Ministerul Lucrărilor Publice și Ministerul Economiei sunt noile "vedete" ale Guvernului. Acestea vor primi, conform proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, asupra căruia Guvernul își va asuma răspunderea, mai multă putere decât până acum, preluând din atribuțiile Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (programe, contracte). Această Comisie a fost controlată până la instalarea noului Guvern de persoane apropiate lui Darius Vâlcov.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul Economiei va prelua și eficiența energetică de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, precum și 600 de milioane de lei din fondurile acesteia.

Vezi aici Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care va fi obligată să ofere Ministerului Economiei o structură și 600 de milioane de lei este controlată de PSD, prin mandat de cinci ani oferit de Parlament. Practic, este dificil să fie schimbată conducerea ANRE. În schimb, îi mai sunt tăiate din atribuții, mai ales din cele bănoase.

În ceea ce privește Comisia pentru Prognoză, încă din primele zile de mandat premierul Ludovic Orban și-a îndreptat atenția asupra acestei instituții. Astfel, imediat cum a ajuns premier, Orban l-a demis pe Ion Ghizdeanu din funcția de președinte pe care o deținea de 20 de ani la Comisia pentru Prognoză.

Trebuie precizat că ministrul lucrărilor publice este Ion Ștefan, deputat PNL de Vrancea, cu afaceri foarte profitabile, devenit cunoscut după ce a declarat incorect că deține o casă de 910 mp. Vezi povestea casei lui Ion Ștefan. La economie, ministru este Virgil Popescu, tot deputat PNL. Vezi aici cine este Virgil Popescu.

  • Ce primește Ministerul Lucărilor Publice

Programul de finanțare a investițiilor pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare, în care se transferă fonduri publice beneficiarilor unități administrativ-teritoriale, se preiau în termen de 10 zile la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care devine succesor în toate drepturile și obligațiile Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Ministerul Lucrărilor Publice se subrogă în toate drepturile și obligațiile Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pentru Fondul de Dezvoltare și Investiții. Avansul primit și neutiliizat până la data de 31 decembrie 2019 se restituie în contul Fondului. În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a legii, Comisia de Prognoză predă Ministerului Lucrărilor Publice toate contractele de finanțare încheiate cu beneficiarii și întreaga documentație depusă de solicitanți. Fondul se desființează la data încetării contractelor preluate.

Ministerul Finanțelor nu va mai acorda împrumuturi pentru alimentarea Fondului, iar pentru contracte în derulare, finanțările se diminuează la valoarea cheltuielilor aferente lucrărilor efectuate și recepționate.

În termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii se preia Programul "gROwth-investim în copii, investim în viitor" la Compania Națională de Investiții (CNI), care devine succesor în toate drepturile și obligațiile Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Sumele necesare pentru acoperirea costurilor cu Programul "gROwth-investim în copii, investim în viitor" se vor asigura prin bugetul Ministerului Lucrărilor publice și constituie venit propriu la nivelul CNI.

  • Ce primește Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Ajutorul de stat plătit pentru sprijinirea culturii de film și producției de film din România va fi suportat prin bugetul Ministerului Economiei. Furnizorul schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei, care preia de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză toate acordurile de finanțare încheiate și întreaga documentație aferentă.

În cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va funționa o structură pentru eficiență energetică. Această structură se afla până acum la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Finanțarea programelor de eficiență energetică se asigură anual din bugetul ministerului și prin atragerea de fonduri terțe, precum și a unei contribuții de la titularii de licențe în domeniul energiei.

Sumele rămase necheltuite din bugetul ANRE obținute din taxa de 2% din cifra de afaceri din energie (aprox. 600 milioane lei) vor fi transferate până la 31 martie 2020 la Ministerul Economiei.