistat activitatea și a închis toate instalațiile, iar în 2013 compania a intrat în insolvență. Câteva explicații, cum de a ajuns Oltchim într-o situație critică de la exporturi în 80 de țări, dă administratorul special al Oltchim din 2013 până în prezent - Bogdan Stănescu.

"Oltchimul exporta undeva la 80% din capacitatea de producție. Vorbim de după '89 până în 2007. Cel mai mult Oltchim a mers la 95% din capacitatea de producție, lucrau aici 10-15.000 de oameni la Revoluție. În 2013 am preluat societatea cu datorii de 800 milioane de euro. Nu-mi imaginez cum a putut să facă asemenea datorii în condițiile în care produsele Oltchim erau considerate aur pe piața internațională. Adică îmi imaginez, dar nu vreau să comentez. Înainte de revoluție toate societățile de stat raportau producții record, cumpărau unele de la altele și ziceam 'uite ce consum'. Multe companii aveau capacitate mare pentru export. Considerându-ne o piață liberă după revoluție și aducând management politic, cei numiți au zis, dacă sunt director general la o asemenea companie, cum să fac un business din ea pentru mine. Mentalitatea asta a dus cam întreaga economie națională la pământ. Statul a fost cel mai prost administrator posibil în propriile sale companii", a declarat Bogdan Stănescu pentru HotNews.ro.

Dincolo de managementul defectuos, o altă explicație este și politica Guvernului.

"Pe lângă conjuncturile economice, statul român a vrut dividentele de la companiile de stat în avans, ca să plătească datoriile, ceea ce este o mare prostie, fiindcă nu au mai putut face investiții. Oltchimul funcționa cu instalații depășite. Dacă se păstra din profit și investeam în tehnologie nouă, eram peste mulți actori naționali. Oltchim producea PVC, sodă, sodă lichidă, toate produsele care stau la baza a ceea ce ne înconjoară pe noi și folosim în lumea reală, plastice, cauciucuri, mașini, tapiserii, saltele, etc. Prin declinul Oltchim am lăsat locul altora, fiindcă noi ca țară după '90 am pierdut startul și în loc să investim și să ținem pasul, am pierdut. Păcat că nimeni nu a intervenit când a apărut declinul", a declarat Bogdan Stănescu.

HotNews.ro va face într-o serie de reportaje o radiografie a industriei românești și va încerca să vadă ce a mai rămas din vechile fabrici. În total vor fi analizate șase ramuri ale industriei.

Vezi aici materialele publicate până acum:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11560 vizualizari

 • dar.. (Marţi, 13 august 2019, 10:55)

  sorvas [utilizator]

  Chestiile astea se fac si azi si... inca se poate interveni. Dar e nevoie de intreaga societate, avem nevoie de lideri care sa creada in Romania, sa-si iubeasca tara cetatenii. Un sentiment care trebuie insusit de intreaga populatie. Inca se poate, niciodata nu e tarziu. Oamenii trebuie sa inceapa sa creada. Nu nu permited noi, cei care inca suntem in viata, sa asteptam dupa generatii care sa aiba asta in suflet. Dorinta de schimbare deja exista, dar trebuie hranita si avem nevoie de rezultate ca sa putem spera in continuare. Romania poate! Noi putem! Nu tolerati coruptia.
 • Sugestie (Marţi, 13 august 2019, 11:50)

  UpNext [utilizator]

  Nu este corect politic sa se publice articole din care sa rezulte ca existau si aspecte pozitive in economia socialista, ca anumite (nu putine!) intreprinderi mergeau bine, ca se exporta masiv etc. Si mai ales ca, dupa privatizarile obligatorii, lucrurile au inceput sa mearga prost in economia acestei tari.

  Legislatia e clara: propaganda comunista este interzisa si pedepsita prin lege. Deci, recomandarea este ca tot ce se refera la Romania din perioada 1946 - 1989 sa fie prezentat ca fiind ingrozitor, cumplit, hidos, ca d-aia a fost un proces corect prin care a fost condamnat si executat cuplul diabolic....(sau nu? ;)
 • bataie de joc (Marţi, 13 august 2019, 12:13)

  sile1 [utilizator]

  Citez :
  " Păcat că nimeni nu a intervenit când a apărut declinul", a declarat Bogdan Stănescu.

  Eu as adauga :
  Pacat ca jigodiile care au contribuit la distrugerea industriei romanesti in frunte cu Adrian Nastase nu au fost judecate pentru subminarea economiei nationale, asa cum meritau.
  Privatizarea ARPECHIM ( din portofoliul PETROM ) s-a facut sub guvernul Nastase.

  Au disparut de pe harta tarii vreo 1861 de obiective industriale.Unii evalueaza la vreo 2000 de miliarde de dolari pierderile totale suferite de Romania
  Pot admite ca "unele" nu erau ,sa zicem,necesare dar sa distrugi capacitati industriale care produceau in mare parte pentru export sau strict pentru necesitati nationale este o mare mizerie.

  Chiar si acele "unele" puteau suferi un proces de reconversie si puteau produce in continuare daca exista interes si inteligenta.
  Ia uitati-va la China cum a ajuns " fabrica lumii " ! ...producand de toate.

  Am privatizat in prostie fara sa urmarim post-privatizare ce se intampla cu obiectivele industriale respective.
  Imi pare rau sa o spun dar toate aceste lucruri arata si cat de nepasatori au
  fost ,in ansamblul lor,toti romanii.
 • Un aspect (Marţi, 13 august 2019, 21:21)

  Eu123 [utilizator]

  Incercati acum sa spuneti guvernului sa instaleze 80 de km de conducte subterane pentru a face legatura intre doua fabrici pentru a avea o logica integrarea productiilor intr-un lant.

  Ar fi Sci-Fi :))))
 • privatizare pe bucatele (Miercuri, 14 august 2019, 10:17)

  Ademordna [utilizator]

  Cand ai dependente de o alta societate (Oltchim de Arpechim) si le privatizezi separat, atunci desigur ca dependenta va fi santajata si jupuita de cealalta. Buna afacere a facut OMVul.
  Nu e singurul caz la care s-a lucrat dupa aceasta reteta, mai sunt si termocentralele care au ramas fara carbune si retelele de distributie care depind de un singur furnizor etc.
  Din pacate, chiar presupunand ca DNA ar avea timp sa se ocupe, banuiesc ca faptele ileale legate de privatizari s-au prescris...
 • Concept defectuos de la bun inceput (Miercuri, 14 august 2019, 22:17)

  Pepi [utilizator]

  Combinatul de la Rm Valcea a avut de la bun inceput un punct nevralgic care ar fi oprit dezvoltarea sa in orice sistem care vrea in primul rand sa faca productie/vanzare, spre deosebire de sistemul comunist care a avut a obiectiv principal sa creeze locuri de munca cu orice pret (locurile de munca vin mai apoi ca urmare a productiei). Acest punct nevralgic e dependenta de un singur furnizor de materie prima, fara a avea vreo alta posibilitate, nici macar teoretica. Principalul obiect al productiei Arpechim-ului a fost rafinarea, nu etilena şi propilena care erau mai mult un fel de "deseu" si era dat cam pe gratis la Oltchim - deci un fel de subventie. Intr-un sistem in care competitivitatea e principala cele doua entitati nu ar fi fost separate, ci Oltchim-ul ar fi fost o componenta a Arpechim (deci nu la 80km distanta, unde trebuia creata artificial o industrie). In momentul in care Arpechim-ul a fost privatizat, noul proprietar a vazut ca petrochimia nu era profitabila, in parte si pentru ca dadea pe "gratis" etilena şi propilena la Oltchim. Oltchim/guvernul nu a vrut/putut sa dea un pret corect pentru cele doua materii prime (ca Oltchimul era sifonat puternic de guvern) si in acel moment au murit si Oltchimul si petrochimia de la Arpechim (informatie cu sursa in fosta conducere a Oltchimului!).
  Treaba ar fi mers bine merci in comunism, in care statul are tot si isi muta banii dintr-un buzunar in altul, dar in momentul incare sistemul a cazut si a fost si sifonat la greu... asta e... gigant cu picioare de lut.
 • de ce (Joi, 15 august 2019, 12:51)

  codrean [utilizator]

  totul in registru NEGRU ? Scrieti (si) despre privatizarea reusita cu Vuza si Borzesti !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by