Dennis Muilenburg, CEO-ul demis al Boeing, pleacă din companie cu 62 de milioane de dolari, deși nu va primi plăți compensatorii, în urma crizei avionului 737 MAX, relatează Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Muilenburg a fost concediat în decembrie, pe fondul crizei generate de prăbușirea a două avioane 737 MAX, intezicerea zborurilor cu respectivul tip de avion și oprirea producției aparatului de zbor.

Suma a fost dezvăluită în această săptămână, dificilă pentru Boeing, după ce sute de mesaje interne au fost făcute publice.

Noul CEO David Calhoun își va începe activitatea luni 13 ianuarie.

Mesajele au conținut comentarii critice despre 737 MAX, inclusiv unul care spune că avionul a fost „proiectat de clovni care, la rândul lor, sunt supravegheți de maimuțe”.

„346 de persoane au murit. În plus, Dennis Muilenburg a făcut presiuni asupra autorităților de reglementare și a pus profiturile înaintea siguranței pasagerilor, piloților și însoțitorilor de zbor. Va pleca cu 62,2 milioane de dolari suplimentari. Aceasta este corupția, pur și simplu”, a spus senatoarea americană Elizabeth Warren pe Twitter.

Calhoun, președintele consiliului de administrație al lui Boeing, este un fost director al General Electric care a condus mai multe companii în criză. El va primi un salariu de bază anual de 1,4 milioane dolari și poate primi 26,5 milioane dolari compensații pe termen lung.

Boeing a anunțat în noiembrie că Muilenburg s-a oferit voluntar să renunțe la bonusurile sale din 2019 în bani și acțiuni. Pentru anul 2018, premiile și bonusurile s-au ridicat la aproximativ 20 de milioane de dolari.

Pe lângă 62 milioane de dolari în compensații și fonduri de pensie, Muilenburg deține opțiuni pentru acțiuni în valoare de 18,5 milioane de dolari la prețul de închidere de vineri.

„La plecarea sa, Dennis a primit beneficiile la care avea dreptul contractual și nu a primit nicio compensație sau un bonus pentru 2019”, a spus Boeing într-un comunicat.