​Corporate Report: Cei 42.000 de sateliți Starlink ai lui Elon Musk ar putea salva omenirea

de A.Th.C.     HotNews.ro
Marţi, 14 ianuarie 2020, 22:22 Economie | Companii


Sateliti StarLink
Foto: SpaceX
SpaceX, cealaltă companie a lui Elon Musk, construiește Starlink, o constelație globală de comunicații care va putea include numărul uluitor de 42.000 de sateliți. Și va putea fi tot ce va exista între noi și o lume fragmentată care trăiește în realități virtuale și – de fapt – diferite.

Cum e posibil? Al doilea război mondial ne oferă răspunsul.

La începutul anilor ʼ40, o putere tiranică utilizând informațiile false, discursul urii, forța militară și puterea hegemonică controla o bună parte din Europa: naziștii. Ei controlau viața publică, știrile, economiile locale. Grupuri de rezistență erau presărate pe continent, depinzând de o unică cale de comunicare neoficială între țările libere: radioul.

Ca urmare, radiourile au fost declarate ilegale și confiscate. Una din activitățile aliaților în sprijinul luptătorilor din rezistență a fost furnizarea de radiouri pentru comunicări și știri externe.
Astăzi, radiourile nu mai sunt în pericol de a fi confiscate. Dar internetul este.

Ca serviciu livrat din cloud, piratarea internetului se petrece departe de văzul publicului, în servere și routere care transmit și Netflix și BBC, și Facebook și Google.
Se numește splinternet și este continua divizare a internetului conectat global în fiefuri separate și izolabile, fiecare putând fi controlat și gestionat astfel încât guvernele la putere să poată hotărî ce vede populația.

The Great Firewall of China este cel mai cunoscut exemplu, dar Iranul, Siria și Vietnamul controlează și ele porțiuni semnificative din internetul pentru populațiile lor. Rusia tocmai și-a completat tehnologia de a-și izola rețelele interne, serverele și utilizatorii de internet de internetul global. Iar India, în încercarea de a controla tulburările după legea anti-musulmană a cetățeniei, a folosit o metodă deosebit de dură: pur și simplu a blocat cu totul internetul. (Rezultat nedorit: angajații din India nu și-au mai putut contacta angajatorii din SUA)

O altă țară, Emiratele Arabe Unite, a folosit o abordare diferită: a scos în afara legii toate serviciile de mesagerie, cu excepția unuia pe care l-a construit cu o ușă de serviciu digitală: Totok.

Oricum se procedează, guvernele pot controla ce văd, citesc și aud oamenii din surse externe - și cenzura ce spun oamenii din țară.
Starlink poate schimba totul.

Elon Musk a prezentat recent detalii despre cum pot accesa oamenii Starlink. Va fi incredibil de simplu și va permite accesul la internet global și relativ gratuit oriunde în lume.„Terminalul StarLink are motoare de auto-reglare a unghiului optim pentru a vedea cerul. Instrucțiunile sunt simple: îl bagi în priză, îl îndrepți spre cer. Instrucțiunile pot fi urmate în orice ordine. Nu este necesar un instructaj”
Aceasta înseamnă că oricine poate accesa internetul de oriunde. Cetățenii chinezi vor putea accesa Google și informații despre Piața Tiananmen. Cetățenii ruși vor putea citi analize străine ale manevrelor financiare ale lui Putin chiar dacă Rusia va bloca sursele externe. Protestatarii indieni nu vor mai putea fi deconectați de la internet.

Desigur, guverne vor putea declara ilegale terminalele StarLink.

Dar și aceasta va fi o victorie în sine.

Cenzura funcționează cel mai bine când este invizibilă: când oamenii chiar nu știu că există informații alternative, alte interpretări ale realității. Elevi chinezi bursieri în străinătate, aflați într-o vizită, nu auziseră niciodată de Piața Tiananmen și au refuzat să creadă o poveste care, spuneau ei, pune China într-o lumină proastă.

Dar când un dispozitiv destinat contactului cu lumea exterioară este scos în afara legii, pereții de sticlă devin opaci. Oamenii își dau seama că zidul a fost construit ca să-i împiedice să vadă alte opinii.

Acesta este cel puțin un pas spre menținerea unui intenet global liber, deschis și accesibil, care ar trebui să combată știrile false, propaganda și penuria de informații destinate să controleze populații.
Și este un pas înspre a face splinternetul mai greu realizabil.

Doar 1.000 de sateliți vor fi suficienți pentru un serviciu de bază, a spus Musk. SpaceX tocmai a lansat al treilea lot de 60 și o va face la fiecare două săptămâni tot restul anului.

(Pentru context, numai aproape 9.000 de sateliți au fost lansați în toată istoria spațială, din care 5.000 mai sunt pe orbite. Și numai 2.000 mai sunt operaționali. Așa că și la doar un sfert sau o cincime din capacitate, StarLink va fi o constelație de sateliți ridicol de mare și fără precedent în istoria omenirii – iar astronomii au îngrijorări legitime privind poluarea luminoasă)

Chair dacă Musk a aplicat pentru aprobarea de lansare pentru 42.000 de sateliți, probabil că nu-i va lansa pe toți.

Dar în ritmul actual, un serviciu global și neblocabil de internet ar trebui să fie disponibil în mai puțin de un an.

Aceasta nu înseamnă că totul va fi foarte repede roz.

Desigur, guverne vor încerca să bruieze semnalele sateliților. Probabil că nu se va putea – sau chiar nu va fi posibil – pretutindeni și oricând. Vor încerca și să se angajeze în dezinformări. Iar oamenii par destul de apți să se autopăcălească în aceste vremuri, încuindu-se singuri în bule de realitate care blochează opiniile diferite.

Dar orice breșă în splinternet este o oportunitate pentru ca să apară perspective și chiar fapte diferite. (Forbes.com)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17744 vizualizari

 • +4 (24 voturi)    
  ce se va întâmpla (Marţi, 14 ianuarie 2020, 22:39)

  hdd [utilizator]

  cu miile de sateliți după ce vor fi decomisitonați?

  cum plănuiește Musk să facă curățenie în 200 ani, când aceștia nu vor mai funcționa?
  se știe F bine că deșeurile pe orbită sunt o problemă și vor fi una și mai mare în viitor.

  la mii de sateliți, șansele să pierzi leg sunt mari și proporțional și deșeurile orbitale vor fi și mai mari decât până acum.
  • +3 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 0:06)

   [anonim] i-a raspuns lui hdd

  • +6 (24 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 0:15)

   [anonim] i-a raspuns lui hdd

  • +11 (17 voturi)    
   hmm (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 1:49)

   Anonimul [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Dai si tu din gura fara sa te interesezi..

   Acesti sateliti sunt pe o orbita joasa pentru a asigura o latenta mica la internet si sunt echipati cu niste propusloare pe baza de krypton care-i ajuta sa-si mentina orbita sau la nevoie pot fi coborati putin si lasati ca atmosfera sa-i aduca jos mai repede decat in mod normal.
  • +8 (12 voturi)    
   Probabil nu te-ai documentat (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 9:14)

   gc007 [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Satelitii sunt programati cu o durata de viata deja stabilita a.i. la fiecare x ani ies singuri din uz si ard in atmosfera pentru ca pe orbita lor sa intre versiuni noi ale acestora cu hardware si software imbunatatit.
   Reteaua Starlink va fi intrun continuu proces de upgrade.
 • -5 (19 voturi)    
  Toti manipuleaza (Marţi, 14 ianuarie 2020, 23:05)

  Vlad-I [utilizator]

  Scuzati, dar era mai bine ca german sau italian sa traiesti in germania nazista sau talia fascista , decat rus in urss. Este adevarat ca in China exista cenzura pe fata, in occident este mai subtila, politica corecta este peste tot.
 • -5 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 ianuarie 2020, 23:31)

  [anonim]

 • +6 (14 voturi)    
  Ma intrebam cand va apare si in Romania... (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 1:20)

  Lucky1 [utilizator]

  ...o stire mai detaliata despre Starlink. Si, uite, ca a aparut, gratie Hotnews/A.Th.C. - felicitari!
  Pentru ca aceasta este o stire extraordinar de importanta. Nu numai din pdv tehnologic dar si prinperspectiva transformarilor pe care aceasta tehnologie le va aduce in mai putin de 10 ani.

  Din pdv civil, serviciile de internet vor fi mult mai ieftine si mult mai rapide. Daca la un serviciu oferit prin cablu terestru latenta informatiei este cel putin 70-80 ms la Starlink comunicatia este aproape simultan, sub 30ms, iar ulterior, dupa atingerea maturitatii acestei retele, latenta se va plasa sub 20ms. Spre deosebire de retelele de internet clasice (existente) unde informatia este transmisa prin cablu, in cazul Starlink informatia se va transmite prin laser direct intre sateliti, deci reteaua de Internet este localizata in spatiu, nu pe Tera, unde informatia transmisa prin vid va atinge viteza luminii.
  Din punct de vedere politic, este o realizare extraordinara: accesul informatiei la o masa de peste 1 miliard de oameni va avea un impact fara precedent asupra politicii pe care guvernele vor fi obligate sa o promoveze. Pot afirma cu certitudine ca aceasta va constitui o noua revolutie in societate, atingandu-se, in timp, armonizarea Codului de Legi si Regulamente...(continuare)
  • +1 (13 voturi)    
   Si inca punem botul la marketingul lui Musk (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 8:33)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   Baieti omul asta isi creste firma la bursa cu ideiile astea idioate. Presupuneri pe viitor. :)))))))))
 • +6 (16 voturi)    
  Continuare (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 1:46)

  Lucky1 [utilizator]

  ...Beneficiind de Legi si regulamente comune Societatea va avea acelas nivel de referinta, incet, incet se vor micsora pana la disparitie diferentele intre nivelele de cunoastere ale cetatenilor din tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare sau Lumea a treia, ceea ce va duce implicit la ridicarea nivelului de trai si spritual al celor mai inapoiati astazi. Ca atare, mai putine conflicte, de orice natura.

  Din pdv militar, aceasta retea de sateliti va putea asigura un control total al activitatilor militare pe mapamond. Plasarea unor senzori specializati pe acesti sateliti vor permite monitorizarea acelor tari care astazi reprezinta un pericol la adresa Pacii in lume, a Umanitatii. Aceasta retea poate reprezenta un mijloc de descurajare unic, este singurul mijloc de a contracara actiunea rachetelor hipersonice. Si, desi stiu acest lucru, Rusia si China nu pot face nimic. Pentru ca SpaceX este singura companie in Lume care, la aceasta ora - si probabil pe parcursul a inca unui deceniu, doua, care are capabilitatea de a realiza o astfel de retea mamut prin aceea ca este fabricantul atat al satelitilor cat si al rachetelor care sa-i plaseze pe orbite. Diferenta de pret este de ordinul 1000 fata de alt furnizor.
  O lansare acum, cu racheta clasica Falcon 9 poate pune pe orbita 60 sateliti per lansare, respectiv in fiecare luna cca 180 de sateliti. In caz de nevoie, se poate folosi racheta Falcon Heavy (in principiu alcatuita din 3 Falcon 9 legate impreuna) care ar tripla cantitatea de sateliti per lansare. La ora actuala, cu o retea de 180 sateliti lansati deja, Spacex este cel mai mare operator de sateliti din lume. Luni, saptamana viitoare, este planificata a doua lansare pentru Ianuarie de inca 60 sateliti.
  Desi numarul de sateliti in spatiu va fi urias, pericolul de coliziune este redus datorita echiparii satelitilor cu mijloace de navigatie stelara. Starlink este conectata la reteaua NORAD de monitorizare a obiectelor de pe orbitele Terei...(continuare)
 • +8 (12 voturi)    
  Continuare 3 (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 2:02)

  Lucky1 [utilizator]

  ...Faptul ca amplasarea satelitilor se va face la o altitudine de cca 550Km deaupra Terei, le confera calitatea de a fi cei mai de jos sateliti iar dupa expirare pot fi usor dispensabili fiind aproape de atmosfera in care odata reintrati vor fi incinerati, spre diferenta de ceilalti sateliti aflati pe orbite superioare.

  Acesti sateliti vor putea usor revolutiona industria telecomunicatiilor daca vor deveni sursa comuna pentru video si date (Telefon, computer, TV).
  Antenele care vor asigura receptia semnalului vor putea fi montate in viitorul apropiat pe acoperisul autoturismelor Tesla, devenind fiecare la randul sau un receptor/emitator in reteaua terestra. Imaginati-va conducerea fara sofer a autoturismului, cat de sigura si facila ar deveni datorita retelei de sateliti care vor functiona ca si un GPS monstru.
  Vor fi multi care vor exclama, visezi, ce spui este Sci-Fi!
  Nu, asta este realitatea si deabia a inceput. Cunoscand stilul de lucru al lui Elon Musk, toti se asteapta ca aceasta tehnologie sa sufere iteratii rapide imbogatind si diversificand serviciile care se anunta.

  Este un timp foarte excitant sa traiesti!
  • +4 (6 voturi)    
   E un subiect constant pentru HotNews (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 9:39)

   Scouser [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   Mulțumim pentru aprecieri și interesul arătat subiectului, pe care-l promovăm de mai multe luni:

   https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23077238-corporate-report-amazon-lanseaza-competitie-spacex-pentru-internet-prin-sateliti-inflatia-companii-europene-zbor-low-cost-face-tot-mai-multe-victime.htm

   https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23095138-corporate-report-vanzarile-masini-scad-pentru-saptea-luna-consecutiv-europa-constelatia-starlink-pune-cer-2-200-sateliti-excesul-capacitate-combustibilul-scump-duc-lufthansa-pierdere.htm

   https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23117395-corporate-report-show-auto-spacebusiness-news.htm

   etc
   • +1 (1 vot)    
    Multumesc pentru atentia dvs... (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 18:10)

    Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Scouser

    Prezenta dvs. la Hotnews mi-a devenit cunoscuta acum un an, doi nu mai stiu exact, timpul trece atat de rapid. Simteam ca exista un interes la Hotnews pentru aceste informatii de ceva timp, mai multi autori incercand sa acopere tema stiintifica atat de necesara in special tinerilor. Dar era oarecum sporadic, neaprofundat si deci neconvingator.

    Si ati aparut dvs! O minte foarte curioasa, cu siguranta.

    Va doresc in continuare mult succes si curiozitate,spre bucuria cititorilor.
 • +1 (1 vot)    
  Stie cineva? (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 10:40)

  PowerIon [utilizator]

  Cum transmite terminalul Starlink informatia la internet?
  • +1 (1 vot)    
   Cum transmite terminalul Starlink informatia (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 18:44)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   Starlink este o retea internet in sine, domiciliata in spatiu. Comunicarea in spatiu intre sateliti va fi facuta prin laser iar comunicarea cu reteaua internet terestra va fi realizata prin legatura cu una sau mai multe statii terestre (a caror pozitie pe Tera nu conteaza) in acelas mod cum este realizata legatura intre sateliti si clientul Starlink - prin antena multifazata.
 • +4 (8 voturi)    
  mintea de pe urma (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 11:16)

  dadcostea [utilizator]

  Star Link-ul prezentat va fi cel mai util instrument pentru controlul omului de catre om.

  Pentru guverne va fi floare la ureche sa:
  - interzica serviciul Star Link, daca nu le place;
  - sa taxeze serviciul Star Link, daca vor sa scoata bani;
  - sa oblige Star Link sa permita accesul institutiilor guvernamentale la datele traficate;

  Asadar, daca este cum se spune adica, va scoate de pe piata restul net-ului, acest internet centralizat fa vi mana cereasca penru orice guvern. Nu vor mai trebui sa-si bata capul sa obtine informatii, vor santaja Star Link si vor obtine accesul la date.

  Si cireasa de pe tort, este dezvoltat pe banii Star Link adica gratis pentru guverne.

  Prin urmare, nu va mai bucurati ca in locul unei retele de inetrnet, mai greu de controlat, ca o piata de legume dispersata, va aparea supermarket-ul de net.
  • +1 (1 vot)    
   Va inselati, in cateva privinte... (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 18:23)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui dadcostea

   ...in primul rand, nu este un postulat afirmatia ca guvernul va obtine accesul la date. Uitati-va acum la Apple, incidentul de la Baza Navala Pensacola (Florida) unde un cadet saudit a impuscat mai multi cadeti si, inainte de a fi si el impuscat, si-a distrus telefonul mobil. FBI, intreg Departamentul de Justitie se chinuie sa obtina codul de citit memoria telefonului de la Apple si este refuzat, asa cum au fost refuzate si alte autoritati guvernamentale de-a lungul timpului.
   In al doilea rand, Starlink nu este singura retea de internet care incearca sa ia fiinta, mai sunt si alte firme doritoare: OneWeb, Amazon, Facebook, si altele. In acelas timp rusii si chinezii se straduiesc si ei din rasputeri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by