Guvernul a aprobat în ședința de marți un proiect de Ordonanță de Urgență prin care proiectele mari de investiții vor trece de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză la ministerele de resort. Premierul Ludovic Orban a spus că miniștrii trebuie să prezinte în 10 zile de la adoptarea actului normativ planuri de derulare a acestor proiecte.

Guvernul OrbanFoto: gov.ro

Titlul proiectului de act normativ este "Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea OUG 39/2018 privind parteneriatul public-privat şi pentru stabilirea unor măsuri privind investiţiile publice".

"Aici o să am o solicitare către toate ministerele ca în decurs de maxim 10 zile de la adoptarea ordonanţei de urgenţă să prezinte în şedinţa de guvern un plan de derulare a acestor proiecte. Adică, trebuie câteva decizii foarte clare, cum le finanţăm, care sunt termenele pentru fiecare etapă, realizarea proiectării, realizarea licitaţiilor aferente fiecărei faze a proiectului, de asemenea, cât durează faza de execuţie. Şi, repet, important este cum finanţăm aceste proiecte", a spus Ludovic Orban.

La rândul său, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a susținut că prin acest proiect vor fi deblocate proiecte de infrastructură de interes naţional, precum Autostrada Bucureşti - Ploieşti sau Autostrada Târgu-Neamţ - Iaşi, "care au fost îngropate de fosta guvernare sub formula unor poveşti de tip parteneriat public-privat în cuprinsul unor proceduri care nu aveau nicio şansă de realizare".