Facebook a înregistrat o creștere peste așteptări a profitului în cel de-al treilea trimestru al acestui an, în pofida controverselor cu care se confruntă rețeaua de socializare în ceea ce privește protecţia datelor utilizatorilor, publicitatea politică sau moneda virtuală Libra, informează Wall Street Journal și Sky News.

Mark ZuckerbergFoto: Captura YouTube

Veniturile totale ale companiei au ajuns la 17,7 miliarde de dolari, față de 13,7 miliarde de dolari în trimestrul al treilea al anului trecut - o creștere de 29%, citează Mediafax.

Facebook a anunţat că profitul din cel de-al treilea trimestru al anului 2019 a fost de 6,09 miliarde dolari sau 2,12 dolari/acțiune, depăşind estimarea analiştilor, care preconizau un profit de 5,47 miliarde de dolari sau 1,91 dolari/acţiune.

Compania a transmis că estimează că 2,2 miliarde de persoane utilizează zilnic platformele sale - Facebook, Instagram, WhatsApp and Messenger.

În ultimii trei ani, Facebook s-a confruntat cu o ostilitate în creștere, atât din partea utilizatorilor, cât și a politicienilor, în legătură cu modul în care compania gestionează datele personale, dar și ca urmare a incapacității sale de a asigura integritatea fluxurilor de știri, în contextul răspândirii campaniilor de dezinformare și propagandă politică. De asemenea, Facebook se confruntă cu provocări tot mai mari în ceea ce privește reglementarea, deoarece autoritățile americane au inițiat o anchetă care are drept scop să stabilească dacă firma a recurs la practici anticoncurențiale.

Mai mult, ca urmare a criticilor din partea oficialilor din SUA și Europa, compania Facebook a fost nevoită să amâne lansarea monedei virtuale Libra, un instrument financiar care probabil va reprezenta o provocare în domeniul criptomonedelor, cu obiectivul de a genera, eventual, un sistem digital mondial de rezervă, a comentat secţiunea Alphaville a cotidianului Financial Times.

"Este vorba de un fond de tranzacţionare care utilizează un sistem criptografic de tip blockchain pentru a neutraliza impactul de a intra pe piaţă fără licenţă şi pentru a ascunde influenţa disproporţionată a Facebook, cu speranţa că acesta va deveni eventual un sistem digital mondial de rezervă", a argumentat editorialistul Izabella Kaminska, ridicând o serie de întrebări privind garanţiile de securitate.

În aceste condiții, Mark Zuckerberg, fondatorul și președintele Facebook, a avertizat că 2020 se conturează drept un "an foarte dificil" pentru companie, din cauza presiunilor politice.

Facebook este în centrul unei controverse ca urmare a deciziei sale de a excepta reclamele postate de politicieni de la regulile care interzic folosirea afirmațiilor false în cazul publicității plătite.