Articol recomandat de Clariant​

Fabrica de bioetanol din Podari dă startul dezvoltării unei noi industrii în România

de     Smile Media
Vineri, 1 noiembrie 2019, 9:53 Economie | Companii


Fabrica din Podari
Foto: Clariant
Clariant, companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate, a început construcţia fabricii de bioetanol celulozic – cea mai mare investiţie în derulare din regiunea Craiovei. După finalizarea lucrărilor, în toamna anului 2020, aceasta va fi cea de-a patra fabrică de bioetanol, derivată din portofoliul tehnologic al companiei bazat pe tehnologia sunliquid®, după cele din Germania, Polonia și Slovacia. Fabrica Clariant din Podari va începe producția de etanol celulozic în anul 2021 și va avea o capacitate anuală de producţie de aproximativ 50.000 de tone. Proiectul presupune o investiţie de peste 100 de milioane de Euro și va primi o finanţare de 40 de milioane de Euro din partea Uniunii Europene.

Noua fabrică va fi construită pe un teren cu o suprafaţă de 98.000 de metri pătraţi și va respecta cele mai înalte standarde, o atenţie semnificativă fiind acordată confortului și stilului de viaţă al comunităţii locale. Constructorul este o companie românească, iar lucrările vor fi realizate cu ajutorul unei echipe formate din 800 de muncitori și specialiști.

"Odată cu începerea construcţiei, proiectul Clariant din Podari a ajuns la o etapă importantă. În paralel cu activitatea de pe şantier, ne ocupăm de pregătirea producţiei, inclusiv de semnarea acordurilor cu fermierii și de colectarea paielor. Suntem mândri că putem construi o fabrică de etanol celulozic la cele mai înalte standarde, care va avea un impact pozitiv semnificativ asupra comunităţii locale, contribuind la dezvoltarea regiunii, atât din punct de vedere economic, cât și social, fiind în același timp extrem de sigură pentru sănătatea populaţiei și pentru mediu. Recunoașterea performanţei tehnologiei noastre și a angajamentului faţă de siguranţă este reprezentată de finanţarea europeană pe care am primit-o", a declarat Dragoş Gavriluţă, Director de proiect sunliquid® România.

Biroul Clariant din Podari are acum 11 angajaţi, iar procesul de recrutare va continua în perioada următoare, pe măsură ce proiectul avansează. Instruirea angajaților se va desfășura pe parcursul mai multor luni, înainte de începerea producției, iar trainingul acestora include stagii de pregătire la fabrica pre-comercială sunliquid® din Straubing a Grupului Clariant.

Inovaţia pe care o aduce tehnologia sunliquid® este aceea că folosește, în mod ecologic, paiele drept materie primă pentru producerea bioetanolului, și nu recoltele propriu-zise, aşa cum se întâmplă în procesele tradiţionale de fermentare. Mai mult, tehnologia sunliquid® a fost validată prin teste şi studii de cercetare încă din anul 2006 și a fost premiată de Uniunea Europeană ca fiind un proiect inovator. Paiele vor fi furnizate de către fermierii din regiunea Olteniei, în baza unor acorduri încheiate pe termen lung.

Utilizarea combustibilului avansat produs de Clariant va avea un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice, prin reducerea semnificativă a emisiei de gaze cu efect de seră generate de traficul rutier al vehiculelor care utilizează doar combustibili fosili. Acest lucru va permite României să atingă obiectivele stabilite de Strategia naţională privind schimbările climatice și să îndeplinească cerinţele europene pentru pachetul Energie - Schimbări Climatice.

Sunliquid® - un biocombustibil sustenabil și avansat

Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, sustenabil, neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Este fabricat din reziduuri agricole precum paie de grâu și reziduuri vegetale de porumb, furnizate de către fermieri. Paiele sunt transformate în zaharuri celulozice. Acest proces este urmat de fermentaţie, pentru a produce etanol celulozic. Deoarece sunt utilizate reziduurile de plante, etanolul celulozic permite extinderea producţiei curente de biocarburanţi la noi materii prime, îmbunătăţind în același timp atât eficienţa, cât și sustenabilitatea biocarburanţilor. Zaharurile celulozice au, de asemenea, potenţialul de a fi utilizate ca bază pentru producţia ulterioară de substanţe chimice biologice.

Tehnologia sunliquid® presupune un proces complet, integrat, construit pe o tehnologie consacrată. Caracteristicile inovatoare ale tehnologiei, cum ar fi pretratarea fără substanţe chimice, producţia integrată de enzime specifice pentru materiile prime și fermentarea simultană a zaharurilor C5 și C6 asigură eficienţa din punct de vedere al costurilor.

sunliquid® este o marcă înregistrată a Clariant în mai multe țări.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7758 vizualizari

 • etanol (Vineri, 1 noiembrie 2019, 20:09)

  Valentin Posea [anonim]

  Ce inseamna "neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon"?
  De ce nu se spune ca fiecare 46 de grame de etanol, genereaza prin ardere, 44,8 litri de bioxid de carbon?
  De ce nu se spune, desi se stie sigur, ca la fiecare 46 de grame de etanol obtinut prin fermentatie alcoolica, se degaja in atmosfera 22,4 litri de bioxid de carbon.
  Deci, obtinerea si arderea a 56 grame alcool etilic "inbogatesc" atmosfera cu 67,2 litri de bioxid de carbon!
  • Aveti (Duminică, 3 noiembrie 2019, 10:17)

   Coco_papagal [utilizator] i-a raspuns lui Valentin Posea

   surse stiintifice pentru aceste afirmatii? Daca da, va rog sa ni le impartasiti.
 • etanol (Vineri, 1 noiembrie 2019, 22:11)

  Valentin Posea [anonim]

  A se citi 46 in loc de 56. Greseala de tastare.
 • Manipulare globala (Vineri, 1 noiembrie 2019, 23:21)

  Vlad-I [utilizator]

  Se urmareste schimbarea surselor de energie pentru ca petrolul se va termina, probabil elita lumii au analize mai sofisticate si este mai bine sa impulsezi tranzitia energética cu sperietoarea climatica decat cu packoil. Probabil faca ar spune ca se termina petrolul, tarile producatoare ar tauriza titeiul, pretul la baril s ar tripla , si cu o industrie mondiala in ruina nu ai resurse generoase ca sa faci tranzitia energética care costa o himalaye de bani.
 • super ecologic (Duminică, 3 noiembrie 2019, 23:21)

  Florin Oprea [utilizator]

  Ca sa fabrici un l de etanol consumi o energie echivalenta cu cel putin 1 l de etanol. Halal ecologic. Pentru a fabrica 1 l de benzina cel mult 0.1 petrol, mare parte din produse secundare. Plus ca e nevoie de mai mult de 1 de etanol pentru a inlocui 1 de benzina. Daca nu era obligativitatea de a baga minim 10% etanol in benzina nimeni nu era nebun sa o faca. Si daca era asa ecologic baga mai mult! Dar nu e.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by