​​Fondul Proprietatea consideră că intervenția ministrului demis al Economiei, Niculae Bădălău, asupra unei decizii a Consiliului de Administrație al Salrom încalcă legislația privind guvernanța corporativă. Consiliul de Administrație a decis să nu fie acordate vouchere de vacanță în anul 2019, fapt care a stârnit nemulțumirea angajaților. Bădălău a criticat decizia, cerând convocarea de urgență a Consiliului de Administrație. Fondul Proprietatea spune că Bădălău nu are dreptul să solicite convocarea "urgentă" a Consiliului, fiind o interferență a statului în afacerile companiei.

SalinaFoto: Salrom

Fondul Proprietatea își exprimă dezamăgirea extremă față de declarațiile recente ale ministrului Economiei, Niculae Bădălau, cu privire la grevele actuale ale angajaților organizate la mai multe unități ale Companiei Naționale de Sare (Salrom), legate de decizia Consiliului de Administrație al companiei de a nu acorda vouchere de vacanță în anul 2019, se arată într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, declarațiile arată o perspectivă eronată asupra situației și au potențialul de a crește tensiunea actuală dintre companie și angajați, în special având în vedere că încalcă legislația în vigoare privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Ordonanța Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice interzice unui minister să intervină în administrarea și conducerea întreprinderilor publice. "Ca atare, ministrul Economiei nu are dreptul să solicite convocarea „urgentă” a Consiliului de Administrație al Salrom pentru a adopta măsuri pe care domnia sa le aprobă, întrucât aceasta nu constituie altceva decât interferența statului în afacerile companiei și reprezintă o încălcare clară a independenței consiliului de administrație al Salrom", consideră Fondul Proprietatea.

"Suntem preocupați de fiecare dată când un reprezentant al Statului încalcă Legea guvernanței corporative, nerespectând principiile legale care sunt în vigoare pentru a garanta independența companiilor de stat față de imixtiunea politică. Vom continua să prezentăm orice abatere de la regulile de guvernanță corporativă și pledăm pentru punerea lor în aplicare corespunzătoare, atât de către întreprinderile de stat, cât și de reprezentanții statului, fiind siguri că singura cale de urmat este abordarea deschisă a acestor încălcări", a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Portfolio Manager al Fondului Proprietatea.

Niculae Bădălău a solicitat, zilele trecute, în contextul declanşării unor proteste ale angajaților Salrom, convocarea unei Şedinţe Extraordinare a Consiliului de Administraţie.

Niculae Bădălău consideră că este inoportună decizia Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării Salrom privind neacordarea voucherelor de vacanţă către angajaţi.

Salrom este o companie la care acționar majoritar este Ministerul Economiei, cu o participație de 51%. Restul de 49% este deținut de Fondul Proprietatea.