Electroputere Craiova, un nume de legendă al industriei românești, iese din scenă la 1 decembrie
Istoria Electroputere pe larg (sursa - Agerpres)
Fondată la 1 septembrie 1949 şi destinată producţiei de utilaj electrotehnic greu, numele "Electroputere" este legat de realizarea sistemului energetic românesc şi modernizarea sistemului feroviar şi urban. Primele transformatoare de forţă au fost realizate în concepţie proprie începând cu anul 1951, producţia de transformatoare dezvoltându-se atât prin creşterea puterii nominale, cât şi prin folosirea de materiale noi pentru miezuri magnetice. În perioada 1960-1965 se diversifică producţia şi se achiziţionează licenţa ELIN Austria pentru autotransformatorul de 200 MVA şi licenţa ASEA Suedia pentru transformatorul locomotivei electrice.
Etapa 1965-1975 este caracterizată prin reorganizarea fabricaţiei de transformatoare, construcţii de noi hale de fabricaţie şi realizarea cu forţe proprii a transformatoarelor de 400kV şi de 400MVA. Primul transformator de 440MVA, cel mai mare livrat în România, a fost construit în 1987 pentru Centrala Nucleară Cernavodă.
În perioada 1949-1960 au fost produse locomotive electrice de mină şi de tramvaie, iar din 1960 s-a trecut la fabricaţia de locomotive Diesel electrice fabricate timp de 15 ani sub licenţa BBC Elveţia şi a locomotivelor electrice de 4100 kW sub licenţa ASEA Suedia, după care au fost integrate complet şi au căpătat eticheta "fabricat în România". După anul 1989, activitatea fabricii de locomotive a fost axată pe modernizarea şi reparaţia capitală a locomotivelor tip LDE 2100 CP şi a locomotivelor electrice de 5100 kW.
Fabricaţia de maşini electrice rotative a început în anul 1950, asimilându-se peste 400 de tipuri de maşini electrice. Pe baza cercetării proprii, precum şi a introducerii în fabricaţie a unor licenţe de la BBC şi ASEA, în perioada 1965-1970 s-a extins clasa de izolaţie F' la întreaga fabricaţie, Electroputere fiind printre primele firme din Europa în acest domeniu. În perioada 1980-1985 s-au asimilat şi executat, pe bază de licenţă General Electric Canada şi Ansaldo Italia, motoare electrice pentru centrale nucleare.
Datorită unui însemnat volum de investiţii și cooperării cu firme de prestigiu din Elveţia, Suedia, Franţa, Germania şi Italia, marca Electroputere a ajuns pe piețele din peste 100 de ţări.
Din 1991, s-a constituit în societate pe acţiuni şi a intrat într-un proces de restructurare care a constat, în cea mai mare parte, în concedieri masive de personal. După mai multe încercări eşuate, Electroputere a fost privatizată în luna noiembrie 2007, pachetul majoritar de acţiuni de 86,28% fiind cumpărat de la statul român de firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited cu 2,34 milioane euro. Chiar dacă la cumpărare reprezentanţii firmei saudite au anunţat că nu vor vinde terenul, ci vor dezvolta activitatea fabricii, la sfârşitul anului 2011 au vândut dezvoltatorului imobiliar K&S Developments circa 12 hectare de teren din curtea societăţii cu un preţ vehiculat de 30 milioane euro, unde a fost ridicat un mall care poartă numele de ElectroputereParc.
Ce se întâmplă acum (sursa info Agerpres)
"În iunie 2019, am fost anunţaţi că se va restructura personalul existent şi va rămâne o formulă restrânsă. După ce s-au dat primele preavize în luna iunie, la Divizia Motoare Electrice, a urmat a doua înştiinţare de disponibilizare prin care ne-au anunţat că se închide activitatea operaţională, deci activitatea de producţie. Ceva era de bănuit, deoarece din 2019 nu s-au mai luat contracte noi, pentru ca personalul existent să poată lucra şi să îşi ia salariile. Motivele au fost pierderile pe care Electroputere le-a generat din activitatea de producţie, care au crescut în fiecare an, la 8-9 milioane de euro ş.a.m.d.. Este un singur produs la care se lucrează acum, un transformator de 440 MVA pentru Centrala de la Cernavodă, care a fost executat tot în Electroputere acum 30 şi de ani şi acum a venit la reparat. A mai fost un transformator de 280 MVA pentru Grecia, dar s-a renunţat la acesta. Cum se termină acest transformator, cum vor primi preavize angajaţii care l-au executat", a declarat liderul Sindicatului Electroputere Craiova, Cătălina Tibeică.
Potrivit sursei citate, când a început ultimul val de disponibilizări, erau 555 de persoane, din care s-au disponibilizat în primă fază 296 şi acum se disponibilizează diferenţa, şi personal muncitor şi personal TESA. "La Divizia de Maşini Rotative deja s-a închis activitatea, personalul a fost disponibilizat, utilajele au fost conservate, adică acoperite cu folie şi lăsate să stea acolo până cine ştie când", a mai spus Tibeică.
În faza iniţială, Electroputere a avut patru divizii: aparataj-electric, care s-a desprins de Electroputere şi a fost preluată de unul dintre foştii directori, care a şi plecat din fabrică, Divizia de Maşini Electrice Rotative, Divizia de Transformatoare şi Divizia de locomotive, care acum câţiva ani a fost preluată de GFR, iar reparaţiile de locomotive se fac la Reloc, firmă aflată ”peste drum” de Electroputere. Înainte de iunie 2019 au fost disponibilizări colective, adică persoanele care au dorit să plece au plecat voluntar cu plăţi compensatorii, cum pleacă şi ultimii angajaţi, în funcţie de vechime, adică un coeficient de 0,2 salarii la anul de muncă.
Angajaţii care au mai rămas susţin că iniţial pentru ei a fost un şoc când au văzut că nu se mai iau contracte, deşi piaţă exista, inclusiv pe intern. Numai pentru fosta Electrica, ce îşi reface reţeaua, a avut comandă de circa 100 de transformatoare, însă patronul a continuat să trimită pentru plata salariilor şi a celorlalte cheltuieli circa două milioane de euro lunar.
Curtea de Conturi a României susţinea, în raportul public aferent anului 2015, că Al-Arrab Contracting Company Limited a încălcat contractul de privatizare a Electroputere SA Craiova încheiat cu AVAS în anul 2007 prin care a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni, întrucât nu a îndeplinit angajamentele asumate, inclusiv pe cele legate de menţinerea a 3.353 salariaţi în cel de al cincilea an investiţional.
Potrivit sursei citate, în anul 2012 Electroputere Craiova mai avea 1.021 salariaţi, în loc de 3.353 cum era prevăzut în planul de afaceri asumat de Al-Arrab Contracting Company Limited la privatizare, însă prin contractul de vânzare-cumpărare acţiuni nu s-a prevăzut o clauză penalizatoare pentru nerespectarea obligaţiei privind menţinerea în societate a numărului de personal prevăzut în acest plan de afaceri.
Divizia de locomotive (sursa info Club Feroviar)
Deși nu se poate spune că se găsește la nivelul anilor '90 când avea exporturi în țări din întreaga lume (China, Iran, Marea Britanie, Bulgaria, Polonia, Iugoslavia etc) divizia de locomotive pare a fi avut mai mult noroc.
La finele lui 2012, grupul autohton de firme Grampet, care include operatorul de transport feroviar GFR, a preluat producătorul de locomotive Electroputere Craiova, dar și reparatorul de locomotive Reloc SA, cea mai importantă companie din zona reparațiilor și modernizării de locomotive din România, pentru o sumă ce nu a fost dezvăluită presei.
La vremea respectivă, Grampet Group a achiziționat activitatea de producție de locomotive de la Electroputere Craiova, fosta Divizie de Vehicule Feroviare și Urbane- DVFU care a fabricat peste 1.000 locomotive electrice și peste 3.000 locomotive Diesel electrice de-a lungul timpului.
Noua entitate se numește acum Electroputere VFU SA. Totodată, Grampet Group a achiziționat și fabrica Reloc SA Craiova, tranzacție ce i-a permis să-și consolideze activitatea de reparații de locomotive și material rulant.
La doi ani de la preluarea afacerii, a apărut și prima locomotivă fabricată la Craiova de către Electroputere VFU – Reloc. Noua locomotivă diesel de 1250 CP a fost realizată în parteneriat cu producătorul american Caterpillar.
Fabrica de la Craiova are o capacitate de trei locomotive pe lună, existând deja un precontract în Europa de Vest pentru opt unități. Locomotiva Terra Nova este destinată serviciului de manevră grea şi transportului de marfă şi poate rula pe linii de cale ferată cu ecartament îngust, normal sau larg, putând fi utilizată în majoritatea sistemelor feroviare.
Citeste mai multe despre electroputere electroputere craiova
Ne fura domne'.
Vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/CFR_Class_EA
Curtea de Conturi a României susţinea, în raportul public aferent anului 2015, că Al-Arrab Contracting Company Limited a încălcat contractul de privatizare a Electroputere SA Craiova încheiat cu AVAS în anul 2007 prin care a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni, întrucât nu a îndeplinit angajamentele asumate, inclusiv pe cele legate de menţinerea a 3.353 salariaţi în cel de al cincilea an investiţional.
Daca ai dovezi ca aia care trebuiau sa vegheze la respectarea contractului au luat parandarat te rog sa te prezinti la DNA cu dovezile.
Care este suspiciunea aici? Scrie clar in articol ca nu a existat nici o clauza penalizatoare pentru nerepectarea angajamentului din contract. Tipic #ciumarosie. Asta este tot. Daca ai dovezi ca cineva a primit mita pentru asta, du-te tu la DNA. Desi cred ca s-a prescris totul daca au trecut 12 ani de atunci.
M-as mira ca la AVAS sa nu fi fost chiar numele de care m-am lovit eu prin diverse locuri, de-a lungul timpului, incepand cu 2002! :P
Dupa ce 6 ani ati stat cu tunurile pe DNA si pe Kovesi acum vreti sa ancheteze chestii? Pai poate vreti dovezi si de SRI ca e caz de subminarea economiei nationale? Ups, nu se mai poate fiindca SRI trebuie sa mucles daca are dovezi de genul asta. Si cine a facut asta?
Hotii pe care ii sustii din orice pozitie.
Eu nu zic ca acolo nu o infractiune grosolana Gogule ci ca cei care trebuiau sa-i ancheteze au fost legati in lant fix de cei care au furat, adica politicienii. Si chiar daca toti au furat, mai mult sau mai putin, trebuie sa recunosti ca PSD-ul este cele care a daramat Justitia.
Sa iti aduc aminte de perfomantele PNA-ului lui Nastase?
Piata exista, Electroputere ar mai putea trai din reparatii de transformatoare electrice, dar nu mai vrea sauditul sa primeasca comenzi.
Eu zic ca statul sa anuleze privatizarea, si sa ia firma inapoi. Arabul s-a obligat prin contract sa tina 3353 salariati, nu i-a tinut, a incalcat clauzele, sa se nationalizeze firma si arabul sa plece inapoi in Arabia Saudita. Nu riscam niciun fel de sanctiuni, Arabia Saudita nu face parte din randul tarilor democratice.
Nu acelasi lucru l-as spune si despre reprezentantii statului care au vandut activele, care, cu siguranta, au facut averi din spagile incasate.
doar la ridicarea unor sume mari drept salariu,pt atat sunt pregatiti!
Electroputere nu putea sa fie salvata decat intr-un singur fel: vanduta rapid in perioada 1990-1995 catre un investitor strategic, pe bani putini, dar cu garantii ferme ca aia nu taie tot pe acolo si vand. Inlcusiv cu clauze fereme de anulare a privatizarii.
Era singura sansa ca Electroputere sa aiba acces la tehnologia noua, de anii 90 (ei aveau tehnologie de anii 60), la bani, la management profesionist si la piete externe.
Cei care au omorat Electroputere in anii aia au fost Iliescu si Vacaroiu, care nu au inteles nimic din toatea astea si au preferat sa pastreze Electroputere ca firma de stat (Iliescu declara chiar asa: Daca Renault poate, o sa putem si noi)
Atunci a fost ucisa compania asta. Ce am vazut in ultimii 20 de ani a fost doar o firma-zombi. Ei, acum a murit pana si zombiul. E trist ca putea sa fie salvata, dar nu in 2007.
In definitiv, si SUA si-a ajutat bancile cind a fost necesar si Germania industria.
Statul poate infiinta o firma cu capital de stat care sa cumpere ce a mai ramas din Electroputere si o poate retehnologiza, eventual, o poate face apoi filiala a unei alte intreprinderi de stat care ar avea nevoie de productia Electroputere.
Hai, curaj PNL, onoreaza-ti deviza!
Prin astfel de masuri, se poate relansa economia si cistiga respectul natiunii pentru generatii.
Rolul statului nu trebuie redus la inlesnirea unor ghisefturi, trebuie actionat concret in nume propriu. .
Vreti sa vedeti cum arata solutia de salvare? Priviti la Dacia. Era singura solutie posibila,
Sau un comunist in blana de furto-social-democrat.
Cine falimenteaza o firma este trecut intr-un registru national si nu mai are voie el si rudele pina la gradul 4 sa mai cionduca sau sa influenteze activitatea vreunei firme. Si daca e actionar, are drept la profit, dar nu are drept de vot.
La noi nici nu s-a vorbit vreodata de asa ceva.
SUNTEM SINGURA NAȚIUNE DE PE PĂMÂNT CARE ȘI-A FURAT, DISTRUS SAU LĂSAT DE IZBELIȘTE CEEA CE I-AU LĂSAT ÎNAINTAȘII!
2. Ce nu vi s-a spus, dar nici nu v-ati batut capul sa aflati, e ca "toate" cele lasate de Ceausescu erau pe duca. Fabricile, combinatele, erau oricum intr-o stare foarte proasta. Nu e de mirare, ca in vara lui '89, cand a platit datoria, nu a vrut sa relaxeze consumul. Pai de ce sa nu le dai oamenilor sa manance, daca ai "de toate" ? Pariul lui cu industria nu i-a iesit. Dar asta nu s-a spus in gura mare la televizor, si ce nu ne spune TVR si mai apoi A3 si Romnaia TV, nu exista. Datoria a platit-o cu carca celor de la tara. Industrializarea a fost un vis care nu s-a adeverit. Faptul ca erau niste colosi industriali care scoteau fum pe cos, nu inseamna ca erau si rentabil. Marx i-a dat tzeapa lui Ceausescu... Ghinion ! Cu asta ne-a lasat. Cu consumul taiat la maxim, oamenii redusi la stadiul de vite, mai produceai ceva, dar nu inseamna ca se merita.
3. De furat, s-a furat. Si se va mai fura. Cei care traiesc in cultul comunismului, care nu accepta si partile bune ale tranzitiei, fac cumva si tot pe aia care au furat ii voteaza. Cand romanii au avut si altfel de sefi, prin multinationale sau prin strainatate, sefi care nu si-au mai furat caciula si care i-au pus cum trebuie la munca, pe rezultate si perfomanta, a iesit ceva. Altfel, cu toate scursurile PCR-FSN-iste, nu iese nimic decat parjol.
1: Tehnologia cumparate fusese buna, dar era tehnologie de la finalul anilor 60. In 1990 era complet depasita, statul comunist nu a mai putut sa sustina investitiile si achizitia de tehnologie noua
2. Alegerile comunistilor au fost complet gresite. alegeri facute in anii 1960-1970: aparea deja industria semiconductoarelor, se cerceta in domeniul electronicii de putere, apareau microprocesoarele. Noi am investit ca sovieticii in anii 30, in industria grea, care nu mai era cine stie cat de rentabila: aveai nevoie de materii prime din greu, de energie, de munca manuala. randament prost, bani investiti gresit
3. Sistemul economic era complet viciat. Totul era comandat de la centru, deciziile le luau niste politruci care nu stiau pe ce lume se afla, directorii erau promovati pe baza de legaturi cu partidul si cu securitatea, nu exista nimic legat de meritocratie, salariile erau uniforme, indiferent ce faceai.
Compara sistemul asta cu un sistem capitalist si iti dai seama ca sansele de succes sunt egale cu sansele sa bata FC Voluntari pe Barcelona saptamana viitoare, la fotbal.
Cam asta era situatia industriei romanesti in 1990. Dar sa nu fiu gresit inteles: se putea salva partea viabila din acel sistem, dar numai prin privatizari rapide, facute pe bune. Ori atunci poporul chiar nu accepta asta: "Nu ne vindem tara" era deviza zilei, Iliescu castiga alegerile cu 90% si asa mai departe.
Fara o privatizare catre un partener strategic in anii 90, soarta companiei Electroputere a fost clara: faliment, mai devreme sau mai tarziu, E de mirare ca a mai supravietuit atat. Privatizarea catre arabii aia in 2007 a fost o gogoasa, a fost o afacere 90% imobiliara, de fapt.
cand puneti un prost analfabet sa conduca o companie de milioane de $ care trebuie sa performeze in piata libera si apoi da faliment... oare cine e de vina !
Adevarul este dureros:
Omul sfințește locul !
Absolut toate țările foste coloni sovietice au schimbat macazul și se dezvolta !
La noi Nimic, poporul a ales formula mai simpla , sa emigreze și țara se duce de râpa
Sincer , care este majoritate acum in țara?
Copii, pensionari, cei care prefera sa stea in confortul socialist românesc ( bugetarii) și un număr de cetățeni care nu poseda nici o aptitudine inclusiv aceea de a munci...
Ex: Germania și Japonia au fost distruse după al doilea război și omul OMUL , a refăcut și inovat fiind cele mai dezvoltate.
Lăsați vrăjeala ca am avut comunismul , și după ‘89 ce s-a realizat ? 0 sau Zero
Mai ai multe prostii de dat pe vuvuzea? >:)
Nici un hot nu a fost descoperit pina-n prezent!
Am ajuns din nou o tara agrara!
Ceausewscu nu a suportat statutul acesta : ,,Romania tara agrara"
Democratii, care au furat, le convine!
Urmasii lui Ceausesc, Iliescu si compania, au facut restul: au refuzat sa vanda ce era viabil.
Ia vezi, compania Dacia mai exista? Cata masini produce pe an? Cati oameni sunt angajati acolo? DE CE mai exista?
Ar trebui sa ne axam pe IT, software, servicii, auto - cat mai avem. Agricultura de ex. are un potential mare de crestere.
MANAGEMENTUL ne lipseste in toate domeniile..
pe ei i'au interesat sa dea drumul la infractori... mafia a dat drumul la mafioti...
De ce craiovenilor nu le-a pasat ca dispare uzina care era nu doar mandria orasului, ci facea locomotive pentru toata tara?
De ce craiovenilor nu le-a pasat de toate locurile d emunca disparute o data cu Electroputere?
O sa se angajeze mii de oameni la Mall?!
Mafia, cum spui, dar CINE a adus la putere maifa ceasta, nu alegerile libere?!
"intr'o tara normala, pe oricine votezi, pe oricine, regula este ca cel ce cistiga face tot posibilul sa fie bine"
Perfect de acord!
Numai ca:
1. Noi NU suntem intr-o tara normala, inca din 1990 ion ilici zicea de DEMOCRATIA ORIGINALA
2. Suntem acum la sfarsitul lui 2019, au trecut 30 de ani de libertate. In 1990 si chiar 1992 avem scuze ca am votat prost, dar DUPA ACEEA, daca vedem bine ca politicenii pe care i-am votat sunt si hoti, si incompetenti, de ce tot pe ei ii alegem!?
De ce credeti Dvs. ca dinicolo "regula este ca cel ce cistiga face tot posibilul sa fie bine"?
Pentru ca sunt supraoameni?
Pentru ca sunt sfinti?!
NU!
Pentru ca ii obliga electoratul!
De ce la noi electoratul tolereaza, ba chiar iubeste, pe cei care distrug econimia tariii!?
Fabrica trebuia privatizata pe un euro, precum SIDEX si poate se salvau locurile de munca si productia.
Restul este istorie
Aduceti-va aminte de NewHolland care a venit sa cumpere uzina Semanatoarea. Noi nu ne vindem tzara! a fost manipularea pusa la cale de FSN.
In perioada 1980-1989 nu s-a mai investit nimic in repararea si modernizarea fabricilor existente, nu s-au mai adus piese originale din import - trebuiau rambursate inainte de scadenta imprumuturile facute.
Aduceti-va aminte cum au fost capusate toate prin numirea in CA a politicienilor si a tor felul de pilosi. Practic, privatizarea a inceput prin anul 2000 cand toate obiectivele economice de stat erau falimentare si intr-o stare fizica foarte proasta.
Contractele de privatizare s-au facut de asa maniera incat au permis cumparatorilor sa le taie si sa vanda fierul vechi la export. Cine a aprobat sa se dea fierul vechi la export?
In ultimii 3 ani PSD s-a ocupat numai de destructurarea justitiei. De curand a dat o lege prin care judecatorii si procurosii sa iasa la pensie pe la 50 de ani. Chiar daca s-a amanat putin, nu cred ca va fi oprita acesta lege. Interesul este sa nu aiba cine judeca faptele de coruptie, Cine sa mai rascoleasaca atatea dosare de privatizare frauduloasa? Votati PSD, in curand o sa ajungem ca in Venezuela.
Acum cumparam trmvaie din Turcia cand le putem produce la Arad, vrem trenuri de mare viteza din China cand la Craiova sa produc trenuri care merg cu 160 Km/ora. Aduceti-va aminte de vizita lui ponta in China.
Nu '93, trebuia din 1990: Toyota si alte firme japoneze vroiam cu disparare sa intre in Europa, ne-ar fi retehnologizat pe gratis fabricile, ca era in interesul lor SA PRODUCA!
Nu sa le cumpere pe degeaba pentru speculatii imobiliare ...
Spunece cineva de "marci celebre care au disparut", si dadea exemple de firme occidentale mari, cu vechime, care au ajuns la faliment. Dar asta s-a intamplat dupa 2000, DACA si la noi uzinele erau privatizate in 1990, am fi avut macar un deceniu in care sa mearga bine!