Producatorul auto General Motors a incheiat anul trecut cu pierderi de 38,7 miliarde dolari, nivel rar intalnit in randul constructorilor auto, scrie FoxNews.

Pierderile se datoreaza, in mare parte, unor costuri legate de creditele pe taxe nefolosite aferente trimestrului al treilea.

Pierderile de anul trecut au depasit recordul din 1992 al General Motors, - 23,4 miliarde dolari, valoare inregistrata din cauza unor schimbari intervenite in contabilitatea asigurarilor de sanatate.

Daca excludem costurile legate de taxe si alte cheltuieli speciale, pierderile GM anul trecut au fost de 23 miliarde dolari, adica 4 centi pe actiune, comparativ cu un profit net de 2,2 miliarde dolari in 2006.

In trimestrul al patrulea GM a afisat pierderi de 722 milioane dolari, dupa ce in perioada similara a anului trecut inregistrase un profit de 950 milioane dolari.

General Motors a terminat anul trecut cu venituri de 181 miliarde dolari, in scadere fata de cele 206 miliarde din 2006. Compania a mai anuntat ca va propune un plan de concedieri voluntare unui numar de 74.000 de angajati.

GM a reusit anul trecut sa-si pastreze pozitia de cel mai mare producator mondial de automobile, cu 9,36 milioane de unitati vandute, cu numai 3.000 peste Toyota.