O instanță spaniolă a decis că taxa practicată de compania aeriană Ryanair pentru bagajul de mână este „excesivă” după ce un pasager a fost amendat pentru că a luat o geantă fără a plăti taxa suplimentară, anunță BBC, preluat de Mediafax.

Aeronava RyanairFoto: Ryanair

Pasagerul a fost obligat să plătească o amendă de 20 de euro pentru a-și aduce bagajul de 10 kg la bord. Ryanair permite ca bagaj de mână gratuit doar acelea care pot fi depozitate sub scaunul din față. Compania aeriană a declarat că nu își va schimba politica de bagaj.

Pasagerul călătorea de la Madrid la Bruxelles.

Compania aeriană percepe clienților o taxă suplimentară pentru transportul la bord a oricărui alt obiect personal. Sacoșele mai mari pot necesita, de asemenea, o taxă pentru bagaje. În hotărârea sa, Curtea Comercială a decis că suma plătită de femeie trebuie restituită cu dobândă. Bagajul s-ar fi putut găsi cu ușurință locul în cabină, a spus judecătorul.

Acesta a decis nulitatea condițiilor impuse de Ryanair și a cerut eliminarea acesteia din termene și condiții. Cu toate acestea, judecătorul nu a acordat și o compensație, pentru că a considerat că întâmplarea nu a provocat suficient stres pasagerului nemulțumit.

"Această hotărâre nu va afecta politica de bagaje a Ryanair, nici în trecut, nici în viitor, deoarece este un caz izolat care a interpretat greșit libertatea noastră comercială de a determina dimensiunea bagajelor", se arată într-un comunicat al companiei.

Hotărârea nu poate fi atacată cu apel.