Interviu HotNews.ro-BBC

VIDEO De ce adulmeca Dinu Patriciu piata gazelor din Romania: ma gandesc la tara mea

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Vineri, 15 februarie 2008, 9:19 Economie | Companii


Dinu Patriciu
Foto: Rompres
Omul de afaceri Dinu Patriciu explica, intr-un interviu pentru HotNews-BBC de ce isi doreste desfiintarea Romgaz si scoaterea la licitatie a celor 200 de licente ale companiei. El insusi director al unei companii de gaze, Kazmunaigaz, deci un posibil jucator in piata, Patriciu sustine ca n-ar avea nici un interes, ci isi doreste spargerea monopolului Romgaz "din dragoste pentru tara". Patriciu sustine ca daca vor fi vandute liceentele Romgaz, competitia de pe piata gazelor din productia interna va face ca pretul sa scada. Pretul gazelor din Romania si posibilele interese de pe aceasta piata vor fi temele Discutiei Saptamanii care va fi difuzata duminica la BBC. 

Dinu Patriciu este interesat de depozitul de la Margineni

In aceeasi zi in care Dinu Patriciu negat ca ar fi interesat de piata gazelor din Romania, directorul Romgaz, Iakob Alexa declara pentru Newsin ca omul de afaceri este interesat de depozitul de gaze naturale de la Roman-Margineni (judetul Neamt). "Eu cu domnul Patriciu am avut pana acum trei intâlniri in legatura cu depozitul Roman-Margineni, de care dânsul s-a aratat de mai multe ori interesat. Am semnat un Memorandum de intelegere, de confidentialitate, de un an jumatate, doi. Dânsii au venit cu o solicitare, noi le-am pus niste conditii. Acum depinde de dânsul ce decizie va lua. Le-am propus o colaborare, la fel ca si companiei Gazprom si le-am pus aceleasi conditii. Dar desi Gazprom declara ca sunt interesati de depozitul de la Roman-Margineni, vad ca apoi o lasa mai moale. Vin si apoi pun alte conditii", a mai spus directorul Romgaz.

Rep: Domnule Patriciu, credeti ca gazele, vorbim de productia interna, cu toata cresterea de 8,5%, se vand sub pretul de productie sau pretul actual de 180 de dolari mia de metri cubi acopera integral costurile?

Dinu Patriciu: Din moment ce Romgazul are un profit de peste 200 de milioane de dolari anual, inseamna ca se vand in profit, mult peste preturile de productie.

Rep: Dar, cu toate acestea, in declaratiile facute la Sibiu, spuneati ca este un prost manager si ca Romgazul ar trebui desfiintat. Pai, ori e prost manager, ori face profit.
Dinu Patriciu: Daca profitul rezulta din cresterea pretului la gaze, nu acesta este criteriul cel mai important de judecare a eficientei. Criteriul cel mai important este daca aceasta rezerva naturala pe care Romania inca o are, si nu atat gazele care mai exista inca in zacamintele care exploateaza, ci spatiul de depozitare pe care aceste zacaminte il au pentru gaze, nu reprezinta o resursa, spuneam, care ar putea fi mult mai eficient exploatata. La ce ma refer: producatorii sunt siliti sa aiba productia pe un platou. Consumurile sunt ciclice si in aceasta materie a gazului, chiar extrem de pronuntat ciclice. Cei care detin capacitati de depozitare pentru gaze pot folosi acesata ciclicitate pentru a face eficienta. Pe scurt, vara se poate inmagazina, iarna se vinde. Este mult mai mare pretul iarna decat vara. Dar modul in care a fost structurata productia interna de gaze, ca un monopol, cu un singur producator, duce la foarte multe din necazurile pe care astazi le avem si, in primul rand, in formarea cosului de preturi intre import si productia interna, la un pret pagubitor pentru consumator.


Pretul gazelor ar putea fi mai micRep: Pagubitor, dar cu toate astea, pretul la productia interna este jumatate decat cel importat. Si atunci vi s-ar putea spune, inseamna ca managerii din Romania sunt mult mai buni decat managerii din Rusia

Dinu Patriciu: Nu, nu mi s-ar putea spune. Pentru ca evident costurile de productie la noi sunt mult mai mici decat preturile la care rusii ne vand gazele.

Rep: Deci, spuneti asa: ca pretul gazelor din produtia interna ar putea sa fie si mai mic.
Dinu Patriciu: Ar putea sa fie si mai mic, cosul deci ar duce la un pret si mai mic si sa nu mai vorbim de ineficienta cu care Romania si-a negociat aceste preturi la gazele de import. Pentru ca plateste mai mult decat Bulgaria sau alte tari din jur.

Rep: Sunt cifre, asta evident e asa. V-am intrebat in legatura cu  pretul la gaze daca e acoperit in clipa asta in totalitate pentru ca avem ingrijorari exprimate de la Bruxelles, de Uniunea Europeana. Pe ce credeti ca se bazeaza?
Dinu Patriciu: Nu sunt justificate aceste ingrijorari.

Rep: De unde stiti?
Dinu Patriciu: Pentru ca stiu ca pretul de productie este mai mic decat cel de vanzare, dovada fiind tocmai profitul urias pe care-l face Romgaz.

Rep: Asta nu inseamna ca nu vand sub pretul de productie.
Dinu Patriciu: Nu, inseamna ca vand peste pretul de productie, din moment ce fac profit.


Patriciu acuza Comisia Europeana de "necunoastere"Rep: Si totusi cum va explicati ingrjorarile exprimate de Comisia Europeana?

Dinu Patriciu Necunoastere.

Rep: Atat?
Dinu Patriciu: Da, atat.

Rep: Romania, spuneati, domnule Patriciu, poate fi un depozit pentru Europa Centrala si de Est pentru ca are o capacitate de depozitare de 20 miliarde de metri cubi.
Dinu Patriciu: De cel putin 20 miliarde metri cubi.

Rep: Si de cel mult?
Dinu Patriciu:  Este foarte greu de spus pentru ca depinde de analize mult mai aprofundate ale fiecarui zacamant in parte, pentru a fi determinate capacitatile fiecaruia dintre ele.

Rep: Si mai spuneati: cine detine robinetul detine si controlul acestor gaze.
Dinu Patriciu: E o relatare trunchiata sau deformata cea pe care o aveti. Am spus asa: ca in aceasta industrie, nu cel care produce sau detine tevile, ci cel care detine robinetul poate face profit.


Nu vreau sa am robinetul. Ma gandesc la tara mea


Rep: Bun. Vreti sa aveti robinetul?

Dinu Patriciu: Nu, in ceea ce ma priveste, nu vreau sa am nici un robinet. Ma gandesc la tara mea. Si ma gandesc la oameni, care, astazi, consumatori privati sau industriali, platesc pentru gaze un pret exorbitant.

Rep: Dar cand ati declarat ca privatizarea celor 200 de licente detinute de Romgaz ne-ar face sa devenim un depozit pentru aceasta zona, v-ati gandit si la KazMunaiGaz ca facand parte dintr-un eventual proiect?
Dinu Patriciu: Daca as fi avut vreun interes in aceasta privinta, probabil ca taceam, asa cum poate ati putut observa din modul in care fac afaceri ca, de obicei, vorbesc despre ele dupa ce le fac. Probabil ca, daca as fi avut un interes, n-as fi facut aceasta declaratie. Nu am nici un interes si tocmai de aceea am facut-o. Pentru ca, neputand sa fiu banuit ca am vreun interes, am dat o solutie pentru o problema grava pe care o are Romania. Pentru ca nu este vorba numai de factura la gaze pe care o primeste fiecare dintre cetatenii acestei tari, atunci cand il foloseste acasa, ci este vorba in primul rand de economia Romaniei si, mai ales, de industria Romaniei, care inca este energofaga si pentru a se restructura are nevoie de capitalizare. Capitalizarea se obtine dintr-o activitate eficienta. Daca preturile la utilitati cresc in ritmul in care astazi cresc, un efect, de exemplu, al cresterii pretului la gaze este cresterea pretului pentru consumatorii industriali, la energie electrica….Noi plateamn 52 de dolar MW in februarie anul trecut, astazi platim 91 de dolari MW, in conditiile in care concurentii nostri din Europa de Est platesc sub 35 de eur MW, deci cu alte cuvinte, sub 50 de dolari. Asta ne face ineficienti in raport cu competitia noastra, sa stiti ca ceea ce va spun acum in ceea ce ne priveste este valabil si pentru cei care fac pantofi, tesaturi, produse alimentare, samd. Efectele in lant ale unei politici neinteligente de pastrare a unui monopol si de neliberalizare a pietei prin vanzarea licentelor catre mai multi producatori potentiali duc la preturi mari.


Rasul lui Patriciu si posibilele sale interese pe piata gazelorRep: : Puteti fi banuit, totusi, as spune, ca aveti un interes. O sa va spun de ce, iar dvs. puteti spune daca gresim sau nu. Si anume: pe 9 februarie, dar cred ca declaratia a fost facuta pe 8 la Astana, vorbeati despre o ruta a gazelor, despre o posibila alternativa pe ruta Baku-Batumi-Constanta catre Europa Occidentala. Si atunci intrebarea e daca aveti un proiect integrat imaginat…

Dinu Patriciu:...(rade )....

Rep: de ce radeti?
Dinu Patriciu: Rad, pentru ca faceti tot felul de conexiuni care nu pot avea nici un fel de legatura intre ele.

Rep: Pai, eu zic ca pot avea.
Dinu Patriciu: nu. nu pot avea si dati-mi voie sa va explic. Proiectul Nabucco a fost imaginat acum vreo 10-12 ani, intr-o cu totul alta geografie politica. Atunci cand singurul traseu care parea sigur al unei conducte dinspre Asia Centrala catre Europa trecea prin Turcia. Astazi realitatea politica, geografia politica este cu totul alta si s-ar putea alege o ruta mult mai scurta, cu o mie de kilometri mai scurta. Nu inseamna insa ca as avea eu sau partenerii mei kazahi vreun interes. Pentru ca deocamdata nu exista nici o conducta transcaspica.

Rep: E adevarat, insa e hazliu, domnule Patriciu,  sa ne imaginam totusi ca daca partenerii dvs. si dvs. de la KazMunaiGaz doriti sa transportati aceste gaze de la Baku, Batumi, la Constanta.
Dinu Patriciu: E hazliu.

Rep: De ce e hazliu?
Dinu Patriciu: Pentru ca nu exista.

Rep: Dar dvs. ati declarat ca e posibil asta.
Dinu Patriciu: Da, am declarat in perspectiva faptului ca se discuta din nou extrem de intens despre conducta Nabucco.

Rep: Si ca o alternativa ar putea fi asta.
Dinu Patriciu: O alternativa mai scurta ar putea fi aceasta.

Rep: Asta inseamna ca scenariul poate deveni valabil, achizitionarea de catre KazMunaiGaz, daca vreti, a acestor depozite in Romania in mod evident s-ar plia pe…
Dinu Patriciu: Domnule, eu am vorbit, si va rog sa luati declaratia mea in totalitate, despre scoaterea la licitatie in procese transparente a acestor licente in asa fel incat sa se creeze o piata competitiva. Deci nu cumpararea de catre cineva sau altcineva, ci despre crearea unei piete care sa duca la coborarea pretului.


Varianta lui Dinu Patriciu: gaze pe ruta Baku-Constanta


Rep: Pot sa va redau excat declaratiile dvs, spuneati asa: “in cenrtul discutiilor este dependenta Europei de Rusia. Acum se incearca sa se gaseasca trasee alternative la Rusia. Iar drumul din Baku, prin terminalul petrolier Batumi” - unde KazMunaiGaz tocmai a facut o achizitie – “pana la portul romanesc Constanta este unul din ele”.
Dinu Patriciu: Este perfect adevarat.

Rep: Daca asta se intampla, achizitionarea unor depozite in Romania are sens. Putem observa asta.
Dinu Patriciu: S-ar putea sa faca sens, dar nu suntem noi singurii care ar putea cumpara. Ceea ce este impotant astazi nu este acest lucru, ci demonopolizarea pietei. Eu despre asta am vorbit. Deci despre un pret mai mic pe care sa-l plateasca consumatorul.

Rep: Dar ce garantie ar fi, domnule Patriciu, ca intre administratia Romgaz de acum, de stat si o administratie privata vor fi diferente de eficienta, de management? Ca preturile in final vor fi mai mici. Ce garanteaza asta?
Dinu Patriciu: Experienta omenirii in ceea ce priveste sistemele.

Rep: E un raspuns foarte filozofic
Dinu Patriciu: Nu, e un raspuns real Piata intotdeauna duce la competitie si la scaderea pretului. Vreti garantii? N-o sa le aveti niciodata in piata, in piata va asumati riscuri.

Rep: Daca ar fi sa imaginati un scenariu de lucru, domnule Patriciu, pe cine vedeti operand cele 200 de licente in Romania. O singura companie? Mai multe companii? Din Vest? Din Rusia?
Dinu Patriciu: Cu siguranta mult mai multe companii si intr-o competitie deschisa, eu sunt convins ca vor exista zeci de companii specializate, din industria de petrol si gaze, care vor dori sa foloseasca aceasta oportunitate.


S-ar putea strange intre 1, 5 si 2 miliarde din vanzarea liceentelor RomgazRep: De pe piata ce semnale sunt? Ce companii ar fi interesate sa opereze in Romania pe piata asta a gazelor?

Dinu Patriciu: Atata vreme cat aceste proiecte de depozitare de gaze se incearca in foarte multe locuri din lume, si mai ales din Europa, va pot asigura ca vor exista extrem de multi competitori pentru aceste licente si, probabil, numai din bonusurile de semnare a contractelor s-ar putea strange intre 1,5 si 2 miliarde, am facut eu socoteala. Evident se pot crea reguli de licitare care sa nu recreeze un monopol.

Rep: Deci sa fie impartite cele 200 de licente
Dinu Patriciu: Sa se liciteze separat. Fiecare in parte. Licenta si compania. Si in acest fel vei avea o piata extrem de extinsa.

Rep: Spuneati asa referitor la privatizarea celor 200 de licente: Este insa o decizie politica si nu cred ca ea va putea fi luata pana la alegeri. De ce adica, pana la alegeri nu?
Dinu Patriciu: Pentru ca intotdeauna in anul prte-electoral deciziile politice de o asemenea anvergura se iau mai greu.

Rep: Oare?
Dinu Patriciu: Asa o dovedeste experienta.

Rep:  Experienta dovedeste ca Petrom a fost o foarta buna afacere cu cateva luni inainte de alegeri.
Dinu Patriciu: Da, dar cu totul alt tip de afacre impusa la acea vreme, dupa stiimta mea, si de catre partenerii nostri din Uniunea Europeana si de FMI, care grabeau privatizarea.

Rep: Pai, si o privatizare a celor 200 de licente ar putea sa fie impusa de partenerii de afara…
Dinu Patriciu: Dar eu am o indoiala ca…

Rep: Pe ce va bazati indoiala?
Dinu Patriciu: Pe experienta.

Rep: Tocmai spuneam ca experienta ne arata…
Dinu Patriciu: In perioadele anterioare alegerilor se fac greu afaceri de o astfel de anvergura. Petromul fusese pornit cu vreo doi ani inainte.

Rep: Deci spuneti ca anul acesta nu credeti ca vor fi scoase la licitatie cele 200 de licente.
Dinu Patriciu: Am o indoiala desi ar fi benefic pentriu economia romaneasca ca acest lucru sa intample.

Rep: Dar ar fi si in avantajul actualei guvernari, daca stau sa ma gandesc, si daca teoria dvs. e corecta, si anume: spargand monopolul Romgaz, intervin mai multi competitori pe piata, prin urmare pretul scade. De ce n-ar fi interesat, domnule Patriciu, guvernul Tariceanu sa scada pretul gazelor intr-un an electoral?
Dinu Patriciu: Eu cred ca ar trebui sa fie foarte interesat.

Rep: Dar tocmai spuneati ca tocmai aveti indoieli.
Dinu Patriciu: Mi-am exprimat, evident, o indoiala personala.

Rep: Nu merg impreuna cele doua
Dinu Patriciu: Merg perfect impreuna. In ce ma priveste, stiu exact ca am dreptate.

Rep: Adica?
Dinu Patriciu: Dar nu stiu daca aceasta dreptata a mea este impartasita si de altii.

Rep: Dar ati avut o discutie cu premierul Tariceanu pe tema asta sau cu reprezentanti ai guvernului?
Dinu Patriciu: Nu, am avut multe discutii, chiar publice si am expus aceasta idee de foarte multe ori  in intalniri, forumuri, seminarii samd.

Rep: Bun si ce spun? Ce feedback aveti, ce semnale aveti dinspre Guvern, dinspre putere vorbesc, nu dinspre oamenii de afaceri?
Dinu Patriciu: Nu am am un feedback.

Rep: De nici un fel?
Dinu Patriciu: De nici un fel.

Rep: Nici o reactie?
Dinu Patriciu: Nu.


Privatizarea Romgazului, ca entitate, ar fi o gresealaRep: N-am inteles exact un lucru din declaratiile de ieri si as vrea sa le clarificam. Dvs. ati vorbit de privatizarea celor 200 de licente. Presa a scris azi ceva despre privatizarea Romgaz. Au inteles gresit?
Dinu Patriciu: Iar eu am facut chiar ieri in conferinta aceea de presa precizarea ca nu ma refer la privazitarea Romgaz., ci la vanzarea licentelor. Si cred ca privatizarea Romgazului, ca entitate, ar fi o greseala. Pentru ca s-ar intampla acelasi lucru care s-a intamplat cu Petromul.

Rep: De ce ar fi o greseala?  Ce s-a intamplat…
Dinu Patriciu: Pentru ca s-ar pastra un monopol.

Rep:  Cumparand o companie integral.
Dinu Patriciu: Categoric

Rep: Si mai spuneati asa: sa i se ia licentele, referindu-va la Romgaz, sa fie scoase la licitatie si trimisi la plimbare deoarece consuma banul public. Cand spuneati ‘trimisi la plimbare’ va refereati la directorii Romgaz, la angajatii Romgaz?
Dinu Patriciu: Nu, ma  refeream la aceasta institutie, intreprindere, corporatie de stat, cum doriti s-o numiti, care este absolut inutila.

Rep: Adica hartiile, licentele de pe masa lor, cu care ei opereaza, spuneti dvs, trebuie luate si puse pe masa unor companii private.
Dinu Patriciu: Nu, trebuie scoase la licitatie

Rep: Scoase la licitatie, trecand prin licitatii, luate de acolo si puse pe masa unor companii provate.
Dinu Patriciu: Categoric.

Rep:  Asta inseamna desfiintarea acestei institutii de stat numita Romgaz.
Dinu Patriciu: Asa m-am si exprimat.

Rep: Da, foarte interesant. Cei de la Romgaz spuneau, in replica, ca tot l-ati citat pe directorul Romgaz, ca dvs, Patriciu, aveti interes sa preluati, caut exact expresia celor de la Romgaz, sa vedem daca o si gasesec,… nu cred…spunea asa domnul Iacob, cred: declaratiile domnului Patriciu nu sunt noi si sunt de inteles pentru ca el vrea sa obtina niste perimetre care-l intereseaza. Dar nu poate sa cumpere Romgaz.
Dinu Patriciu: ....(rade)...

Rep: De ce radeti? Ce va amuza de data asta?
Dinu Patriciu: Nu pot sa cumpar Romgazul pentru ca nici nu m-ar interesa sa-l cumpar la starea in care se afla. In ceea ce priveste solutia pe care am dat-o, ea, asa cum va spuneam, n-are nici un fel de legatura cu vreun interes personal. ..

Rep: Dar de ce domnul de la…
Dinu Patriciu: Daca ar avea, n-as vorbi despre ea.


N-am interese la Romgaz


Rep: Ati spus-o si la inceput. Dar eu va intreb de ce credeti ca domnul director de la Romgaz spune ca aveti niste perimetre de care sunteti interesat. Dar intrebarea mea e asa: aveti interese in preluarea unor perimetre?
Dinu Patriciu: Nu, n-am, e un simplu proces de intentie.

Rep: Pur si simplu?
Dinu Patriciu:  Pur si simplu.

Rep: Revenind putintel la scenariul care v-a amuzat, si anume coridoarele de transport de gaz, care s-ar potrivi cu aceasta intentie de a achizitiona depozite in Romania, tot atunci, adica pe 9 februarie, spuneati, domnule Patriciu, ca ar fi mult mai real sa vorbim despre proiectul South Stream, proiectul Gazprom. De ce spuneati ca e mult mai real?
Dinu Patriciu: Eu n-am spus asta.

Rep: Eu va citez din informatiile de pe agentie.
Dinu Patriciu: Cred ca este din nou o relatare trunchiata. Eu am vorbit despre trei proiecte in comparatie. South Stream, despre care spuneam ca din pacate pentru noi cei pe care acest proiect ne ocoleste, el este mai avansat decat proiectul Nabucco, si spuneam ca ar exista o a treia alternativa care este cea pe acre am descris-o cu portul Constanta

Rep: Amuzandu-va.
Dinu Patriciu: Da, pentru ca mi se pare ca in aceasta discutie despre trasee intervin atatea interese si pozitii divergente incat incepem sa pierdem logica elementara. Drumul cel mai scurt intre doua puncte este linia dreapta.


Exista posibilitatea ca rusii sa intre direct pe piata gazelor din RomaniaRep: E o batalie evident strategica intre doua blocuri de putere mari, si vorbim aici de gaze si dependenta Europei fata de gaze. Am vazut Gazprom tocmai a semnat saptamana trecuta un parteneriat cu bulgarii. Credeti ca va reusi Gazprom sa intre si pe piata romaneasca a gazelor? Ca vorbim de cumpararea celor 200 de licente, ca vorbim de privatizarea Romgaz, pentru ca Gazprom public si-a declarat intentia de a participa la privatizarea Romgaz.
Dinu Patriciu Cu siguranta ca exista posibilitatea ca o serie de companii rusesti sa intre pe piata romaneasca in mod direct. Si nu numai prin importul pe care il facem dintr-o sursa unica astazi pentru circa 1/3 din consumul nostru. Dar nu cred ca acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze, atata vreme cat piata ar fi competitiva si nesupusa unui monopol. Pentru ca pot in aceeasi masura companii occidentale sa participe la acest proces si o vor face cu siguranta. Dar pentru ca vorbeati de dependenta energetica a Europei fata de Rusia, pentru aceasta dependenta nu exista decat o singura solutie: evolutia tehnologica si trecerea catre terminale de gaz natural lichefiat, LPG. Exista un exemplu in Europa, care este Spania, faca acces la vreo conducta majora de aprovizionare si care, din acest motiv a trebuit sa-si construiasca un intreg sistem interior de distributie de gaze, bazat pe intrarile prin terminale de gaz natural lichefiat. In felul acesta nemaifiind dependenta de o singura sursa. Poate aduce gaze din Qatar, din Trinidad Tobago sau de oriunde altundeva din lume. De aceea piata gazelor in Spania este extrem de stabila, extrem de echilibrata. Aceasta solutie a lichefierii gazului natural si a transportarii lui pe cale maritima reprezinta solutia de viitor pentru rezolvarea problemei dependentei energetice. Sistemul acesta de conducte care face din consumatori prizonierii unor surse unice, apartine unei epoci industriale trecute.

Rep: Asta e interesant, dar pina una, alta noi avem o problema cu cele 200 de licente, cel putin dvs spuneti asta, ca Romania are o problema cu monopolul pe cele 200 de licente si as vrea sa va intreb cand credeti ca ele vor fi scoase la licitatie?
Dinu Patriciu: Din punct de vedere tehnic, nu este nevoie de o perioada mai mare de 3-5 luni pentru ca acest proces sa se intample.

Rep:  Deci Guvernul daca vrea, in vara poate sa le scoata la licitatie.
Dinu Patriciu: Da. E vorba de o decizie politica.

Rep: Si de ce credeti ca Guvernul nu o face?
Dinu Patriciu: Eu nu ma amestec in politica, contrar aparentelor.

Rep: Nu s-ar zice. Uneori dati senzatia ca va intereseaza ce se intampla in politica.
Dinu Patriciu: Ma intereseaza ceea ce se intampla din punct de vedere al intereselor economiei romanesti, a industriei romanesti, a cetateanului de pe strada.


Cum ii devine un partid simpaticRep: N-ati sponsoriza partide, domnule Patriciu, daca nu v-ar interesa.
Dinu Patriciu: Da, am si spus si o repet: nu ii sponsorizez decat pe cei care imi sunt simpatici.

Rep: Dar cum se defineste simpatia asta, cum devin smpatici?
Dinu Patriciu: Imi devin simpatici in momentul in care inteleg ca interesul national este suma intereselor individuale a cetatenilor si corporatiilor. Acei care au aceasta intelegere liberala a interesului national… conceptului de interes national, imi sunt simpatici, ceilalti, nu.

Rep: Sau va sunt simpatici si cei care va inteleg proiectele de business si le sprijina.
Dinu Patriciu: Nu, nu am nevoie de niciun fel de sprijin guvernamenal pentru niciunul dn proiectele mele de business, cu atat mai mult cu cat ele se desfasoara intr-un plan mult mai larg decat Romania.

Rep: Daca cele 200 de licente vor fi scoase la licitatie, KazMunaiGaz va participa?
Dinu Patriciu: Nu cred. Nu cred, pentru ca nu are sursa de gaze care sa poata fi conectata la aceste depozite.

Rep: Alfel spus, nu va intereseaza povestea asta.
Dinu Patriciu: Una e interesul KazMunaiGaz-ului si altul este interesul meu. In ceea ce ma priveste pe mine, v-am afirmat de cateva ori deja ca nu ma intereseaza.

Rep: Pe cine veti sponsoriza, ca partid, in campania pentru alegerile locale?
Dinu Patriciu: Nu stiu inca, iar de altfel alegerle locale sunt putin deasupra partidelor, pentru ca e vorba de oameni.

Rep: Cat platiti factura la gaz la casa sau la casele dvs.? Daca stiti.
Dinu Patriciu: Nu stiu. Dar trebuie sa va spun ca acasa nu ma incalzesc cu gaze.

Rep: De ce?
Dinu Patriciu: Pentru a am considerat ca un alt sistem de incalzire e mai eficent.

Rep: Ce sistem?
Dinu Patriciu: De exemplu, cel cu combustibil lichid. Heating oil.

Rep: Credeti ca Romania are posibilitatea sa scape de prizonieratul gazului?
Dinu Patriciu: In lumea de astazi, nu are cum sa scape de prizonieratul gazului, dar, daca vorbim despre incalzire, sa stiti ca 53% din populatia Romaniei se incalzeste cu lemne.

Dinu Patriciu despre o conducta alternativa
Dinu Patriciu despre cumpararea RomgazDinu Patriciu despre robinetul cu baniVezi toata inregistrarea interviului cu Dinu PatriciuCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5607 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Ma gandesc la tara mea (Vineri, 15 februarie 2008, 10:50)

  Dan [anonim]

  Patriciu se gandeste la Bangladesh sau la Pakistan sau la India. Oare de ce se gandeste la ele? Voi stiti raspunsul?
  • +1 (3 voturi)    
   Rom Jamaica (Vineri, 15 februarie 2008, 11:07)

   Marcus Agrippa [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Hai ma ca nu e tigan!!! Tu crezi ca toti care au burta sunt tigani?
 • +1 (3 voturi)    
  Cata intoxicare varsa acest domn (Vineri, 15 februarie 2008, 10:56)

  Antipropaganda [anonim]

  Cel mai scurt drum intre doua puncte e linia dreapta? INtotdeauna? Pe bune? Poate in teorie. Cu alte cuvinte, cel mai scurt drum pe sub Marea Neagra, e South Stream, care ar trebui construit la 2500 de metri adancime? Asta vrei sa ne spui? Pai cum faci tu sau cum faceti voi, tu si cu prietenii tai rusi, sa puneti conducta la 2500 de metri pe sub Marea Neagra, gospodin Patriciu? Cum o faceti? Trageti linie peste marea neagra, cum facea Stalin, si gata, a aparut conducta?
  Gospodin Patriciu, lasa intoxicarile si vedeti-va de treaba, tu si cu fratii tai rusi
  • +1 (1 vot)    
   Inginer? (Vineri, 15 februarie 2008, 16:13)

   gaga [anonim] i-a raspuns lui Antipropaganda

   Cand v-ati terminat studiile tehnice?
  • 0 (0 voturi)    
   Imbecilii de la Antene (Duminică, 17 februarie 2008, 11:07)

   Dragos [anonim] i-a raspuns lui Antipropaganda

   Mai baieti, va mai amintiti cand Basescu manca din greu la televizor si pe la Consiliul Europei despre importanta strategica a Marii Negre iar retardatii aia de la Sinteza Sulii radeau de el ca cica "tzara arde si Basescu se piaptana"? Sa mai rada si acum daca le mai da mana ...... tot ce a prezis Basescu pana acum ca se va intampla s-a adeverit. Departe de a-i da calitati de Nostradamus, cred insa ca asta dovedeste clasa mult superioara in care se afla Basescu in comparatie cu ceilalti "politicieni". In loc de bancuri cu marinari, mai bine non-valorile alea de la Antena Satului puneau mana pe un tratat de geo-strategie si mai invatau cate ceva. Dar de, e mult mai usor sa te dai in spectacol vanzand laturi la telespectatori ......
 • 0 (2 voturi)    
  peste 20 de ani (Vineri, 15 februarie 2008, 11:00)

  Cristi [anonim]

  Patriciu nu va mai fi. Din nefericire toate problemele generate de acest om innebunit de bani si putere vor ramane si copiii nostri se vor confrunta cu ele. "Eu nu ma amestec in politica, contrar aparentelor. " Pe bune? E foarte trist ce se intampla. La nivel mondial cativa oameni reusesc sa faca din viitor ceva ingrozitor. Pacat.
 • 0 (2 voturi)    
  Ma gandesc la tara mea (Vineri, 15 februarie 2008, 11:03)

  Dan Manea [anonim]

  Daca te gandeai la tara ta nu-l puneai pe Tariceanu sa o cheme pe Monica Macovei in birou pentru a te salva...
  • 0 (2 voturi)    
   Tara lui! (Vineri, 15 februarie 2008, 11:19)

   Cetateanul turmentat [anonim] i-a raspuns lui Dan Manea

   Cumparata in rate, cu ajutorul prietenilor din gubern, PSD, FSB, KGB...
 • 0 (2 voturi)    
  ma impresioneaza pana la lacrimi.... (Vineri, 15 februarie 2008, 11:06)

  judex [anonim]

  Am vazut noi, pe pielea nostra, ce inseamna investitiile si privatizarile lui Patriciu. Mai are si tupeu. Singura solutie: trecerea de urgenta la dezvoltarea producatorilor de energie atomo-electrica si eoliana. Pas, rusilor, Gazprom-ului si agenturii KGB-iste.
 • 0 (0 voturi)    
  :-) (Vineri, 15 februarie 2008, 11:15)

  zambistul [anonim]

  Zambestirea zilei!
 • 0 (2 voturi)    
  Uite ca s-ar mai gasi cate ceva de furat! (Vineri, 15 februarie 2008, 11:17)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  Calculati cat ar putea fi comisioanele la cele 1,5-2 miliarde de nu-ni-se-spune-ce care ar putea fi obtinute din vanzarea licentelor!
 • 0 (2 voturi)    
  Felicitari reporterului (Vineri, 15 februarie 2008, 11:26)

  Sofer [anonim]

  Care l-a pus in reala dificultate pe Patriciu. Incearca omul sa ne arate cum el n-are niciun interes dar reporterul i-a servit propriile declaratii din trecut care indica contrariul. Si apoi face el tot felul de afirmatii si da sfaturi. Reporterul ii cere sa argumenteze. Pai nu, stiu eu din experienta :-)) Jenant om.

  Nici nu ma mir acum cum marionetele din PNL/PSD se comporta la fel. Adica au tupeul sa sustina ca ceva e alb desi toata lumea vede ca-i negru.
 • 0 (0 voturi)    
  conexiuni conexe (Vineri, 15 februarie 2008, 11:26)

  bobu [anonim]

  "Rad, pentru ca faceti tot felul de conexiuni care nu pot avea nici un fel de legatura intre ele."
  Adica exista legaturi intre conexiuni ... umor fortat sau gresala de editare ?
 • 0 (2 voturi)    
  patriciu om de 'afaceri' (Vineri, 15 februarie 2008, 11:51)

  directia 5 [anonim]

  poate i i explica cineva ca pretul gazelor nu este dat de numarul gradelor din termometru ci de legea cererii si ofertei Daca rusi ajutati de cozile de topor din guv. si parlament nici nu mai conteaza cine este la conducerea Romaniei
 • 0 (2 voturi)    
  Bravo, Tapalaga (Vineri, 15 februarie 2008, 12:29)

  bradut [anonim]

  Asa se face un interviu, fratilor. Si-l avea pe Patriciu in fatza. Un om care te ingheatza cu o privire. Nu l-a slabit o secunda.
  Bravo, Tapalaga. Ai dovedit ca esti jurnalist. Ma mir ca nu te-a batut :-)
 • 0 (2 voturi)    
  dinupaturiciu (Vineri, 15 februarie 2008, 12:59)

  alin [anonim]

  ce bine ar fi daca ar fi mai putine jigodii cu drag de tara asta; din alea care cu cat sunt mai batrane cu atat se intunericesc.
 • 0 (2 voturi)    
  patriotism (Vineri, 15 februarie 2008, 13:01)

  ileana [anonim]

  M-a luat greata...
  Pe langa patriotismul de care a dat dovada, a mai facut o fapta buna: nu-mi mai trebuie masa de pranz..scap de niste calorii...

  Aseara, l-ati vazut, langa Felix?..


  Domnule Tapalaga, felicitari!
 • 0 (2 voturi)    
  patricu le menteur (Vineri, 15 februarie 2008, 13:15)

  mihu s [anonim]

  bai, la patriciu asta nu-i da nimeni in shut ///?<br>are o viziune...rege, libertarianism, si el turnand asfalt si vanzandu-ne noua gaz.<br>sonomabich.
  • 0 (0 voturi)    
   libertarienii (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 0:30)

   ilie [anonim] i-a raspuns lui mihu s

   eu sunt libertarian - cred ca piata libera e cea mai justa si eficienta solutie economica si chiar politica - patriciu imi este antipatic pentru ca desi pare libertarian - si-a cladit imperiul pe un 'pacat originar' - privatizarea controversata a petromidia - anularea unor datorii etc. - totusi, vazand lipsa totala de pregatire economica a unuia dintre cei mai buni jurnalisti romani - m-am revoltat - patriciu i-a dat o lectie de economie elementare - la un moment dar dan tapalaga era mirat ca spargerea monopolului va duce la scaderea preturilor - cu parere de rau - dar cred ca aceasta incultura economica crasa a jurnalistilor romani ( si nu numai ) e una din pietrele care atarna de gatul Romaniei
 • 0 (2 voturi)    
  lasati gogoselele (Vineri, 15 februarie 2008, 14:10)

  Sinch [anonim]

  Vad pe acest forum numai ura. dar nu vede nimeni ce spune acest om.. si care are dreptate. managementul romanesc... de stat dauneaza grav sistemului economic. exemple de companii cumparate de altii : orange vodafone bcr si multe altele... care merg struna...
  Iar pretul gazelor la noi este unflat de intermediari.... pt ca toata lumea cumpara la un pret gazele mai ales in europa.
  • 0 (2 voturi)    
   bai Sinch, nu ti-e rusine sa ne crezi tampiti? (Vineri, 15 februarie 2008, 15:10)

   judex [anonim] i-a raspuns lui Sinch

   Ura ai tu si Patriciu impotriva romanilor. Ti se pare normal ce a facut Patriciu cu Rompetrolul? Cat a dat pe el? Cu cat l-a vandut? Stii ca pentru ce face el, insider trading, in tarile civilizate se fac ani grei de puscarie? Numai in Romania agentii KGB au tupeu si zburda.
  • 0 (0 voturi)    
   STAT! (Vineri, 15 februarie 2008, 15:26)

   ileana [anonim] i-a raspuns lui Sinch

   KazMunaiGaz si Gazprom, sunt companii de sta!
  • 0 (0 voturi)    
   abureala (Vineri, 15 februarie 2008, 15:55)

   xenon [anonim] i-a raspuns lui Sinch

   Teoretic ai dreptate insa aceasta teorie nu este valabila sub nici o forma pentru domeniile de activitate ce presupun controlul resurselor,in special cele energetice.Deschide ochii si vezi ce beneficii au adus privatizarile din domeniul energetic:scumpirea energiei si servicii din ce in ce mai proaste.Nu se vede nici o eficientizare care sa aduca beneficii consumatorului,in schimb aduce beneficii uriase smecherilor care cu lozinci de acest gen au aburit prostimea.Care este avantajul nostru dupa privatizarea Petrom sau Apa Nova?
   Este adevarat ca cei din sectorul de stat sunt ori prosti or hoti,sau in 99% din cazuri si prosti si hoti dar macar putem trai cu sperata ca undeva peste trei generatii tara nu va mai fi condusa doar de jigodii si astfel urmasii urmasilor se mai pot alege cu ceva.
   Pt. toate privatizarile din domeniul resurselor si utilitatilor din Romania s-a motivat reducerea pretului la consumator.Imi poti da un exemplu unde chiar s-a intamplat asa?Nu cred ,pt. ca dupa ce unii s-au vazut cu ele pe mana si ceilalti cu spagile luate, n-au cautat decat sa ne jecmaneasca cat mai mult.
   Sincer cred ca ori lucrezi pt "smecheri" ori esti ,scuza-ma,cam naiv.Prosteala asta mergea prin anii '90 ,in 2008 poti s-o incerci doar pe la tara.
 • 0 (2 voturi)    
  Patriciu (Vineri, 15 februarie 2008, 15:33)

  ilinca [anonim]

  nu mai poate dormi Dinu Patriciu de grija tarisoarei hai ca imi vine rau.Cand te mai saturi de inselaciuni d le? Poate o veni si randul tau sa mai versi lacrimi pe la judecatorii si sa ti inviti si prietenul locatar temporar la guvern .
 • 0 (2 voturi)    
  paturiciu (Vineri, 15 februarie 2008, 16:26)

  copilu [anonim]

  lui patriciu ii este drag de tara asta...
  hahahaha
  si marmota invelea ciocolata in staniol
 • 0 (2 voturi)    
  patriciu (Vineri, 15 februarie 2008, 16:27)

  copilu [anonim]

  lui patriciu ii este drag de tara asta...
  ... si marmota invelea ciocolata in staniol...
 • 0 (0 voturi)    
  dezamagit (Vineri, 15 februarie 2008, 17:49)

  nnn [anonim]

  Dragi forumisti,

  sunt dezamagit sa vad atata ingustime la voi. Patriciu este om de afaceri si gandeste ca unul. Vorbiti cu orice alt om de afaceri si va va spune acelasi lucru. Are dreptate in majoritatea lucrurilor pe care le-a spus. Din pacate voi cititi numai ceea ce domnul Tapalaga insinueaza si nu si cum functioneaza lumea asta.

  O mentiune: domeniul energetic trebuie administrat cu grija, si din partea statului, dar cu grija si intelepciune, nu cu "revolta" care va caracterizeaza.

  Cat despre Patriciu, hot sau nehot, pana la urma a facut ceva cu Rompetrolul. Rafo-ul lui Stolojan si Base tot in pierdere merge si tot banii vostrii ii mananca.

  D-le Tapalaga, va recomand mai mult profesionalism. Una este sa fii insistenti si atent si alta este sa fii incapatanat si sa bati moneda pe acelasi lucru desi omul iti spune de n ori.
  • 0 (0 voturi)    
   un om de... afaceri?! (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 9:40)

   nevermind [anonim] i-a raspuns lui nnn

   Draga nnn, se vede treaba ca dintre totzi forumistii tu ai fi singurul cu stofa de om de afaceri si cu intelegere in tainele problemei.
   Multumim de apreciere.
   Acum, mai in gluma, mai in serios...daca cumva s-o inventa masina timpului, o sa strangem bani sa-tzi platim o calatorie in timp...Cam in perioada cand s-a privatizat petromidia...Si incerca sa o cumperi tu! Ca si om de ...afaceri.
   Ce zici, o sa reusesti?
   Eu itzi urez multa bafta!
  • 0 (0 voturi)    
   de-dezamagit (Luni, 18 februarie 2008, 3:05)

   nnn-n [anonim] i-a raspuns lui nnn

   auzi mai "largule" la minte.
   patriciu isi iubeste tara asa cum iubesc eu tziganii.
   el a luat un pret extrem de mare, neimaginabil pt analisti, la Rompetrol deoarece i s-a platit si loby-ul in avans pt ca rusii sa fie din nou in RO, mari si tari. el si spune ca n-are interes pt gaz, de aceea si vorbeste. numai ca eu iti spun ca are ...pt rusi.el a si spus ca-si va investi parte din bani in media.
   RAFO este al psd-istilor, iacobov, sechelariu, tender, iancu,... , nu mai latra degeaba la stolo si base.
   .... te-au platita astia sa postezi? ...vreau si eu
 • -1 (1 vot)    
  medicamente!!! (Vineri, 15 februarie 2008, 18:02)

  flo [anonim]

  am impresia ca hotnews publica informatii despre patriciu doar pt a le da ocazia frustratilor de a se "racori"!
  democrati? crestini? europeni?
  hmm.
  • 0 (2 voturi)    
   @medicamente (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 10:39)

   theMask [anonim] i-a raspuns lui flo

   Oare tu ti l-ai luat? medicamentul...
 • 0 (2 voturi)    
  crocodilu (Vineri, 15 februarie 2008, 19:08)

  liviu [anonim]

  Vai saracu Dinu Paturica, cata grija il roade de tara asta Romaneasca.
  Dupa ce a vandut petrolul rusilor, acu vrea sa vanda si gazele. Bine inteles ca va fi si aci ceva directoras de unde sa isi castige painea cea de toate zilele, ca copilasii (fara virgula) ii plang de foame.
  Oare ce mai doreste dansul (in acceptiunea moldoveneasca) sa mai vanda?
  Mai are pamantul, apa, aerul, padurile si fraierii. Nu-i asa?
  Stau sa ma gandesc, oare cine se afla in spatele lui?
  Careva din K.G.B.. Am ghicit oare?
 • 0 (2 voturi)    
  romgaz (Vineri, 15 februarie 2008, 19:20)

  cobuz [anonim]

  ce sa faca patriciu cu romgazul .sa il ia cu un leu de la stat si sa il vinda cu 100 la rusi ?
 • 0 (2 voturi)    
  sigur ca se gandeste (Vineri, 15 februarie 2008, 19:41)

  Nic [anonim]

  o vrea toata, pentru el , tara LUI
 • 0 (2 voturi)    
  mafiotii (Vineri, 15 februarie 2008, 22:06)

  Petrovici [anonim]

  Asa un bandit provoaca doar scarba.A umflat potul cu Rompetrol si acum ne asmute pe noi pe Romgaz.Pregateste terenul pentru Tariceanu sa scoata Romgaz la licitatie si sa-l si ia ca tot a terminat-o cu politica de mare prost ce e.Rompetrol la Patriciu, Tariceanu la Romgaz, faina afacere.Mai bine l-am pune sa ne dea inapoi cei 600.000 de euro datorii pe care le avea Banditul si pe care i le-a iertat Nastase. El l-a iertat si noi am ramas cu buza umflata pe ultimul loc in UE ca salarii.Nu degeaba sponsorizeaza Patriciu pe PSD, or fi banii de la tusa Tamara. Bai Vadime te laudai ca-i temini pe banditi.
 • 0 (2 voturi)    
  o sa ne-o traga (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 3:59)

  Codin [anonim]

  O fi Tapalaga baiat destept dar pana ala urma asta tot pune mana pe Romgaz si o sa ne o traga cum i-o trage si lui Base'.. Pentru ca el i-o trage, va este clar.
  Partea buna este ca fumeaza mult asa ca mai avem o speranta.. pe bune, o sa veniti la vorba mea.
  Hai sa traiesti Paturica, ca ai fost baiat destept, dar a inceput sa-ti treaca, daca si Tapalaga te-a infundat. Si sa-ti mai spun ceva, nimeni n-a luat pe lumea ailalata nimic, asa ca degeaba te scremi.
  • 0 (2 voturi)    
   poate o ti-o traga tie si altornamaiti ca tine... (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 7:57)

   judex [anonim] i-a raspuns lui Codin

   Noi ne-am desteptat si Paturica, mai devreme sau mai tarziu, tot la bulau ajunge daca nu se potoleste.
  • 0 (0 voturi)    
   Codin, iti cer scuza... (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 13:24)

   judex [anonim] i-a raspuns lui Codin

   Ma supara acest individ atat de mult cu minciunile si tupeul lui, incat nu am citit cu atentia cuvenita postarea ta si am inteles-o gresit. Scuze.
 • 0 (2 voturi)    
  Dinule mancati-as!!! (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 7:52)

  corvus coraX [utilizator]

  Tre sa-i cer scuze lui socru meu ca prin 92-93 ma certam cu el si iti luam apararea, el zicea ca esti un jeg, ca ti se vede de pe fata cat de ticalos esti... Uite ma ce dreptate avea socru-meu si eu, ca prostu, il contraziceam!!!! Vedea-te-as in zeghe Patriciule, sa fumezi trabuce romanesti la Rahova!!
 • 0 (2 voturi)    
  Made in Romania (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 7:58)

  Weather [anonim]

  Mai Dinule stai linistit.Undeva,in ROMANIA pe teava unui pistol apartinind unui ROMAN membru al unei mafii ROMANESTI te asteapta rabdator un glont ROMANESC.Ave
 • -1 (3 voturi)    
  Nu va suparatzi ca indraznesc... (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 11:10)

  fericitu [anonim]

  Multzumiri & felicitari din sufletul meu abject pt Hotnews! Atzi scris acest articol special pt a fi injurat de totzi feseneii/pedeleii care bantuie pe acest site 24 de ore din 24, nu? Pe nimeni nu intereseaza ce este intrebat & ce raspunde.., Este pus la injurat & atat. Fiind dushmanul nr .1 al Marelui Carmaci trebuie injurat periodic. Personal, nu-l indragesc pe individ & nu ma intereseaza nici ce face & nici ce gandeshte. Este, stimatzi tovarashi, ca nu va apare nimic similar cu Tov Vantu (de pilda)? Cenzura placuta!
  • 0 (2 voturi)    
   nu ne suparam :)) (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 11:56)

   corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui fericitu

   dar nu pari deloc fericit... ;)
 • 0 (0 voturi)    
  Codin (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 11:19)

  Dandy [anonim]

  ai perfecta dreptate! sa speram ca va fuma cat mai multe trabucuri :) si cred ca degeaba ii spui ca nu ia nimic pe lumea aialalta, nu cred ca te-ar auzi, nu cred ca i-ar pasa! sau, poate te-ar contrazice :))
 • +2 (4 voturi)    
  Patriciu si gazele naturale (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 11:44)

  Buhac [anonim]

  Stimate Domn D Tapalaga ,
  Patriciu habar nu are ce vorbeste .
  Nu cunoaste lumea gazelor naturale .
  Romania nu are capacitati de depozitare .
  Depozitul de la Margineni Roman nu este
  functional , este un vis mai vechi si mestecat de mult prea multi cunoscatori ai problemei gazelor naturale pentru Moldova , unde iarna la temperaturi de sub minus 10 grade Celsius presiunea ajunge sub 0,6 ata in magistrale .
  Pai daca ar fi depozitul de la Margineni in functiune va dati seama ca presiunea in magistrale ar fi normala , adica de 6 ata.
  Romania nu importa gaze naturale .
  Gazele naturale in Romania sunt importate de firme mixte care au ca actionari pe GAZPROM , RHURGAZ si mai nou vin si francezi .si neau gasit pe noi de prosti sa platim acestor firme preturi astronomice .
  Romania nu are nevoie de gaze naturale din Rusia pentru populatie , aceste gaze se aduc pentru industrie dar Dan Ioan Popescu a facut smecheria
  cu amestecul in conducte si crestetrea pretului inclusiv pentru populatie .
  Ar mai fi multe de spus dar nu este loc .
  Cu stima
  Gheorghe Buhac
  • 0 (0 voturi)    
   Ba ar fi loc!!!! (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 12:15)

   corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui Buhac

   Domnule Buhac, chiar ar fi loc si inca suficient sa ascultam parerile unora care se pricep, sunt in meserie. Nu putem cere unui jurnalist, chiar foarte bun cum este dl Tapalaga sa le cunoasca pe toate. Eu personal sunt foarte curios sa postati cat mai multe pareri avizate, tocmai pentru ca este un subiect deosebit de interesant
 • 0 (2 voturi)    
  (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 12:42)

  Moldovan [anonim]

  Se mai da si mare patriot. Tradatorule, nu vom uita ce ai facut la bursa. Tu esti un pericol real pentru Romania.
 • +1 (1 vot)    
  totusi a zis ceva util!!! (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 13:22)

  Lucian* [utilizator]

  lasand la o parte abureala cu grija pt tarisoara lui (TRG este acum companie olandeza!!!), omul este om de afaceri si tara lui este probabil un seif de banca de dimensiuni foarte mari captusit cu bani si cu un tron in mijloc.

  TOTUSI a zis ceva UTIL!!!!!!
  A mentionat cum isi rezolva Spania necesarul de gaz!
  Vorbim de gaz lichefiat. Pai ne trebuie un depozit mare mare mare si niste vapoare capabile sa aduca gazul lichefiat. Daca exista vreo tara care sa vanda gazul la jumatate de pret fata de cat cumparam noi acum de la rusi, atunci putem sa-i bagam undeva si pe ei si pe tarile super-europene pline de exemple democratice si ajutor pt Romania.
  Intrebarea ar fi, se poate sau mai trebuie investitii mai mari decat ce este in prezent pt cumpararea gazului de la rusi????
 • 0 (0 voturi)    
  stimati forumisti, nu observati manipularea? (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 14:06)

  judex [anonim]

  Ne tot duc toti catre gaze, adica spre Gazprom. Nu asta este rezolvarea. Viitorul nostru trebuie sa fie independenta energetica, un program serios de dezvoltare a energiei electrice si eoliene. Poate nu ati observat ce se intampla. AVAS, avad in frunte pe Atanasiu/Bijboaca, coleg de-al lui Patruiciu si indraznesc sa spun chiar al K...(dupa ultima isprava), vrea sa privatizeze energia electrica, adica s-o dea tot rusilor, pe fata, sau prin firme fantoma cu sediile prin paradisuri fiscale si sa fim total la cheremul rusilor. Tradarea este apropae. Ce face SRI-ul, dar SIE?
 • 0 (0 voturi)    
  Patriciu bate campii (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 14:56)

  Brainstorm [anonim]

  1) Exemplul cu aprovizionarea Spaniei este complet aiurea. Spania este principalul beneficiar al magistralelor de gaze din Algeria spre Europa de vest;
  2) In Romania se poate continua explorarea pt gasirea altor rezeve de HP/PT gas la mare adincime;
  3) Degeaba ai posibilitati de stockage daca n'ai si retea de conducte care sa lege capcitatile de stockaj subterane cu reteaua de distributie or Rompetrol nu intra in acest scenariu;
  4) Romania trebuie sa urmeze Croatia si sa'si construiasca pe litoral o uzina de regazeificare a LNG-ului importat din Golf (Qatar,Iran) sau Indonezia.
 • 0 (0 voturi)    
  aere de superioritate (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 20:49)

  dan [anonim]

  cred ca d-ul patriciu traieste intr-o lume superioara,ca nu da "doi bani" pe cetatenii tarii sale(pe care spune ca o iubeste).eu l as intreba:cat de bogat ar fi acum,daca ar fi construit de la "zero",compania petromidia???raspunsul este:"VEAC" .......la urma este si el un profitor al economiei socialiste,megalomanice si f prost condusa.Eu sunt sigur ca pretul gazului va creste incontinuu,pana la epuizarea rezervelor....indiferent de licente,depozite,rusi,kazaci,patriciu,basescu si cine dracu' ne tot minte pe la tv si prin fituici.
 • 0 (0 voturi)    
  o chestiune complexa (Duminică, 17 februarie 2008, 12:58)

  cristian [anonim]

  Problema este extrm de complexa pentru profani (printre care ma numar si eu). Am citit de mai multe ori textul foarte dens al interviului. Este evident ca reporterul a venit bine pregatit si documentat.
  Tot atat de evident este ca domnul Patriciu face una din obisnuitele sale operatiuni de influentare. Cred ca ar fi fost mai convingator daca daca nu se batea atata cu caramida in piept in privinta grijii netarmuite care o are pentru binele natiunii. Oricum interviul contine multe informatii interesante.
 • 0 (0 voturi)    
  de fapt se gindeste la Rusia (Duminică, 17 februarie 2008, 19:09)

  Putin [anonim]

  ... si la mine
  Dragutul de el.
 • 0 (0 voturi)    
  hm (Marţi, 19 februarie 2008, 4:26)

  iulian [anonim]

  Nu va pripiti. Mai cititi o data interviul. Dupa parerea mea, Dl. Patriciu spune niste lucruri de un real bun simt. Cred ca sunteti putin prea suspiciosi si putin cam prejudiciati in a-l judeca pe Dl. Patriciu in afara acestui interviu. Pe de alta parte imi place cum scrie de multe ori Dl. Tapalaga, dar de data aceasta, in opinia mea, a avut o abordare putin insinuanta, care nu face bine lecturii interviului. In general nu e un interviu rau, putin cam prea mult suspiciune, prejudecata si temere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by