Electroputere Craiova, un nume de legendă al industriei românești, iese din scenă la 1 decembrie

de Vlad Barza     HotNews.ro
Joi, 21 noiembrie 2019, 13:08 Economie | Companii


Uzina Electroputere Craiova in 1989
Foto: AGERPRES
Electroputere Craiova se va închide în luna decembrie, când ultimii angajaţi vor finaliza cea din urmă comandă - reparaţia unui transformator care a fost executat tot aici, în urmă cu mai bine de 30 de ani, iar acum a fost adus la reparat, scrie Agerpres. Electroputere, care acum patru decenii exporta în toată lumea, urmează să se alăture unui lung șir de coloși industriali închiși din cauza lipsei de susținere a statului, lipsei de piețe și resurse financiare, fie drept consecință a deciziilor haotice și vânzării lor în pripă, scrie Club Feroviar.

Istoria Electroputere pe larg (sursa - Agerpres)


Fondată la 1 septembrie 1949 şi destinată producţiei de utilaj electrotehnic greu, numele "Electroputere" este legat de realizarea sistemului energetic românesc şi modernizarea sistemului feroviar şi urban. Primele transformatoare de forţă au fost realizate în concepţie proprie începând cu anul 1951, producţia de transformatoare dezvoltându-se atât prin creşterea puterii nominale, cât şi prin folosirea de materiale noi pentru miezuri magnetice. În perioada 1960-1965 se diversifică producţia şi se achiziţionează licenţa ELIN Austria pentru autotransformatorul de 200 MVA şi licenţa ASEA Suedia pentru transformatorul locomotivei electrice.

Etapa 1965-1975 este caracterizată prin reorganizarea fabricaţiei de transformatoare, construcţii de noi hale de fabricaţie şi realizarea cu forţe proprii a transformatoarelor de 400kV şi de 400MVA. Primul transformator de 440MVA, cel mai mare livrat în România, a fost construit în 1987 pentru Centrala Nucleară Cernavodă.

În perioada 1949-1960 au fost produse locomotive electrice de mină şi de tramvaie, iar din 1960 s-a trecut la fabricaţia de locomotive Diesel electrice fabricate timp de 15 ani sub licenţa BBC Elveţia şi a locomotivelor electrice de 4100 kW sub licenţa ASEA Suedia, după care au fost integrate complet şi au căpătat eticheta "fabricat în România". După anul 1989, activitatea fabricii de locomotive a fost axată pe modernizarea şi reparaţia capitală a locomotivelor tip LDE 2100 CP şi a locomotivelor electrice de 5100 kW.

Fabricaţia de maşini electrice rotative a început în anul 1950, asimilându-se peste 400 de tipuri de maşini electrice. Pe baza cercetării proprii, precum şi a introducerii în fabricaţie a unor licenţe de la BBC şi ASEA, în perioada 1965-1970 s-a extins clasa de izolaţie F' la întreaga fabricaţie, Electroputere fiind printre primele firme din Europa în acest domeniu. În perioada 1980-1985 s-au asimilat şi executat, pe bază de licenţă General Electric Canada şi Ansaldo Italia, motoare electrice pentru centrale nucleare.

Datorită unui însemnat volum de investiţii și cooperării cu firme de prestigiu din Elveţia, Suedia, Franţa, Germania şi Italia, marca Electroputere a ajuns pe piețele din peste 100 de ţări.

Din 1991, s-a constituit în societate pe acţiuni şi a intrat într-un proces de restructurare care a constat, în cea mai mare parte, în concedieri masive de personal. După mai multe încercări eşuate, Electroputere a fost privatizată în luna noiembrie 2007, pachetul majoritar de acţiuni de 86,28% fiind cumpărat de la statul român de firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited cu 2,34 milioane euro. Chiar dacă la cumpărare reprezentanţii firmei saudite au anunţat că nu vor vinde terenul, ci vor dezvolta activitatea fabricii, la sfârşitul anului 2011 au vândut dezvoltatorului imobiliar K&S Developments circa 12 hectare de teren din curtea societăţii cu un preţ vehiculat de 30 milioane euro, unde a fost ridicat un mall care poartă numele de ElectroputereParc.

Ce se întâmplă acum (sursa info Agerpres)


"În iunie 2019, am fost anunţaţi că se va restructura personalul existent şi va rămâne o formulă restrânsă. După ce s-au dat primele preavize în luna iunie, la Divizia Motoare Electrice, a urmat a doua înştiinţare de disponibilizare prin care ne-au anunţat că se închide activitatea operaţională, deci activitatea de producţie. Ceva era de bănuit, deoarece din 2019 nu s-au mai luat contracte noi, pentru ca personalul existent să poată lucra şi să îşi ia salariile. Motivele au fost pierderile pe care Electroputere le-a generat din activitatea de producţie, care au crescut în fiecare an, la 8-9 milioane de euro ş.a.m.d.. Este un singur produs la care se lucrează acum, un transformator de 440 MVA pentru Centrala de la Cernavodă, care a fost executat tot în Electroputere acum 30 şi de ani şi acum a venit la reparat. A mai fost un transformator de 280 MVA pentru Grecia, dar s-a renunţat la acesta. Cum se termină acest transformator, cum vor primi preavize angajaţii care l-au executat", a declarat liderul Sindicatului Electroputere Craiova, Cătălina Tibeică.

Potrivit sursei citate, când a început ultimul val de disponibilizări, erau 555 de persoane, din care s-au disponibilizat în primă fază 296 şi acum se disponibilizează diferenţa, şi personal muncitor şi personal TESA. "La Divizia de Maşini Rotative deja s-a închis activitatea, personalul a fost disponibilizat, utilajele au fost conservate, adică acoperite cu folie şi lăsate să stea acolo până cine ştie când", a mai spus Tibeică.

În faza iniţială, Electroputere a avut patru divizii: aparataj-electric, care s-a desprins de Electroputere şi a fost preluată de unul dintre foştii directori, care a şi plecat din fabrică, Divizia de Maşini Electrice Rotative, Divizia de Transformatoare şi Divizia de locomotive, care acum câţiva ani a fost preluată de GFR, iar reparaţiile de locomotive se fac la Reloc, firmă aflată ”peste drum” de Electroputere. Înainte de iunie 2019 au fost disponibilizări colective, adică persoanele care au dorit să plece au plecat voluntar cu plăţi compensatorii, cum pleacă şi ultimii angajaţi, în funcţie de vechime, adică un coeficient de 0,2 salarii la anul de muncă.

Angajaţii care au mai rămas susţin că iniţial pentru ei a fost un şoc când au văzut că nu se mai iau contracte, deşi piaţă exista, inclusiv pe intern. Numai pentru fosta Electrica, ce îşi reface reţeaua, a avut comandă de circa 100 de transformatoare, însă patronul a continuat să trimită pentru plata salariilor şi a celorlalte cheltuieli circa două milioane de euro lunar.

Curtea de Conturi a României susţinea, în raportul public aferent anului 2015, că Al-Arrab Contracting Company Limited a încălcat contractul de privatizare a Electroputere SA Craiova încheiat cu AVAS în anul 2007 prin care a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni, întrucât nu a îndeplinit angajamentele asumate, inclusiv pe cele legate de menţinerea a 3.353 salariaţi în cel de al cincilea an investiţional.

Potrivit sursei citate, în anul 2012 Electroputere Craiova mai avea 1.021 salariaţi, în loc de 3.353 cum era prevăzut în planul de afaceri asumat de Al-Arrab Contracting Company Limited la privatizare, însă prin contractul de vânzare-cumpărare acţiuni nu s-a prevăzut o clauză penalizatoare pentru nerespectarea obligaţiei privind menţinerea în societate a numărului de personal prevăzut în acest plan de afaceri.

Divizia de locomotive (sursa info Club Feroviar)


Deși nu se poate spune că se găsește la nivelul anilor '90 când avea exporturi în țări din întreaga lume (China, Iran, Marea Britanie, Bulgaria, Polonia, Iugoslavia etc) divizia de locomotive pare a fi avut mai mult noroc.

La finele lui 2012, grupul autohton de firme Grampet, care include operatorul de transport feroviar GFR, a preluat producătorul de locomotive Electroputere Craiova, dar și reparatorul de locomotive Reloc SA, cea mai importantă companie din zona reparațiilor și modernizării de locomotive din România, pentru o sumă ce nu a fost dezvăluită presei.

La vremea respectivă, Grampet Group a achiziționat activitatea de producție de locomotive de la Electroputere Craiova, fosta Divizie de Vehicule Feroviare și Urbane- DVFU care a fabricat peste 1.000 locomotive electrice și peste 3.000 locomotive Diesel electrice de-a lungul timpului.

Noua entitate se numește acum Electroputere VFU SA. Totodată, Grampet Group a achiziționat și fabrica Reloc SA Craiova, tranzacție ce i-a permis să-și consolideze activitatea de reparații de locomotive și material rulant.

La doi ani de la preluarea afacerii, a apărut și prima locomotivă fabricată la Craiova de către Electroputere VFU – Reloc. Noua locomotivă diesel de 1250 CP a fost realizată în parteneriat cu producătorul american Caterpillar.

Fabrica de la Craiova are o capacitate de trei locomotive pe lună, existând deja un precontract în Europa de Vest pentru opt unități. Locomotiva Terra Nova este destinată serviciului de manevră grea şi transportului de marfă şi poate rula pe linii de cale ferată cu ecartament îngust, normal sau larg, putând fi utilizată în majoritatea sistemelor feroviare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24132 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  a rezistat ceva (Joi, 21 noiembrie 2019, 13:23)

  Zentrix [utilizator]

  ....
  • -3 (21 voturi)    
   si asa se pierde savuar-ferul oltenesc (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:31)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Zentrix

   si tehnologia copiata de la perifzii apuseni.
   Ne fura domne'.
   • +14 (16 voturi)    
    Nu sunt chiar apuseni ci nordici! Suedia. (Joi, 21 noiembrie 2019, 16:03)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

    Tehnologia de fabricare a locomotivelor electrice de la Electroputere a fost nu copiata ci cumpărată din Suedia care este traversata în nordul sau de o banda de meridiane ce trec de asemenea și prin Romania.

    Vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/CFR_Class_EA
 • +31 (33 voturi)    
  UN DOSAR (Joi, 21 noiembrie 2019, 13:28)

  vodatepes [utilizator]

  Uite un dosar de unde DNA ar castiga o piine buna. Nu se autosesizeaza? Chiar dacă la cumpărare reprezentanţii firmei saudite au anunţat că nu vor vinde terenul, ci vor dezvolta activitatea fabricii, la sfârşitul anului 2011 au vândut dezvoltatorului imobiliar K&S Developments circa 12 hectare de teren din curtea societăţii cu un preţ vehiculat de 30 milioane euro, unde a fost ridicat un mall care poartă numele de ElectroputereParc. Deci alo DNA AVETI DE LUCRU.
  Curtea de Conturi a României susţinea, în raportul public aferent anului 2015, că Al-Arrab Contracting Company Limited a încălcat contractul de privatizare a Electroputere SA Craiova încheiat cu AVAS în anul 2007 prin care a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni, întrucât nu a îndeplinit angajamentele asumate, inclusiv pe cele legate de menţinerea a 3.353 salariaţi în cel de al cincilea an investiţional.
  • +4 (28 voturi)    
   Din pacate DNA a asteptat coacerea dosarelor (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:13)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Daca DNA actioneaza doar post-factum, cind raul e spectaculos dar deja ireparabil, ar trebui acuzata de favorizarea infractorilor.
  • -7 (21 voturi)    
   Și pănă acum ce-au făcut? (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:17)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Începând cu marea Kioveși!?
   • +3 (9 voturi)    
    Incepand cu ocarmuirea psd. (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:37)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    .
    • +1 (11 voturi)    
     Da, cu toți. (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:18)

     Tayen [utilizator] i-a raspuns lui midufi

     Doar că aia se dădea „mare campioană anticorupție”.
  • -15 (25 voturi)    
   stai asa (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:31)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   care e problema? O firma nu are voie sa vanda terenurile pe care le detine?
   • +13 (15 voturi)    
    Pe bune... (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:03)

    brigadierul [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Incerc sa imi dau seama daca esti Prost sau Idiot!
   • +3 (3 voturi)    
    nu (Joi, 21 noiembrie 2019, 22:31)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    daca a semnat un contract prin care se angajeaza sa investeasca in productie, si nu sa faca afaceri imobiliare cu terenul
    • -2 (2 voturi)    
     comnuistilor (Vineri, 22 noiembrie 2019, 11:30)

     levierul [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     O firma trebuie sa faca bani. Asta e menirea ei. Daca legile sunt respectate, este treaba guvernului si a institutiilor statului. In acest caz, legile s-au respectat, deci care e problema? Ca sunteti voi saraci si prosti? Pai si peste 100 de ani tot asa veti fi.
  • +6 (12 voturi)    
   Gogule, unde vezi coruptia aici? (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:06)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Faptul ca niste investitori nu au repsectat termenii contractuali e in primul rand sarcina altor institutii si nu a DNA.
   Daca ai dovezi ca aia care trebuiau sa vegheze la respectarea contractului au luat parandarat te rog sa te prezinti la DNA cu dovezile.
   • +6 (10 voturi)    
    dovezile (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:22)

    vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Dovezile le strange DNA-ul desteptule.Poate cere prezentarea celor care trebuia sa urmareasca derularea contractului la DNA sa dea unele explicati. Daca aia nu au monitoirzat contrctul de privatizare se cheama ABUZ IN SERVICIU. Baieti din partea statului nu au monitorizat contractul de privatizare si au creat un avantaj unei parti. Deci ai auzit de abuz in servicu ca doar lui Kovesi ii placea sa ii incadreze pe toti la abuz in serviciu. Mai vrei dovezi?
    • 0 (6 voturi)    
     voda'n loboda.. (Joi, 21 noiembrie 2019, 16:57)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

     Bai voda, DNA nu strange toata ziua dovezi la intamplare de pe strada. Trebuie sa existe o suspiciune rezonabila de fapta care intra in competenta DNA. Altfel s-ar duce oricine sa declare o tampenie si ar pune procurorii pe drumuri sa caute deovezi.

     Care este suspiciunea aici? Scrie clar in articol ca nu a existat nici o clauza penalizatoare pentru nerepectarea angajamentului din contract. Tipic #ciumarosie. Asta este tot. Daca ai dovezi ca cineva a primit mita pentru asta, du-te tu la DNA. Desi cred ca s-a prescris totul daca au trecut 12 ani de atunci.
     • -2 (2 voturi)    
      eventual ciuma galbena (Joi, 21 noiembrie 2019, 22:32)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      privatizarea s-a facut in 2007
      • +1 (1 vot)    
       un pic maronie.. (Vineri, 22 noiembrie 2019, 3:26)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui srpc

       culoarea favorita a lui Tradiceanu, cum ar zice aia de la timesnewroman.
     • -2 (4 voturi)    
      niet "ciuma rosie"! :P (Vineri, 22 noiembrie 2019, 1:02)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      In 2007 era ciuma lu' Base! :P
      M-as mira ca la AVAS sa nu fi fost chiar numele de care m-am lovit eu prin diverse locuri, de-a lungul timpului, incepand cu 2002! :P
      • +4 (4 voturi)    
       probleme cu memoria?.. (Vineri, 22 noiembrie 2019, 3:28)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

       In 2007 aveam guvernul Tariceanu2, sustinut in parlament de PSD.
    • 0 (0 voturi)    
     Pai s-a dezincriminat! >:( (Vineri, 22 noiembrie 2019, 1:00)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

     "Follow the money"! :P
    • 0 (0 voturi)    
     sa ancheteza bah SS-ul lui Floarea (Vineri, 22 noiembrie 2019, 15:53)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

     Ca de-aia e Sectie Speciala si are dreptul sa ceara orice dosar vrea muschiul lor.
     Dupa ce 6 ani ati stat cu tunurile pe DNA si pe Kovesi acum vreti sa ancheteze chestii? Pai poate vreti dovezi si de SRI ca e caz de subminarea economiei nationale? Ups, nu se mai poate fiindca SRI trebuie sa mucles daca are dovezi de genul asta. Si cine a facut asta?
     Hotii pe care ii sustii din orice pozitie.
   • +6 (6 voturi)    
    dovezi (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:23)

    vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Diferenta intre cumpara cu 2.34 milioane euro si revanzarea cu 30 milioane de euro. Vezi ca e un caz asemantor cu a lui Becali. Mai vrei dovezi?
    • 0 (0 voturi)    
     cand o sa imi spui cine a decapitat DNA-ul (Vineri, 22 noiembrie 2019, 15:57)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

     o sa iti spun mai multe.
     Eu nu zic ca acolo nu o infractiune grosolana Gogule ci ca cei care trebuiau sa-i ancheteze au fost legati in lant fix de cei care au furat, adica politicienii. Si chiar daca toti au furat, mai mult sau mai putin, trebuie sa recunosti ca PSD-ul este cele care a daramat Justitia.
     Sa iti aduc aminte de perfomantele PNA-ului lui Nastase?
   • +6 (8 voturi)    
    Dar (Joi, 21 noiembrie 2019, 16:02)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Tie nu ti dau cu virgula cifrele? Privatizare 82% catre arabi cu 2 mil de euro, iar apoi vanzare partiala de teren cu 30?? Adica totusi.. cum s a ajuns la cifra de 2 mil? DNA-ul ar trebui sa investigheze modul in care s a facut evaluarea initiala. Apoi verificat de catre organele competente ce clauze au fost incluse in privatizare.. ca poate nici n au fost. Iar aici iar ar fi caz de DNA..
    • 0 (0 voturi)    
     poate ca SRI-ul ar fi avut ceva raspunsuri (Vineri, 22 noiembrie 2019, 15:59)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

     Dar dupa dorinta iubitului partid Unic PSD, SRI-ul nu mai are voie sa colaboreze cu DNA-ul si sa ofere dovezi. Eu nu zic ca nue un caz de manual de furt ci ca PSD-ul, al carui postac este vodatepes, este cel care face totul pentru oprirea anchetelor de genul asta.
 • +26 (26 voturi)    
  asa este cand faci privatizari catre arabi! (Joi, 21 noiembrie 2019, 13:34)

  bancher [utilizator]

  Sauditii au cumparat toata Electroputere ptr 2.34 mil euro, si numai din vanzarea pamantului au incasat 30 mil euro....AVAS si statul roman iar au fost pacaliti, la fel cum au fost pacaliti si la privatizarea IMGB, Aro, Roman etc.
  Piata exista, Electroputere ar mai putea trai din reparatii de transformatoare electrice, dar nu mai vrea sauditul sa primeasca comenzi.
  Eu zic ca statul sa anuleze privatizarea, si sa ia firma inapoi. Arabul s-a obligat prin contract sa tina 3353 salariati, nu i-a tinut, a incalcat clauzele, sa se nationalizeze firma si arabul sa plece inapoi in Arabia Saudita. Nu riscam niciun fel de sanctiuni, Arabia Saudita nu face parte din randul tarilor democratice.
  • +19 (21 voturi)    
   statul a fost (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:10)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   cu siguranta pagubit masiv.
   Nu acelasi lucru l-as spune si despre reprezentantii statului care au vandut activele, care, cu siguranta, au facut averi din spagile incasate.
  • -7 (27 voturi)    
   Noi nu avem și n-am avut D.N.A. niciodată! (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:17)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Kioveși și ceilalți a fost doar un instrument de luptă împotriva adversarilor politici și atît!
   • +2 (16 voturi)    
    Aiurea. (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:36)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Urmeaza sa ne vorbesti de binefacerile ocarmuirii psdiste ?
   • +4 (12 voturi)    
    Bati campii... (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:37)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Cine crezi ca a autorizat vanzarea si vanzarile acestor societati? Nu oamenii politici? Daca ii ancheteaza DNA-ul o sa tipi aici ca DNA este doar un instrument de lupta impotriva adversarilor politici.
   • +2 (2 voturi)    
    au fugit de astfel de dosare (Joi, 21 noiembrie 2019, 19:33)

    credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    ancheteaza dosare gen Dragnea,mischie,unde se poate face foarte usor rechizitoriul,nu imgb,electroputere,pt ca isi prind urechile in dosarele contabile,nu sunt pregatiti!
    doar la ridicarea unor sume mari drept salariu,pt atat sunt pregatiti!
  • -1 (5 voturi)    
   Asa se intampla cand nu faci privatizarea la timp (Joi, 21 noiembrie 2019, 16:51)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   In 2007, Electroputere era un zombi, un mort-viu. De aia a si fost cumparata de o firma fantoma pe 2 lei. Da, pe doi lei. Pentru ca nimeni nu a mai vrut sa cumpere acea companie, oricat a mai incercat guvernul sa gaseasca cumparatori.

   Electroputere nu putea sa fie salvata decat intr-un singur fel: vanduta rapid in perioada 1990-1995 catre un investitor strategic, pe bani putini, dar cu garantii ferme ca aia nu taie tot pe acolo si vand. Inlcusiv cu clauze fereme de anulare a privatizarii.

   Era singura sansa ca Electroputere sa aiba acces la tehnologia noua, de anii 90 (ei aveau tehnologie de anii 60), la bani, la management profesionist si la piete externe.

   Cei care au omorat Electroputere in anii aia au fost Iliescu si Vacaroiu, care nu au inteles nimic din toatea astea si au preferat sa pastreze Electroputere ca firma de stat (Iliescu declara chiar asa: Daca Renault poate, o sa putem si noi)

   Atunci a fost ucisa compania asta. Ce am vazut in ultimii 20 de ani a fost doar o firma-zombi. Ei, acum a murit pana si zombiul. E trist ca putea sa fie salvata, dar nu in 2007.
   • -2 (2 voturi)    
    ok, asa o fi... (Vineri, 22 noiembrie 2019, 1:05)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    ... Dar care e faza cu pretul terenului? >:
  • -1 (1 vot)    
   bula! :P (Vineri, 22 noiembrie 2019, 1:04)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Mai ales ca in 2007 era "pe bula imobiliara" - iar in 2011 preturile deja scazusera cu vreo 40%! :P
 • +6 (18 voturi)    
  "Prin noi insine!" Statul o poate cumpara si uni (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:09)

  D-or [utilizator]

  Capitalismul e pe deplin construit in Romania, deci nu mai trebuie sa luam decizii pe criterii politice, putem gindi economic, fara frica de a fi acuzati de comunism.

  In definitiv, si SUA si-a ajutat bancile cind a fost necesar si Germania industria.

  Statul poate infiinta o firma cu capital de stat care sa cumpere ce a mai ramas din Electroputere si o poate retehnologiza, eventual, o poate face apoi filiala a unei alte intreprinderi de stat care ar avea nevoie de productia Electroputere.

  Hai, curaj PNL, onoreaza-ti deviza!

  Prin astfel de masuri, se poate relansa economia si cistiga respectul natiunii pentru generatii.

  Rolul statului nu trebuie redus la inlesnirea unor ghisefturi, trebuie actionat concret in nume propriu. .
  • +2 (10 voturi)    
   Vad ca vreti sa repetati eroarea (Joi, 21 noiembrie 2019, 16:54)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Electroputere a murit pentru ca nu a fost vanduta in anii 90 catre un investitor strategic din spatiul vestic. A murit pentru ca a fost tinuta prea mult in bratele statului. A murit pentru ca nu a avut acces la tehnologie noua, la bani, la management profesionist, la piete externe. A, si produs pierderi uriase pentru statul roman. Acum vreti sa o luati de la capat? Lasati mortii in pace.

   Vreti sa vedeti cum arata solutia de salvare? Priviti la Dacia. Era singura solutie posibila,
   • +4 (4 voturi)    
    a fost vandut imgb pe un dolar (Joi, 21 noiembrie 2019, 19:35)

    credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    de un destept pe nume ciorbea la norvegieni,care au luat o presa de cateva zeci de mil de dolari si au vandut cantina pe un dolar altoit!
    • +1 (1 vot)    
     din nou: MANAGEMENT (Vineri, 22 noiembrie 2019, 9:55)

     MG [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

     contract facut de Dăncili
  • +3 (5 voturi)    
   inca mai crezi in statul providential (Joi, 21 noiembrie 2019, 17:11)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Uitate-te la mangementul companiilor de stat, capusate de pile si nepoti. Din aia cu managementul la Spiru sau la acdemai SRI. In astia ai tu incredere? Esti naiv sau prost intetionat.
   Sau un comunist in blana de furto-social-democrat.
   • 0 (0 voturi)    
    Trebuie Legea Raspunderii Manageriale (Vineri, 22 noiembrie 2019, 10:10)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Care se aplica in toate statele vestice inca din anii '65-70 atit prt privat cit si pt stat.

    Cine falimenteaza o firma este trecut intr-un registru national si nu mai are voie el si rudele pina la gradul 4 sa mai cionduca sau sa influenteze activitatea vreunei firme. Si daca e actionar, are drept la profit, dar nu are drept de vot.

    La noi nici nu s-a vorbit vreodata de asa ceva.
    • 0 (0 voturi)    
     Legi exista cu duiumul (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:04)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Trebuie o Justitie puternica si independenta. O colaborare intre SRI si Justitie. Si condamnari cu executare si confiscarea averii nu smiorcaieli ca le-au pus catuse unor ilustri politicieni.
 • +8 (26 voturi)    
  Noi, ca nație, nu merităm să mai avem nimic. (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:21)

  Tayen [utilizator]

  Ceaușescu ne-a lăsat cu de de toate, cum se zice. Inclusiv cu bani de primit. Și noi ce-am făcut!?
  SUNTEM SINGURA NAȚIUNE DE PE PĂMÂNT CARE ȘI-A FURAT, DISTRUS SAU LĂSAT DE IZBELIȘTE CEEA CE I-AU LĂSAT ÎNAINTAȘII!
  • +6 (8 voturi)    
   Nu suntem singura... (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:43)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Jaf s-a facut in cam toate tarile in care s-au prabusit regimurile totalitare. Bine ca nu am avut razboi, precum in Iugoslavia sau Siria.
   • +3 (9 voturi)    
    Lasă țările exsovietice. (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:22)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    În Europa. Au făcut așa ceva polacii? Sau boanghenii? Nu cred.
  • +1 (7 voturi)    
   Minus! (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:49)

   Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Adevarul nu ne place.
  • +4 (12 voturi)    
   Multe neadevaruri... (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:37)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   1. "Ceausescu ne-a lasat cu de toate" - eram o turma de copii de tarani, adusi la oras si pusi sa munceasca pe ce voia muschiu' lui. Taia apa si curentul cand voia el, iar mancare ? La coada la mancare stateai cu orele. Mancai ce iti dadea el, te imbracai in ce gaseai. Se lua de la gura oamenilor pentru a se intretine un vis: ca ne facem noi o tara industrializata. Inovatie, cercetare, 0. Ne faceam ca avem, dar ne minteam, totul era o vrajeala.

   2. Ce nu vi s-a spus, dar nici nu v-ati batut capul sa aflati, e ca "toate" cele lasate de Ceausescu erau pe duca. Fabricile, combinatele, erau oricum intr-o stare foarte proasta. Nu e de mirare, ca in vara lui '89, cand a platit datoria, nu a vrut sa relaxeze consumul. Pai de ce sa nu le dai oamenilor sa manance, daca ai "de toate" ? Pariul lui cu industria nu i-a iesit. Dar asta nu s-a spus in gura mare la televizor, si ce nu ne spune TVR si mai apoi A3 si Romnaia TV, nu exista. Datoria a platit-o cu carca celor de la tara. Industrializarea a fost un vis care nu s-a adeverit. Faptul ca erau niste colosi industriali care scoteau fum pe cos, nu inseamna ca erau si rentabil. Marx i-a dat tzeapa lui Ceausescu... Ghinion ! Cu asta ne-a lasat. Cu consumul taiat la maxim, oamenii redusi la stadiul de vite, mai produceai ceva, dar nu inseamna ca se merita.

   3. De furat, s-a furat. Si se va mai fura. Cei care traiesc in cultul comunismului, care nu accepta si partile bune ale tranzitiei, fac cumva si tot pe aia care au furat ii voteaza. Cand romanii au avut si altfel de sefi, prin multinationale sau prin strainatate, sefi care nu si-au mai furat caciula si care i-au pus cum trebuie la munca, pe rezultate si perfomanta, a iesit ceva. Altfel, cu toate scursurile PCR-FSN-iste, nu iese nimic decat parjol.
   • +7 (7 voturi)    
    Pentru cei tineri care vor sa stie (Joi, 21 noiembrie 2019, 17:06)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Erau trei bube majore cu industria romaneasca in 1990, bube care la final duceau inevitabil la faliment.

    1: Tehnologia cumparate fusese buna, dar era tehnologie de la finalul anilor 60. In 1990 era complet depasita, statul comunist nu a mai putut sa sustina investitiile si achizitia de tehnologie noua

    2. Alegerile comunistilor au fost complet gresite. alegeri facute in anii 1960-1970: aparea deja industria semiconductoarelor, se cerceta in domeniul electronicii de putere, apareau microprocesoarele. Noi am investit ca sovieticii in anii 30, in industria grea, care nu mai era cine stie cat de rentabila: aveai nevoie de materii prime din greu, de energie, de munca manuala. randament prost, bani investiti gresit

    3. Sistemul economic era complet viciat. Totul era comandat de la centru, deciziile le luau niste politruci care nu stiau pe ce lume se afla, directorii erau promovati pe baza de legaturi cu partidul si cu securitatea, nu exista nimic legat de meritocratie, salariile erau uniforme, indiferent ce faceai.

    Compara sistemul asta cu un sistem capitalist si iti dai seama ca sansele de succes sunt egale cu sansele sa bata FC Voluntari pe Barcelona saptamana viitoare, la fotbal.

    Cam asta era situatia industriei romanesti in 1990. Dar sa nu fiu gresit inteles: se putea salva partea viabila din acel sistem, dar numai prin privatizari rapide, facute pe bune. Ori atunci poporul chiar nu accepta asta: "Nu ne vindem tara" era deviza zilei, Iliescu castiga alegerile cu 90% si asa mai departe.

    Fara o privatizare catre un partener strategic in anii 90, soarta companiei Electroputere a fost clara: faliment, mai devreme sau mai tarziu, E de mirare ca a mai supravietuit atat. Privatizarea catre arabii aia in 2007 a fost o gogoasa, a fost o afacere 90% imobiliara, de fapt.
    • +3 (3 voturi)    
     Asa este (Joi, 21 noiembrie 2019, 18:30)

     Libanu [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     In mod normal, Romania trebuia sa continue sa cumpere tehnologie, sau sa dezvolte tehnologii proprii, dar asta costa bani. Ceausescu a vrut sa scape de datorii, si de-asta nu s-au mai facut investitii majore in tehnologie. Cred ca pina pe la inceputul anilor 80 am fost doar cu un pas mic in urma occidentului din punct de vedere tehnologic. Si tot pentru cei tineri care vor sa stie, pe linga legaturile cu partidul, in functii de conducere ajungeau caractere inferioare, yes-men. Apartenenta la PCR era necesara dar nu garanta promovarea. Trebuiau sa fie efectiv jigodii pentru a ajunge sus. Trebuiau sa fie intotdeauna de acord cu superiorii si nu puna la indoiala ordinele. Asta pornea de la Ceausescu, iar lingaii lui la randul lor aveau lingaii lor, iar lingaii lingailor aveau lingai mai mici, si asa mai departe. Fiecare lingau, de frica, ii raporta lingaului de mai sus numai ce voia sa auda. Daca la un moment dat aparea o problema in lantul de lingai, se scoteau unii pe altii, ca sa nu se rupa si sa cada tot lantul. Am facut practica in studentie pe platforma Pipera la o intreprindere care acum nu mai exista. Seful de la cercetare-dezvoltare era un absolvent de Stefan Gheorghiu. Zero cunostinte tehnice. Inginerii din subordine erau in mod deschis frustrati de situatie, dar nu aveau de ales. Peste tot era la fel.
 • +11 (13 voturi)    
  .... (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:34)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  votati ca prostii hoti si apoi va plangeti ca nu mai exista industrie ... in piata e competitie, nu ai performante => o sa mori.

  cand puneti un prost analfabet sa conduca o companie de milioane de $ care trebuie sa performeze in piata libera si apoi da faliment... oare cine e de vina !
  • -1 (13 voturi)    
   Electroputere a fost privatizata in 1997 (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:44)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   de catre AVAS, iar la putere erau Conventia democtatica si Victor Ciorbea....nu poti sa spui ca am votat cu prostii.
   • +4 (8 voturi)    
    partial gresit (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:37)

    DoarEUEUEU [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    in 97 au fost vandute doar o parte din actiuni (30-40% restul au rams la stat), apoi in 2007 statul a vandut catre un om de afaceri din arabia saudita. Atunci, in 2007, tot PSD si ALDE erau in guvernare... ma rog atunci erau in PNL: majoritatea.
    • +1 (5 voturi)    
     @Adriene, numai prostii vorbesti (Joi, 21 noiembrie 2019, 17:08)

     salvatore [utilizator] i-a raspuns lui DoarEUEUEU

     In 2007 PNL guverna cu PM Tariceanu. Tu vrei sa spui doar ca acel guvern avea sustinerea pesedistilor ca sa poata face fata hoardelor securiste basiste. Aia da, asa e.
    • +1 (1 vot)    
     CSAT (Vineri, 22 noiembrie 2019, 1:10)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui DoarEUEUEU

     Presedinte era Basescu - el conducea CSAT! :P
 • +10 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:34)

  [anonim]

  • +8 (12 voturi)    
   Nici consumul nu-i inteligent. (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:54)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Să crești consumul fără să ai în țară producători de bunuri este o prostie enormă.PSD au crescut consumul și au crescut importurile,nepotismul,curvele lui Dragnea și fudulia la curul gol,că-i sexi,au făcut ca dezechilibrul balanței comerciale să fie grav afectat.Și nici nu mai poți face mare lucru să îndrepți lucrurile.Ca să reduci consumul ar trebui să reduci salariile,pensiile,ajutoarele sociale.Nu se poate face.Nu-i legal și nici nu ar rezolva.Trebuie o politică să crești producția în țară,dar asta nu se face peste noapte.Vor dura ani și românii poate vor înțelege să nu mai voteze PSD,încât PNL,USR,PMP să poată veni cu politici care să îndrepte situația.
   • +1 (1 vot)    
    In scris (Joi, 21 noiembrie 2019, 18:43)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    aici pe HN mai toți critica, si buna dreptate , dar la vot tot comunistii sunt votati !

    Adevarul este dureros:
    Omul sfințește locul !
    Absolut toate țările foste coloni sovietice au schimbat macazul și se dezvolta !
    La noi Nimic, poporul a ales formula mai simpla , sa emigreze și țara se duce de râpa
    Sincer , care este majoritate acum in țara?
    Copii, pensionari, cei care prefera sa stea in confortul socialist românesc ( bugetarii) și un număr de cetățeni care nu poseda nici o aptitudine inclusiv aceea de a munci...

    Ex: Germania și Japonia au fost distruse după al doilea război și omul OMUL , a refăcut și inovat fiind cele mai dezvoltate.
    Lăsați vrăjeala ca am avut comunismul , și după ‘89 ce s-a realizat ? 0 sau Zero
 • -2 (14 voturi)    
  k (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:37)

  cartofiprajiti [utilizator]

  pentru ce e mai e nevoie ????? ...ceausescu a murit...traiasca occidentul care ne reguleaza la rece ...politiceni m/ie
 • +5 (7 voturi)    
  Bravo baetzi (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:40)

  dandantheman [utilizator]

  Acum, sa dam drumul la chinezi sa faca ce nu suntem noi in stare.
 • +9 (11 voturi)    
  Foarte bine (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:46)

  Mihail. [utilizator]

  Construiti niste mall-uri in loc.
  • +4 (4 voturi)    
   Unul deja s-a construit de vreo 5 ani. (Joi, 21 noiembrie 2019, 17:12)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   In Sectia Aparataj functioneaza deja Electroputere Mall cu Auchan ancora principala. Dar asta e doar cam 20% din suprafata totala a fabricii. Dupa '90 am citit pe undeva ca aveau cam 150 de ha in proprietate. Va imaginati cam cat valoreaza de fapt pamantul de sub fabrica asta si de ce a fost falimentata? Daca era amplasata la 10 km de Craiova va spun eu ca functiona si azi, dar din pacate este acum in interiorul orasului si accesul in zona este foarte usor. Asa ca n-a avut nici o sansa de supravietuire.
 • +1 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:11)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   yeap, sure... (Vineri, 22 noiembrie 2019, 1:13)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui

   A venit PNL, a rasucit un comutator si... PAC!! gata!! fabrica s-a inchis!!
   Mai ai multe prostii de dat pe vuvuzea? >:)
 • +8 (12 voturi)    
  Dureros ce au facut HOTII cu tara asta! (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:16)

  Entiu [utilizator]

  Dureros ce au facut HOTII cu tara asta!
  Nici un hot nu a fost descoperit pina-n prezent!
  Am ajuns din nou o tara agrara!
  Ceausewscu nu a suportat statutul acesta : ,,Romania tara agrara"
  Democratii, care au furat, le convine!
  • +5 (7 voturi)    
   Bre, chiar Ceausescu a facut asta (Joi, 21 noiembrie 2019, 17:10)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

   Intre 1970 si 1990, toata industria a fost biciuta sa scoata bani. Nu s-a mai investit nimic, nu s-a mai cumparat tehnlogie, deciziile economie au fost eberante, s-a vandut la extern si sub pretul de productie, ca sa lichidam rapid datoria. In 1990, industria era cu un picior in groapa, practic era in faliment.

   Urmasii lui Ceausesc, Iliescu si compania, au facut restul: au refuzat sa vanda ce era viabil.

   Ia vezi, compania Dacia mai exista? Cata masini produce pe an? Cati oameni sunt angajati acolo? DE CE mai exista?
 • +7 (9 voturi)    
  Cât de jos am ajuns... (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:29)

  martino12 [utilizator]

  Românii au geniu tehnic, istoria acestei firme o dovedește din plin. Poate că ne vom reveni vreodată, dacă vor veni la conducere niște oameni care să iubească țara și oamenii ei. Mă rog, acum este la modă să înjuri tot ce e românesc.
 • +6 (8 voturi)    
  PROHOD-ul la români (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:31)

  MG [utilizator]

  Multe din fabricile vestice de la care Electroputere a cumparat licențe - deci firme de succes în PROIECTARE și PRODUCȚIE - nu mai EXISTA in ziua de azi, sau nu cu atatia angajati. Tinind cont de disparitia pietei interne si de lipsa calitatii managementului (care firma româneasca a avut management performant?) era inevitabila disparitia uzinei... In general, industria grea se comaseaza la nivel global dar noi nu am avut viziunea de a le salva. NICI-O uzina grea nu a mai supravietuit in Romania si in zona.
  Ar trebui sa ne axam pe IT, software, servicii, auto - cat mai avem. Agricultura de ex. are un potential mare de crestere.
  MANAGEMENTUL ne lipseste in toate domeniile..
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:32)

  [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
   corect, dar incomplet (Joi, 21 noiembrie 2019, 16:50)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui

   Ce spusi este corect, dar incomplet: CINE i-a votat pe Olgutza, Manda, etc?

   De ce craiovenilor nu le-a pasat ca dispare uzina care era nu doar mandria orasului, ci facea locomotive pentru toata tara?
   De ce craiovenilor nu le-a pasat de toate locurile d emunca disparute o data cu Electroputere?
   O sa se angajeze mii de oameni la Mall?!

   Mafia, cum spui, dar CINE a adus la putere maifa ceasta, nu alegerile libere?!
   • +3 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 noiembrie 2019, 17:25)

    [anonim] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

    • 0 (0 voturi)    
     Iarasi (Vineri, 22 noiembrie 2019, 11:18)

     Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui

     Iarasi "corect, dar incomplet"!

     "intr'o tara normala, pe oricine votezi, pe oricine, regula este ca cel ce cistiga face tot posibilul sa fie bine"

     Perfect de acord!
     Numai ca:

     1. Noi NU suntem intr-o tara normala, inca din 1990 ion ilici zicea de DEMOCRATIA ORIGINALA
     2. Suntem acum la sfarsitul lui 2019, au trecut 30 de ani de libertate. In 1990 si chiar 1992 avem scuze ca am votat prost, dar DUPA ACEEA, daca vedem bine ca politicenii pe care i-am votat sunt si hoti, si incompetenti, de ce tot pe ei ii alegem!?

     De ce credeti Dvs. ca dinicolo "regula este ca cel ce cistiga face tot posibilul sa fie bine"?
     Pentru ca sunt supraoameni?
     Pentru ca sunt sfinti?!
     NU!

     Pentru ca ii obliga electoratul!

     De ce la noi electoratul tolereaza, ba chiar iubeste, pe cei care distrug econimia tariii!?
 • +5 (13 voturi)    
  mărci celebre care au dispărut (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:44)

  MG [utilizator]

  KODAK, SAAB auto, PONTIAC, COMPAQ, PAN-AM, Thomas Cook, POLAROID, OLDSMOBILE, AMOCO, Singer, Vauxhall, Chrysler, Dodge

  Fabrica trebuia privatizata pe un euro, precum SIDEX si poate se salvau locurile de munca si productia.

  Restul este istorie
 • 0 (8 voturi)    
  bataie de joc (Joi, 21 noiembrie 2019, 16:53)

  Stefan534324 [utilizator]

  pana la urma aveau dreptate FSN-istii in 90 ca daca vin astia vand tara si aduc mosierii. Exact asa a fost.
  • +3 (3 voturi)    
   ai uitat de "Nu ne vindem tara' Jorjica (Joi, 21 noiembrie 2019, 17:38)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Uita-te la averile FSN-PSD si o sa iti dai seama cine sunt mosierii, cine a vandut tara in avantajul personal samd.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 noiembrie 2019, 17:42)

   [anonim] i-a raspuns lui Stefan534324

 • +4 (8 voturi)    
  de ce? (Joi, 21 noiembrie 2019, 16:54)

  Cetateanu [utilizator]

  De ce Grampet poate ce n-au putut marii manageri prazuluii? Politichia rosie a distrus tara ... fara sa puna nimic in loc. Da nu numai acolo: sa le aduc aminte idiotilor de la semanatoarea ca atunci cand a venit JohnDeer au iesit in strada ? Si acum : in loc se inalta blocuri!
 • +7 (9 voturi)    
  Sa judecam putin. (Joi, 21 noiembrie 2019, 16:59)

  radu222 [utilizator]

  Ar fi trebuit sa se inceapa privatizarea fabricilor prin anii 1992-1993 cat inca mai stateau in piciare, prin licitatii deschise, dar nu s-a dorit.
  Aduceti-va aminte de NewHolland care a venit sa cumpere uzina Semanatoarea. Noi nu ne vindem tzara! a fost manipularea pusa la cale de FSN.
  In perioada 1980-1989 nu s-a mai investit nimic in repararea si modernizarea fabricilor existente, nu s-au mai adus piese originale din import - trebuiau rambursate inainte de scadenta imprumuturile facute.
  Aduceti-va aminte cum au fost capusate toate prin numirea in CA a politicienilor si a tor felul de pilosi. Practic, privatizarea a inceput prin anul 2000 cand toate obiectivele economice de stat erau falimentare si intr-o stare fizica foarte proasta.
  Contractele de privatizare s-au facut de asa maniera incat au permis cumparatorilor sa le taie si sa vanda fierul vechi la export. Cine a aprobat sa se dea fierul vechi la export?
  In ultimii 3 ani PSD s-a ocupat numai de destructurarea justitiei. De curand a dat o lege prin care judecatorii si procurosii sa iasa la pensie pe la 50 de ani. Chiar daca s-a amanat putin, nu cred ca va fi oprita acesta lege. Interesul este sa nu aiba cine judeca faptele de coruptie, Cine sa mai rascoleasaca atatea dosare de privatizare frauduloasa? Votati PSD, in curand o sa ajungem ca in Venezuela.
  Acum cumparam trmvaie din Turcia cand le putem produce la Arad, vrem trenuri de mare viteza din China cand la Craiova sa produc trenuri care merg cu 160 Km/ora. Aduceti-va aminte de vizita lui ponta in China.
  • 0 (0 voturi)    
   imi pare tare rau (Vineri, 22 noiembrie 2019, 11:24)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui radu222

   Imi pare tare rau ca nu pot sa spun decat ca ia perfecta dreptate!
   Nu '93, trebuia din 1990: Toyota si alte firme japoneze vroiam cu disparare sa intre in Europa, ne-ar fi retehnologizat pe gratis fabricile, ca era in interesul lor SA PRODUCA!
   Nu sa le cumpere pe degeaba pentru speculatii imobiliare ...

   Spunece cineva de "marci celebre care au disparut", si dadea exemple de firme occidentale mari, cu vechime, care au ajuns la faliment. Dar asta s-a intamplat dupa 2000, DACA si la noi uzinele erau privatizate in 1990, am fi avut macar un deceniu in care sa mearga bine!
 • +2 (2 voturi)    
  nu vrem Kent, nu vrem valuta, (Vineri, 22 noiembrie 2019, 9:21)

  revo [utilizator]

  vrem pe Roman, sa ne futa. Ala de zicea sa dam industria pe 1 leu. Leul l-a luat el. Fututu l-am luat noi. Si ce ne mai plaaaaaceee!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by