La începutul lunii noiembrie, Bode acuza că TAROM a plătit sub conducerea Mădălinei Mezei un avans de 900.000 de euro pentru aeronave ATR în baza unui memorandum, fără a exista un contract. Bode a spus că la TAROM se află în vizită DNA, DIICOT, Poliția și Consiliul Concurenței.
Tarom a semnat un contract pentru nouă avioane ATR noi ce vor începe să vină din februarie
La începutul lunii noiembrie, Bode acuza că TAROM a plătit sub conducerea Mădălinei Mezei un avans de 900.000 de euro pentru aeronave ATR în baza unui memorandum, fără a exista un contract. Bode a spus că la TAROM se află în vizită DNA, DIICOT, Poliția și Consiliul Concurenței.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Deci ATR-urile au sens pe rute interne pe care TAROM-ul e intr-un fel obligat sa le sustina prin natura de companie nationala. Pe zboruri externe B737 sau A320. De vazut ce se va intampla si cu MAX-ul.
Pentru distantele de la noi din tara, viteza maxima a ATR-urilor este foarte buna!
Faceam alternativ poze pe geam si cu monitorul din cabina, Airbusul nu a apucat sa atinga inaltimea si viteza sa maxime.
Dar pretul ... costa 300 drumul dus si 800 dus-intors, asa ca la intoarcerea am folosit cefereul!!!
Acum toate permit aterizarea avioanelor mari: Iași, Kogalniceanu, Craiova, Timișoara, Oradea, Sibiu, Bacău, Suceava, Cluj.
Tulcea, poate, dar se lucreaza.
Și la low-cost consumul e sub 2,5 l pe 100km și zboară la 10 000 m și cu viteză dublă față de ATR!
ATR zboară la 5000 m unde turbulențele pot fi f puternice. Daca au consumul redus de ce prețul biletelor este de 4-5 ori mai mare ca la low-cost?
Blueair are contract pt 6 BMax si cu obțiune pt încă
2 și închiriere încă 12. Se pare că vor opera pe rute noi mai depărtate f ceruteTenerife, Gran Canaria, Creta, pt că au un consum f redus.
Ryanair are comandate 135 BMax.
Din nefericire toate BMax sunt încă oprite la sol, în luna martie 2020, cel mai optimist, se vor relua livrarile pt cele 5000 comandate. Să sperăm că l-a găsit și reparat defectul!
Care ar fi totuși avantajele pt ATR?
Atunci de ce fabrica lucrează continuu pe stoc?
Dacă nu se mai putea zbura cu vechile ATR-uri o categorie întreagă de angajați TAROM (de la angajații specializați pentru mentenanța ATR până la piloții cu licență de zbor ATR) ar fi rămas fără job.
Luarea unor decizii pentru aviația din România - țară cu o cronică lipsă de infrastructură rutieră dar cu o rețea densă de aeroporturi raportat la mărimea ei - nu a fost niciodată ușoară. Câtă vreme TAROM rămâne companie NAȚIONALĂ e obligată să se raporteze la mult mai multe criterii decât își imaginează pafariștii...
Un Boeing sau Airbus au nevoie de vreo jumatate de ora sa atinga altitudinea de croaziera de 8000-9000 de metri, la 10-11 k urca doar la zborurile intradevar lungi.
In timpul urcarii viteza nu e nicidecum de 800 km la ora sper ca e clar. Deci ar insemana ca magaoaia sa urce jumatate de o ora cu un consum imens ca apoi sa planeze inca jumate de ora pana la Iasi, Cluj sau Timisoara. Ma indoiesc ca acel consum fabulos poate fi atins in astfel de conditii.
Pt distanțele din România merg f bine Airbus și Boeing. Pe distanțele scurte din România: trenul și autobuzul. De exemplu București-Craiova, până ajungi la aeroport cu 2 ore înainte, deja ajungi la Craiova cu Softrans....
Avioane gen ATR sunt folosite in insulele Canare , pe distanțe de 50-100 km, prin junglă, piste f scurte.
pe rutele unde exista cerere aceste avioane nu au capacitatea de transport
diferenta de 0,3 l/100km e insignifianta , ar trebui normal ca tarom sa se bata sa transporte cat mai multi pasageri
ex: pe ruta CJ-Buc zboara in fiecare dimineata 2 avioane pline ochi , ce vor face cu attr-urile, ?sa nu mai vorbim de zgomotul produs
https://www.aerosociety.com/news/turboprop-revival/
Serios, Tarom ul pana nu trece pe mâine particulare nu v-a progresa.
Concurenta este mare și averea statului scade pe zi ce trece ...
Leasing-ul este cel mai prost instrument prin care poți ajunge să achiziționezi un bun.